Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
tak też zrobiłem tyle że i tak to nic nie dało temperatura wciąż za połową skali,wentylator chodził non stop.Robiliśmy parę dłuższych postoi po drodze, silnik chłodziłem przy otwartej masce i włączonym wentylatorze ( zwora na kostce ).Na długo nie pomagało bo po chwili wskaźnik znów za połową skali.No ale dojechało się szczęśliwie wrażeń co nie miara! Dodam że płynu nic nie ubyło, stary termostat sprawdziłem po wymontowaniu, w ogóle się nie otwiera,nawet we wrzącej wodzie..
-
No to wracamy..
Do zakupionych wcześniej 2-óch zimowych Markgumów, dołączyły 2 kolejne. Cena 68zł za sztukę, tym razem nie przez allegro a bezpośrednio przez sklep (taniej o 14zł na sztuce).
Po zimie będzie raport z użytkowania. -
W ciągu tygodnia nastąpiło trochę zmian
Wymieniłem szybę czołową, stara rozwarstwiła się na skutek korozji podszybia, a potem pękła:
Nowa szyba oczywiście atermiczna, z paskiem. Wymieniłem przy okazji też 3 listwy szyby oraz uszczelkę szyby, co mocno zadziwiło serwis (w końcu nie musieli wklejać szyby na stare listwy). Serwisant zachwycony montował pierwszy raz od 10 lat szybę Pilkington w Tico. Większość montuje chińskie szyby, które są tańsze o całe 20zł. Zostały usunięte fabryczne podkładki plastikowe stosowane przy montażu fabrycznej szyby. Korozja została zaklejona klejem montażowym przez serwisanta. Ja natomiast dokonałem konserwacji fluidolem całego podszybia.
-
W ostatnim czasie zacząłem zmierzać do końca prac blacharskich. Lakierowanie zleciłem znajomemu fachmanowi. Tylko błotniki polakierowałem sam.
Wymieniłem: maskę, błotniki, drzwi przednie i tylne, klapę tylną. Wszystkie części fabrycznie nowe, gromadziłem od dłuższego czasu. Przy okazji zostały wymienione na nowe plastiki tylnych drzwi, chlapacze przednie, nadkola przednie (tylne czekają na swoją kolej). Drzwi wygłuszyłem matami butylowymi STP oraz zakonserwowałem fluidolem. W kolejności czeka klapa tylna oraz nadkola tylne.
Ciekawe, że poprzednie drzwi (i w ogóle profile wewnętrzne) nigdy nie były konserwowane fluidolem, pomimo wybrania opcji "konserwacja" w ASO po zakupie za bagatela 3000zł (swoją drogą zamiast dostępnej wówczas opcji "klimatyzacja"). Tak więc pierwszy raz mam spokojną głowę, że nowe elementy może nie zgniją w pół roku czy rok
Kilka fotek:
I taki miły akcent na koniec: kilka dni temu pojawiła się "3" z przodu, na liczniku
-
Wymieniłem szybę
czołową, stara rozwarstwiła się na skutek korozji podszybia, a potem pękła:Czyżby kwestia fabrycznych podkładek?
Nowa szyba
oczywiście atermiczna, z paskiem. Wymieniłem przy okazji też 3 listwy szyby oraz
uszczelkę szyby, co mocno zadziwiło serwis (w końcu nie musieli wklejać szyby na
stare listwy). Serwisant zachwycony montował pierwszy raz od 10 lat szybę Pilkington
w Tico. Większość montuje chińskie szyby, które są tańsze o całe 20zł.Masakra. To jest właśnie problem z tanim autem - 99% osób chce robić naprawy jak najtaniej, nie patrząc na uwarunkowania techniczne i potem tak samo działają majstrowie (np. blacharz zamiast zrobić dobrze to odpicuje pod sprzedaż).
Korozja została zaklejona klejem montażowym przez serwisanta.
Nie wylezie?
-
Ciekawe, że
poprzednie drzwi (i w ogóle profile wewnętrzne) nigdy nie były konserwowane
fluidolem, pomimo wybrania opcji "konserwacja" w ASO po zakupie za bagatela 3000złStrasznie drogo. Ostatnio pytałem w ASO Suzuki i taka konserwacja kosztuje ponad trzy razy taniej. W specjalistycznych zakładach cztery razy taniej. O koszcie zrobienia samemu nie piszę. A gdzie inflacja? Przecież 3 tys. wtedy to jak 5 tys. dzisiaj.
(swoją drogą zamiast dostępnej wówczas opcji "klimatyzacja").
Dziwnie wybrałeś. Zakonserwować łatwiej niż dołożyć klimę.
-
Czyżby kwestia
fabrycznych podkładek?Niestety nie - na zdjęciu widać dziurę po usunięciu korozji Niestety nie było jak tego naprawić - bo jak pojechać bez szyby czołowej do blacharza...
Masakra. To jest
właśnie problem z tanim autem - 99% osób chce robić naprawy jak najtaniej, nie
patrząc na uwarunkowania techniczne i potem tak samo działają majstrowie (np.
blacharz zamiast zrobić dobrze to odpicuje pod sprzedaż).
Nie wylezie?Oby nie wylazło, to co zostało oczyściłem, zamalowałem a od spodu poszła konserwacja fluidolem. Zrobiłem, co mogłem.. Fachman od szyb mówił, że 2 lata szyba powinna posłużyć
-
Strasznie drogo.
Ostatnio pytałem w ASO Suzuki i taka konserwacja kosztuje ponad trzy razy taniej. W
specjalistycznych zakładach cztery razy taniej. O koszcie zrobienia samemu nie
piszę. A gdzie inflacja? Przecież 3 tys. wtedy to jak 5 tys. dzisiaj.Takie ceny i ofertę mieli
Dziwnie wybrałeś.
Zakonserwować łatwiej niż dołożyć klimę.Wiem, ale wówczas to nie ja wybierałem
-
U siebie ( w styczniu będzie już dwa lata ), wymieniałem szybę z przodu.. włożyli również tę z pilkington'a z paskiem, była jeszcze z NordGlass'a, ale akurat musiałbym czekać trochę na dostawę i bodajże była z niebieskim paskiem lub bez, do wyboru ). Pytałem się o inne szyby, mieli owszem chińskie, ale odradzali na siłę. Uszczelki ( te listwy zewnętrzne, maskująco-ozdobne ) też chcieli wymieniać, ale musiałbym czekać ( nowe byłyby za dwa dni ). Niestety zależało mi na czasie dlatego włożyli ponownie te stare ( mimo że strasznie nie chcieli tego robić ). Po dłuższej rozmowie dowiedziałem się że w ogóle nie stosują chińskich szyb ( no chyba że klient się fest uprze ). Wszelkie buble, jakie by wyszły przy demontażu i montażu ( typu rdza itp ), zaraz zgłaszają klientowi i stop z robotą Ja miałem nawet okazję oglądać jak wymieniają moją
W każdym razie nie narzekam.. no jedynie na pył po zbitej szybie i resztki starej, które jeszcze ostatnio udało mi się wyciągnąć z podszybia -
Byłem przy wymianie. Poszło nieźle, nie napaskudzili, prace przeprowadzone starannie. Na koniec stwierdzili, że w tym czasie wymienili by 2 szyby w passacie
-
Gratulacje z osiągniętego przebiegu, chyba jesteś lider na forum.
Pokrywa się to z osiągnięciem przeze mnie 30k obecnym ticoPowodzenia przy montażu, polecam nie robić tego w pojedynkę
-
Gratulacje z
osiągniętego przebiegu, chyba jesteś lider na forum.
Pokrywa się to z
osiągnięciem przeze mnie 30k obecnym tico
Powodzenia przy
montażu, polecam nie robić tego w pojedynkęBlachy już zamontowane, właśnie w pojedynkę Przy lewej stronie kumpel tylko pomógł ustawić szczeliny Czekam jeszcze na spoiler, który jest u lakiernika. Wziął kasę, to się teraz z nim grzebie
-
Byłem dziś na regulacji składu mieszanki na Pb i Lpg.. jak dla mnie to kolesie nie bardzo sobie z tym radzili,
ciężko dziś o dobry i niedrogi serwis Koszt 30zł -
Wymiana oleju wraz z filtrami Zakup paru gratów do magazynu części...
-
Byłem dziś na
regulacji składu mieszanki na Pb i Lpg.. jak dla mnie to kolesie nie bardzo sobie z
tym radzili,
ciężko dziś o dobry
i niedrogi serwis Koszt 30złJak coś to dobry serwis lpg jest w Radzyminie przy cmentarzu.
-
Wygłuszenie drzwi prawych matami butylowymi. Dociąłem z blachy ocynkowanej maskownice otworów technologicznych w drzwiach, żeby mieć dostęp do wnętrza drzwi. Pod blachy przykleiłem uszczelki gumowe. Zabrakło mi mat ma drzwi lewe, bo w międzyczasie podjąłem decyzję o wygłuszenie wnętrza drzwi tylnych. Już tak nie dzwonią przy zamykaniu
Wkrótce wygłuszenie drzwi lewych
Szukam głośników dwudrożnych odseparowanych o niskim profilu montażowym, ok 43mm głębokości Nie chcę ciąć drzwi, mają się zmieścić
-
Wszystko fajnie wygląda i mieć nadzieję że nic się uszkodzi by tego nie demontować.
Co do głośników to ja kupiłem takie do montażu w tylnej półce: http://allegro.pl/blaupunkt-gtx-542-sc-power-180w-13cm-okazja-i4743454647.html?source=mlt
Dziś mają przyjść więc będę dłubał przy Tico
-
Cholera i przyszły z jedną maskownicą Znów mnie czeka użeranie się z reklamacją.
Tak wygląda po zamontowaniu. Grają super jak na moje radio Blaupunkt Canberra SD27.
-
Cholera i przyszły
z jedną maskownicą Znów mnie czeka użeranie się z reklamacją.Jak byś miał problemy to powinienem mieć do oddania 2 nowe maskownice od Blaupunkta.
A ja ostatnio chwaliłem się regulacją gazu (pierwszy raz zleciłem to serwisantom).
Pierwsze pomiary wykazały spalanie.. 10L/100km (przy odpalaniu zimnego na PB).
Jest też problem bo jak silnik się wychłodzi to na LPG już nie zapala.
Czyli tak jak podejrzewałem.. g..no się w tym serwisie znali, teraz to tylko przy komputerach potrafią ustawiać..
Podkręciłem znów instalkę po swojemu, rozejrzę się za innym gaziarzem, ostatecznie nawet do Wołomina podskoczę -
Jeśli będziesz miał problem z gazownikiem, mam dobrego gazownika w Dęblinie