Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
wiem że niepotrzebnie drążę temat ale nie lubię niedomówień
Element nr. 12 przykręcany jest na samym dole tego elementu co na zdjęciu niżej (takie dwa otworki widać) i jest to dolne mocowanie zderzaka
za to u góry nadkole (lub błotnik jak kto woli) jest przykręcane jedną śrubka do fartucha (w okolicy otworu na silniczek automat. regulacji świateł) i dopiero do błotnika jest mocowany zderzak takim plastikowym elementem w kształcie litery Z tylko troszkę rozciągniętej
Co do lusterka miałem identyczny problem w poprzednim ticu, z tego co pamiętam nieźle spisywał sie kawałek kartki papieru wcisnięty w otwór na kulke, ale ostatecznie chyba użyłem taśmy teflonowej - tej białej do uszczelniania gwintów
-
wiem że
niepotrzebnie drążę temat ale nie lubię niedomówień
Element nr. 12
przykręcany jest na samym dole tego elementu co na zdjęciu niżej (takie dwa otworki
widać) i jest to dolne mocowanie zderzaka
za to u góry
nadkole (lub błotnik jak kto woli) jest przykręcane jedną śrubka do fartucha (w
okolicy otworu na silniczek automat. regulacji świateł) i dopiero do błotnika jest
mocowany zderzak takim plastikowym elementem w kształcie litery Z tylko troszkę
rozciągniętej
To mocowanie miałem. Było wprawdzie trochę krzywo, ale było zamontowane. Zderzak nie był zamontowany do tego elementu:
tylko był skręcony z samym fartuchem.
Co do lusterka
miałem identyczny problem w poprzednim ticu, z tego co pamiętam nieźle spisywał sie
kawałek kartki papieru wcisnięty w otwór na kulke, ale ostatecznie chyba użyłem
taśmy teflonowej - tej białej do uszczelniania gwintówA mógłbyś napisać, jak zdjąć lusterko z tej kulki? Boję się trochę, żeby nic nie połamać
-
Jak jest luźne to powinno łatwo wyjść, nie pamiętam dokładnie jak je ściągałem ale chyba po prostu mocniej wygiąłem aż wyskoczyło z kulki, jakbym wcześniej przeczytał o lusterku to bym u siebie spróbował
-
Spróbuję jutro po południu u siebie. Jak się nie uda to w drogę po nowe . Ale jak jest luźne, to tak jak piszesz, powinno łatwo pójść .
-
A oto przyczyna luźnego lusterka:
Wnęka pękła przez to lusterko było luźne. Wyszło bez problemu. Teraz pokryłem wnękę klejem, żeby bardziej nie pękało, a później nakleję tam taśmę izolacyjną, żeby się nie ślizgało. Wieczorem dam znać, czy się udało . Dzięki za pomoc! -
No i sukces . Wnęka ładnie pokryła się klejem, wystarczyło jeszcze dodać jeden listek taśmy izolacyjnej i siedzi. Weszło ciężko, ale się trzyma i nie lata. Da się regulować z oporem. Chciałem jeszcze wyjąć, żeby zobaczyć czy się izolacja dobrze ułożyła, ale już nie chciało wyjść, to stwierdziłem, że skoro tak to nie ma sensu ruszać. Działa elegancko
-
Jako, że Ticulec coś zaczyna szarpać na wolnych obrotach, stwierdziłem, że sprawdzę stan świec i kompresję. Świece wyglądały tak:
więc nieźle (widać, że oleju nie bierze i się z tego cieszę, bo starego oleju troszkę łykał i świeca pierwszego cylindra była czarna, teraz jest ok). Kompresji niestety nie sprawdziłem, bo zepsuł mi się zawór zwrotny w manometrze i wskazówka lata a nie zatrzymuje się ;/ . Ale mniej więcej dochodzi do 1,25 - 1,3MPa, ale to strasznie nie dokładne jest...
Jednak, mimo dobrego wyglądu starych świec, pomyślałem, że wymienię na stare (taka próba, czy coś się zmieni). No i po wkręceniu jest minimalna różnica (na plus), ale to i tak nie jest przyczyna szarpań. Szukam dalej -
Świece wyglądały tak:
Nie za ciemne te świece? Moje byłe Tico wypalało je dużo jaśniej, a nie było żadnych problemów z szarpaniem, przerywaniem, itp.
-
Wczoraj zaliczyłem w końcu przegląd
,,Nie mam się do czego przyczepić ,, powiedział diagnosta
-
Nie za ciemne te
świece? Moje byłe Tico wypalało je dużo jaśniej, a nie było żadnych problemów
z szarpaniem, przerywaniem, itp.Może na zdjęciu tak widać . Jest ładny kolor kawy z mlekiem . Jak znalazłem stare świece, to też były tak wypalone, więc nic się nie zmienia. Może miałeś trochę uboższą mieszankę?
Patrzyłem na zdjęcia świec kolegi Jaco i wydaje mi się, że też tam jest podobny kolor .
-
Mam do Was pytanie. Nie wiecie, co może tak uderzać?
https://www.youtube.com/watch?v=KTa0Jx1SsXs&feature=youtu.be
Od 7sek najlepiej słychać. Jeszcze jakoś w kwietniu luzu na wałku w aparacie zapłonowym nie było, więc wątpię, żeby tak szybko się pojawił, ale jednak słychać jak by to z pod kopułki dochodziło (palec uderza o kopułkę?). Ew. czy to może być pompa paliwa?
Znów częściowo pojawił się problem z wolnymi obrotami. Wcześniej były nierówne i czasami szarpnęło, a teraz prawie cały czas szarpie.Do tego trochę ciężko odpala na ciepłym silniku. Zimny pali "z pół obrotu", ledwo się przekręci kluczyk i już chodzi. Ciepły musi chwilę pokręcić. Nie ma jakiś problemów z uruchomieniem, ale idzie mu to ciężej.
-
Zamontowałem dzisiaj obrotomierz Autogauge w miejscu wskaźnika temperatury
-
Zaprezentujesz,jak wygląda?
-
Podmianka aparatu zapłonowego na taki z przebiegiem 120kkm
Zamontowałem też kolejny komplet foteli przednich, moje były brudne
Mam jeszcze chęć na silnik ale chwilowo brak warunków do przekładki.. -
Nowy tłumik środkowy
-
Podsumowanie ostatniego tygodnia dłubania:
- montaż alarmu i naprawa centralnego zamka
- wymiana uszkodzonej sprężarki klimatyzacji i ponowne nabicie
- montaż radia ALPINE CDE-130 i separowanych dwudrożnych głośników JBL w drzwi. Panele od Renault 19
- zrobienie porządku w elektryce samochodu (ogarnięcie sajgonu z kablami)
- wymiana żarówki H4 z przodu (dzięki osuszaczowi klimatyzacji czynnośc niemal awykonalna bez zdejmowania reflektora)
- umycie autka i wyczyszczenie wnętrza
-
Chciałbym mieć tyle czasu co ty na zabawe przy autku
Robiłeś wymiane centralnego zamka a wiec wiesz jaką ja mam awarie przy zamykaniu i otwieraniu wyje mi w tylnych drzwiach od strony kierowcy miałbyś jakieś podejrzenia co trza zrobić -
Taka ilośc czasu to przywilej bycia belfrem
Powiedz mi, jaki masz centralny zamek? Fabryka, czy dokładany? Awaria wskazuje na problem siłownika - albo impuls centralki jest za długi, albo siłownik się poddaje. Zauważyłeś u siebie np taką prawidłowośc, ze po otwarciu/zamknięciu trwa trochę, zanim siłowniki "puszczą"?
P.S
Zapomniałem o montażu długo oczekiwanej anteny automatycznej
-
Chciałbym mieć tyle
czasu co ty na zabawe przy autku
Robiłeś wymiane
centralnego zamka a wiec wiesz jaką ja mam awarie przy zamykaniu i otwieraniu
wyje mi w tylnych drzwiach od strony kierowcy miałbyś jakieś podejrzenia co trza
zrobićMoim zdaniem też siłownik pada - kup na alle za 7 zł sztuka, albo na razie podmień z drugich drzwi na próbę, czy to ta usterka
-
Wymiana rozrządu:
- pompa GMB
- pasek gates
- napinacz PHC valeo
- sprężyna GMB
Przy okazji trzeba było wymienić 2 uszczelniacze od strony rozrządu.