Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Oto kolejny dowód na to, że fabryczne części są najlepszym wyborem.
Mnie za jakiś czas czeka to samo, przy okazji robienia tyłu auta (amortyzatory, sprężyny, szczęki hamulcowe i ogólna regulacja). Może znów szarpnę się na pół nowego samochodu?.... Linkę warto wymienic póki jeszcze idzie kupic oryginał. My Ticowcy musimy się coraz bardziej spieszyc, bo te części niestety znikają...
-
Oto kolejny dowód
na to, że fabryczne części są najlepszym wyborem.
Mnie za jakiś czas
czeka to samo, przy okazji robienia tyłu auta (amortyzatory, sprężyny, szczęki
hamulcowe i ogólna regulacja). Może znów szarpnę się na pół nowego samochodu?....
Linkę warto wymienic póki jeszcze idzie kupic oryginał. My Ticowcy musimy się coraz
bardziej spieszyc, bo te części niestety znikają...Ja niedawno kupiłem oryginalną linkę hamulca ręcznego
-
Ja niedawno kupiłem oryginalną linkę hamulca ręcznego
Ja również taką zanabyłem. Są duże szanse, że to oryginał... Na pewno koreańska. Była w opakowaniu z odpowiednią naklejką, niestety - otwartym. Na lince symbol "typu koreańskiego", wygląd samej linki i kolor mocowań - jak w fabrycznej. Zresztą wszystko pasowało, jak należy.
Tak w ogóle to biłem się z myślami, czy nie zastosować sposobu kol. Su2 i xTomaszax, czyli kupno linki na metry i zarobienie końcówek. Można byłoby spróbować - na pewno odpadłoby mnóstwo roboty. Ale że nie miałem czasu szukać linki po sklepach, a na "znanym portalu aukcyjnym o popularnej nazwie" można było kupić całą, oryginalną, to tak zrobiłem - skutkiem czego wymieniałem linkę wraz z pancerzem.Dziś skończyłem. Był problem znowu z oddzieleniem starej linki od tulejki, nawet grzanie nie pomagało... zresztą pancerz zaraz się ukręcił, z tulejki wystawał 1 cm reszty... Rozwiercałem więc powolutku od strony tarczy kotwicznej, aż usunąłem wszystko.
Już mam nową linkę, wszystko działa (w garażu, bo na próbę nie jeździłem).
Przy okazji tych robót wymieniłem samoregulatory na nowe, oryginalne, które przeleżały kilka lat u mnie na półce, i kilka sprężynek. I mam nadzieję, że z tylnymi hamulcami znowu będzie spokój na jakieś dwa-trzy lata. -
Kiedyś kupiłem na "znanym portalu aukcyjnym o popularnej nazwie" niby oryginał. Sama linka była dodatkowo w jakiejś oprawce (jak by zatopiona w czymś podobnym do koszulki termokurczliwej). Pomyślałem, że może przez to nie będzie w środku rdzewieć. Po zamontowaniu okazało się, że linka nie odbija. Nie pomagało nawet przelanie jej olejem. W środku ta koszulka musiała mieć jakiś "zadzior" i łapała o oprawkę. Ba, nawet jedno mocowanie nie pasowało(musiałem ze starej linki przełożyć). Po tym kupiłem jakąś tańszą na miejscu, bo potrzebowałem samochód, już bez koszulki, przelałem olejem (żeby lżej chodziło, i nie rdzewiało) i już trzeci rok chodzi. Dlatego nie lubię kupować "oryginałów" przez internet, bo nigdy nie wiadomo, co do opakowania sprzedawca wrzuci.
-
Kiedyś kupiłem na
"znanym portalu aukcyjnym o popularnej nazwie" niby oryginał. Sama linka była
dodatkowo w jakiejś oprawce (jak by zatopiona w czymś podobnym do koszulki
termokurczliwej). Pomyślałem, że może przez to nie będzie w środku rdzewieć. Po
zamontowaniu okazało się, że linka nie odbija. Nie pomagało nawet przelanie jej
olejem. W środku ta koszulka musiała mieć jakiś "zadzior" i łapała o oprawkę. Ba,
nawet jedno mocowanie nie pasowało(musiałem ze starej linki przełożyć). Po tym
kupiłem jakąś tańszą na miejscu, bo potrzebowałem samochód, już bez koszulki,
przelałem olejem (żeby lżej chodziło, i nie rdzewiało) i już trzeci rok chodzi.
Dlatego nie lubię kupować "oryginałów" przez internet, bo nigdy nie wiadomo, co do
opakowania sprzedawca wrzuci.Opisałeś właśnie mój problem. Taką samą linkę, w jakimś dziwacznym oplocie kupiłem w Lublinie. Od początku ręczny nie odbijał i szukałem przyczyny gdzieś indziej. Sprzedawca zwinął już sklep, a powinienem mu okręcić szyję tą linką Nowa, oryginalna linka już czeka na montaż
-
No to widzę, że tego typu "wynalazki" są bardziej popularne . Przynajmniej wiemy już, czego nie kupować .
-
Chłopaki, to nie tak.
Fabryczna linka, która się zerwała po 16 latach, również była zalana czarnym plastikiem. Zrobiono tak m.in. chyba po to, aby po ewentualnym urwaniu się włókna stalowego nie haczyła się w pancerzu. Poza tym linki takie są dość oszczędnie, ale jednak powleczone jakimś smarem silikonowym.
Wydaje mi się, że takie rozwiązanie powoduje również to, iż takich linek w osłonie z plastiku nie trzeba smarować - sam plastik i odpowiednio duży luz w pancerzu zastępuje oliwę.
Tak więc nie trzeba się bać takich linek i nie należy ich smarować.
Zresztą... przypatrzcie się lince gazu i lince sprzęgła - jeśli dobrze pamiętam, one też mają taką osłonkę i rzeczywiście - smarować ich nie trzeba. Nie piszą o tym w instrukcji, a wszystko hula przez długie lata.
Linka ręcznego zerwała się w miejscu, gdzie plastikowa osłonka już się skończyła, kilka cm przed zakończeniem. Korozja swoje zrobiła i pękła.Szarik, prawdopodobnie trafiłeś na felerną linkę, albo popełniłeś gdzieś błąd przy montażu (zbyt mocno ją zaginając), albo po prostu sprężyna nie odbijała. Ja też zauważyłem, że te sprężyny w mojej nowej lince są troszkę jakby przydługie... ale jakoś w bębnie się zmieściły, troszkę wystając nad swoje łoże. Mocowania, jak pisałem, miałem wszystkie... i wszystkie były takie żółte, powlekane - jak w fabrycznej - to uniemożliwia korozję. Podobnie ze śrubami fabrycznymi, też były żółte, nie skorodowały i dały się łatwo odkręcić.
Jedyną rzeczą, którą musiałem dorabiać, była zawleczka (taki pierścień) trzymająca koniec pancerza w tulejce przy tarczy kotwicznej. U mnie tej zawleczki nie było (może gdzieś zgubiłem przez lata, może pękła/skorodowała i odpadła). Dorobiłem podobną ze zbędnej sprężynki trzymającej szczękę.Teraz mam inny problem... zauważyłem, że podczas hamowania albo wysprzęglania albo szybkiego kręcenia kierownicą coś trzeszczy / piszczy z okolic lewego przedniego koła. Jakby guma o metal... Zjawisko występuje okresowo - dziś przejechałem 30 km po równej drodze i nic, potem trochę nierówności i następne 20 km trzeszczy na każdej "hopce", na każdym zakręcie, przy zmianie biegu, jakby coś miało się rozlecieć... Postawiłem samochód na godzinę, potem znowu jazda - i cisza. Jeszcze nie wiem, co to jest.
Dalsza część dyskusji na ten temat została przeniesiona tutaj:
KLIK -
U mnie oryginał był bez tego plastiku . Linkę od sprzęgła nie pamiętam jaką miałem oryginalnie, ale teraz jest nie zalana. Najpewniej trafiłem na felerną linkę . Zapewne oryginalne nawet jak były w koszulce, to były zrobione dobrze i długo wytrzymywały, a jak linka koło oryginału nawet nie leżała, tylko ma oryginalne opakowanie, to można różnie trafić .
-
U mnie znowu stuki choćby na małych nierównościach przy 5km/h jakby auto miało się rozlecieć, drży coś na postoju i klekocze a jak jadę na przegląd to mówią, że wszystko jest OK a mechanik rozkłada ręce ;/
W tym miesiącu chce zrobić remont auta i sam nie wiem czy jak nie wymienię wszystkiego w zawieszeniu i dalej będzie tak walić to czy nie wepchnę go do rowu.
A przy puszczaniu sprzęgła jak go nie przypale to jest stuk i szarpnięcie jakby jakiś luz był w kołach a zaczęło się to po wymianie osłon przegubów
-
Masz kanał? Może lepiej samemu sprawdzić, czy nie ma gdzieś luzów. U mnie były luzy na drążkach kierowniczych, których nie potrafił stwierdzić żaden mechanik, ani diagnosta, który ustawiał zbieżność Warto przy okazji sprawdzić, czy nie ma luzów na przegubach wewnętrznych.
-
Sam wchodziłem pod auto i lukałem, nawet łomem targaliśmy, żeby sprawdzić czy gdzieś nie ma luzów...ale niedługo zakupię wszystko i zacznę wymieniać
-
Najlepiej będzie jak wyciągniesz stabilizator i go pooglądasz. U mnie kiedyś miał porządne wżery, przez co miał luzy. Ale żadnych niepokojących dźwięków nie wydawał . Jeszcze co mi przychodzi do głowy, to pęknięta sprężyna. Kiedyś w drugim aucie pękła i wydawała różne dziwne dźwięki. Czasami się jakoś inaczej ustawiła i była cisza. Przy okazji możesz na nią zobaczyć .
-
Wymiana linki hamulca ręcznego. Pojawił się ręczny
-
Zregenerowałem kolumny mcphersona. Lewy przód już mocno siedział. Zdjęcia z prac:
Nowa i stara poduszka gumowa:
Nowe i stare łożysko ślizgowe:
A tu nowy zestaw regeneracyjny GM (brakuje tylko podkładek gumowych uszczelniających łożysko - użyłem starych):
Po montażu lewej kolumny:
Prawa strona po montażu lewego zregenerowanego mcphersona wyglądała tak:
-
E to u mnie elementy kolumny nie były aż tak zużyte
-
Ja u siebie zmieniałem te łożyska ślizgowe na ten nowszy typ.
-
Ja u siebie
zmieniałem te łożyska ślizgowe na ten nowszy typ.Na te z łożyskami kulkowymi? Pasują bez problemu?
-
Na te z łożyskami
kulkowymi? Pasują bez problemu?Tak właśnie te
Już przeszło 50kkm przejechałem. -
Wymiana gum drążka stabilizatora (z przodu i po lewej stronie).
Wymiana paska alternatora - stary przejeździł 70 kkm, był spękany i śliski. -
Szykując auto do wymiany, progów drzwi i błotnika postanowiłem dziś skontrolować co się dzieje pod nadkolami
Nie wiem w jakim celu błotnik był pospawany/zaszpachlowany - raczej to drugie z progiem..Drzwi i błotnik na prawą stronę jak i komplet progów czekają na wymianę..
a to raz ja nie mam czasu a to blacharzPrzesmarowałem też mechanizm wycieraczek.