Co dziś dłubałem w tico? (2013)
-
wymiany. Sprawa praktycznie przegrana z założenia, bo od wiosny mogłem auto rozbić
20 razy, więc jak udowodnię tym partaczom, że to oni od razu zniszczyli nowe części?
Po prostu załamka...Przypomina mi się moja historia z klimą. Instalacja napełniona 750 gramami czynnika (fabryka przewiduje 500g), zatarcie układu spowodowane zbyt wysokim ciśnieniem. Przyjechałem zgłosić, facet wypuszcza czynnik w powietrze, szlam na ziemię i do tego mnie obarcza winą (że majstrowałem przy sterowniku)
-
Wygląda na zegarek z Renault 19
-
Wygląda na zegarek
z Renault 19.. bo tak jest mam ten sam
-
Miałem ostatnio okazję oglądać w/w miejsce. Bez śladów korozji, widać fachowość wykonania
Cieszę się, że zamierzony efekt został osiągnięty
Nadal używam Brunox Epoxy, ponieważ nic lepszego i sprawdzonego nie znalazłem.
Boję się jednak, że mimo stosowania tego środka, korozji i tak nie uda się zahamować na dobre, a jedynie spowolnić tempo jej rozprzestrzeniania się -
Nadal używam Brunox Epoxy, ponieważ nic lepszego i sprawdzonego nie znalazłem.
Faktycznie jest to jeden z najlepszych środków
Boję się jednak, że mimo stosowania tego środka, korozji i tak nie uda się zahamować na dobre, a jedynie spowolnić tempo jej rozprzestrzeniania się
Niestety - masz rację. Oczywiście prawidłowo wykonana naprawa - tj. oczyszczenie rdzy, zastosowanie Brunoxu, potem przygotowanie podłoża i dalsze lakierowanie i zabezpieczenie antykorozyjne daje szansę na długo trwały efekt.
Zamiennie z Brunoxem stosowałem na dużych powierzchniach Cortanin F - prawidłowo nałożony na naprawiany element, tj. na rdzę w dwóch warstwach, umyty następnie i polakierowany dawał długotrwałe efekty a cena jest niższa.
Cortanin F nałożyłem nawet na starą, zardzewiałą konstrukcję stalową (zapasowa rama do UAZ-a ) i stała ona zapomniana w głębi magazynu, zastawiona stelażami na węże strażackie (więc i od czasu do czasu była po prostu mokra) i po czterech, czy pięciu latach nadal korozja się nie pojawiła a powłoka - produkt reakcji Cortaninu z rdzą - nadal jest twarda, nie łuszczy się itp. Pamiętam, że całość była pokryta rdzą "drobnokrystaliczną" - tj. taką powierzchniową i była dość mocno zanieczyszczona olejami i smarami. Przed zastosowaniem Cortaniu pracowicie całość umyłem najpierw olejem napędowym, potem benzyną, następnie całość była umyta detergentem i spłukana karcherem i dopiero po wyschnięciu nakładałem Cortanin pędzlem - dokładnie wcierając do uzyskania piany. Po przeschnięciu pierwszej warstwy nałożyłem kolejną i tak rama została na wieszaku
-
Demontaż i rozebranie maglownicy. Obyło się bez podnoszenia samochodu, demontażu kół. Wystarczyło zdemontować końcówki od zwrotnicy i cała maglownica wyjechała lewą stroną.
Jak nie rozkręcałem końcówek, nie muszę po wymianie samej przekładni ustawiać zbieżności? Element wymieniany jest oryginalny, więc powinien mieć te same wymiary...
-
.. bo tak jest
mam ten samFajnie wygląda, o wiele lepiej niż elektroniczny Tylko pewnie sekundnik głośno tyka?
-
Jak nie rozkręcałem
końcówek, nie muszę po wymianie samej przekładni ustawiać zbieżności? Element
wymieniany jest oryginalny, więc powinien mieć te same wymiary...Ja tak robiłem i nie ustawiałem zbieżności
-
Fajnie wygląda, o
wiele lepiej niż elektroniczny Tylko pewnie sekundnik głośno tyka?.. no ba.. ;D sekundnik cyka, ale nawet mi się to podoba :)) no i podświetlony jest na niebiesko, zrobię fotki jutro wieczorkiem to zapodam :))
Dodam tylko od siebie, że mnie również bardziej się ten podoba, tym bardziej że ramka zegarka jest pod kolor mojej deski ( czarna wersja ) .. no i każdy kto go zauważy.. pełen podziw! -
Wymiana oleju,filtra oleju i powietrza
-
.. no ba.. ;D
sekundnik cyka, ale nawet mi się to podoba :))Ja też mam identyczny od paru lat. Jest bardzo fajny, jedynie ma dwie małe wady: fabryczne podświetlenie bursztynowe (niekompatybilne z licznikiem - ale jest daleko od niego, więc bólu nie ma) oraz czarna ramka, nie szara (ale też nie gryzie w oczy). Sekundnika nie słyszę.
Mam też inny, bardziej nowoczesny zegarek z Renault 19 (podobno), ale bardziej podoba mi się ten wyżej.
-
u mnie też podświetlanie bursztynowe ale myślę że da rade to załatwić zakładając na żaróweczke taką samą koszulkę jaka jest przy podswietlaniu popielnicznki
-
Założyłem na kabel idący od alternatora dziś rurkę z peszela.
-
Założyłem na kabel
idący od alternatora dziś rurkę z peszela.wygląda schludnie.. a w jakim celu ją założyłeś?
-
W celu dobrego wyizolowania od masy i zabezpieczenia od pożaru...
-
Dodatkowo tym kablem zlikwidowałem usterkę o której pisałem tu w wątku leo http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=1090144#Post1090144
-
W celu dobrego
wyizolowania od masy i zabezpieczenia od pożaru...teraz wszystko rozumiem, dzięki
-
Dziś poszedłem za ciosem i zacząłem drapać tylną część podłogi. Miałem tego nie robić, ale mógłbym tego żałować za parę lat. Zdemontowałem tłumik końcowy, odkręciłem linki ręcznego i zbiornika paliwa. Zacząłem czyścić, kontynuacja w poniedziałek...
-
Wymiana szczęk i wgl przegląd tylnych hamulców, weryfikacja stanu uszkodzeń drzwi, maski i nadkoli.
-
Brakło mi gazu przy wjeżdżaniu do garażu - a elektryczna pompka nie chciała pociągnąć benzyny jak się okazało winny był nowiutki zaworek zwrotny który zamontowałem przed pompką żeby cały czas była w niej benzyna, na szczęście miałem starą pompkę więc założyłem na nią wężyk od baku i ręcznie podpompowałem paliwo