Co dziś dłubałem w tico? (2013)
-
Wymieniam osłonę przegubu. Ale mam problem z zaciśnięciem nowych opasek na osłonę. Panowie jakiś specjalny sprzęt do tego jest? Jak poradzić sobie z tym w domu?
Wszystko już mam zrobione prócz opasek.
Kto na szybko podpowie?
-
Regulacja samoregulatora tylnego koła prawego
-
Mnie na kursie
uczyli odwracania się i potem miałem zonka jak przyszło mi jeździć
sprinterem na maxa długim i parkować z dostawami w mieście w różnych dziwnych
miejscach..najgorzej było w podziemiach pod rampę gdzie szerokość była max 1,5
szerokości auta i trzeba było się łamać żeby się wcisnąć w lukę na szerokość auta
pomiędzy innymi busami z dostawami..
No ja też trochę jeździłem lawetą...oraz dostawczakiem ducato i trzeba było się przestawić na lusterka boczne i tak już zostało a tu bęc i po szybie ;/Co było powodem
pedału w podłodze
Bo specjalnie pojechałem do pracy wcześniej bo miałem mieć dostęp do stanowiska na warsztacie, a tu stoi pajac swoim grechotem i się zdenerwowałem i pedał w podłogę ;/z
mam nauczkę.;D -
Wymieniam osłonę
przegubu. Ale mam problem z zaciśnięciem nowych opasek na osłonę. Panowie jakiś
specjalny sprzęt do tego jest? Jak poradzić sobie z tym w domu?
Wszystko już mam
zrobione prócz opasek.
Kto na szybko
podpowie?Ja osobiście używam skręcanych lecz nie zawsze da rade, ponieważ mogą haczyć o piastę, jeśli chodzi ci o te zaciskane na 3 ząbki to ja używam malutkiego płaskiego śrubokręta, przeciągam przez oczko w opasce i zahaczam końcówkę o ostatni ząbek i przy uzyciu niewielkiej siły naciągam te oczko na ząbek i gotowe.
-
Kto na szybko
podpowie?Małe obcęgi lub kombinerki, naciągasz mocno i zaginasz. Sprawdzasz, czy dobrze trzyma i po sprawie
-
Małe obcęgi lub
kombinerki, naciągasz mocno i zaginasz. Sprawdzasz, czy dobrze trzyma i po sprawieWszystko zależy od rodzaju opasek - ja spotkałem się z 3 typami
-
A więc dużą bez problemu się udało zacisnąć. Z mniejszą już był problem (pogięła się) i zamiast niej zastosowałem opaskę plastykową trytki czy jak to się nazywa. Trzyma idealnie.
Przypomnę że nie mam kanału i wszystko robiłem prawie na kolanach.
Ale udało się. Zostało poskręcać i już.
Przy okazji odkryłem małą dziurkę w podłodze.
-
A więc dużą bez
problemu się udało zacisnąć. Z mniejszą już był problem (pogięła się) i zamiast niej
zastosowałem opaskę plastykową trytki czy jak to się nazywa. Trzyma idealnie.Pamiętam, że też miałem problem z tymi opaskami. Dużą udało mi się założyć i ścisnąć (oryginalną) a z małą się męczyłem... Nowe opaski mają coś takiego: |-|
Można chwycić ten prostokąt u dołu obcęgami do wyciągania gwoździ i go ścisnąć byle nie za mocno. Wychodzi prawie idealniePrzypomnę że nie
mam kanału i wszystko robiłem prawie na kolanach.
Ale udało się. -
A więc dużą bez
problemu się udało zacisnąć. Z mniejszą już był problem (pogięła się) i zamiast niej
zastosowałem opaskę plastykową trytki czy jak to się nazywa. Trzyma idealnie.może pęknąć
też kiedyś się z tym męczyłem i użyłem zwykłych opasek zaciskowych
przy odrobinie wprawy można użyć obcęgów do gwoździ przy zaciskaniu prawidłowych opasek -
-
Dziś przyszedł czas wymiany tulejek teflonowych drążka zmiany biegów. Czas operacyjny: ok. 30 minut
Naciągnąłem też pasek alternatora - poprawiło się ładowanie. Ogólny przegląd od spodu: nie ma tragedii - osłony przegubów całe, podłoga w porządku. Jedynie nowa miska olejowa mnie rozczarowała - zaczyna rdzewieć Stara kilkunastoletnia o wiele lepiej się trzymała. Ponadto po wymianie oleju na full syntetyk zaczyna się pojawiać wyciek w okolicy nakrętki spustowej.
-
Hmm, może spróbować założyć podkładkę miedzianą uszczelniającą? Kosztuje grosze w każdym sklepie moto i jest zakładana przy wymianie oleju w wielu silnikach (m.in. Seat, Renault). Zwykle są 2 rozmiary - trzeba znać średnicę gwintu korka.
Zawsze mnie dziwiło, że w Tico nie zakłada się tych podkładek. -
u mnie jest, pewnie wcześniejszy właściciel zastosował, przy miskach z alu nie trzeba.
-
Hmm, może spróbować
założyć podkładkę miedzianą uszczelniającą? Kosztuje grosze w każdym sklepie moto i
jest zakładana przy wymianie oleju w wielu silnikach (m.in. Seat, Renault). Zwykle
są 2 rozmiary - trzeba znać średnicę gwintu korka.
Zawsze mnie
dziwiło, że w Tico nie zakłada się tych podkładek.Chyba spróbuję. Mam drugą miskę olejową - wykręcę korek i podjadę gdzieś do sklepu zapytać
-
Dzisiaj wykręciłem, rozebrałem i naprawiłem zapieczony zacisk hamulcowy. Stary tłoczek wypolerowałem (niestety są małe wżery, jak będzie cieknąć to go wymienie) oraz wyczyściłem rdze z gniazda. Podczas montażu założyłem lepsze klocki hamulcowe, ponieważ stare się wytarły gdy koło blokowało. W końcu mogłem się przejechać po 4 miesiącach stania
-
Wymiana Przedniego prawego tłoczka zacisku, ponieważ stary miał już wżery i stał w miejscu, więc musiałem go wymienić, gdyż nie chciałem jeździć bez hamulców Koszt tłoczka to 30zł ze zniżką dla klienta ;D
kolejna regulacja rozpieraków tylnych, ponieważ ręczny już słabo łapał, a maksymalnie były podciągnięte linki ;D
-
Wymiana Przedniego
prawego tłoczka zacisku, ponieważ stary miał już wżery i stał w miejscu, więc
musiałem go wymienić, gdyż nie chciałem jeździć bez hamulcówoo, widzę, że nie tylko ja miałem ten problem
-
No na to wygląda
Dzisiaj kontrola dokręcenia Śrub kół (po każdym zdemontowaniu kół, zawsze sprawdzam po 50km dokręcenie śrub tak dla bezpieczeństwa) i sprawdzenie ciśnienia powietrza w oponkach, Jutro śmigam w trasę na Motor Show w Poznaniu i nie chce mieć żadnych niespodzianek
Co jeszcze warto sprawdzić?
Olej, płyn hamulcowy, ciecz chłodząca, koło zapasowe, lewarek i klucz do kół:), płyn spryskiwaczy, Światła. Podpowiecie jeszcze cos na PW, będę wdzięczny -
Co jeszcze warto
sprawdzić?Lampy aby ci znów nie wypadły przy hamowaniu.
-
Ja dziś ładuję akumulator.