Wym. zbiornika paliwa po 16 latach i co jeszcze przy okazji???
-
To chyba ja też
należę do tego ewenementu:D
Fakt, że trochę go
brała korozja na górze, ale wyczyściłem, zamalowałem i zakonserwowałem.Ja niestety korzystam już z zamiennika, który po zakupie solidnie zabezpieczyłem przed ingerencją z zewnątrz Kiedyś opisywałem na forum.
Od nowości,
przynajmniej dolna warstwa była zabezpieczona.
Tak wygląda
obecnie. Fotka zrobiona miesiąc temu po konserwacji podwozia.Gratuluję zakresu prac Widać, że podłoga jest prosta i w bdb stanie
-
KLIK
Prawdopodobnie też oryginał...przynajmniej wygląda tak samo jak z AP-CAR -
ten za 250pln oryginal, bardziej opłaca się niż Polski zamiennik gdyż iż ponieważ, Polski kosztuje ~130pln za zbiornik plus czujnik ~60pln plus przewody gumowe i filtr, i 200 jest.
Sprawdź przy okazji stan przewodów paliwowych stalowych koszt ~70pln.
Jest też jedna kwestia ciekawa w Polskim zamienniku smok wlewu paliwa do zbiornika w moim przypadku nie pasował do przewodu przez który wlewane jest paliwo, po prostu średnica za mała, i musiałem to na silikon uszczelnić. Trzeba też uważać przy zdejmowaniu zbiornika odpinając przewód wlewu oraz odpowietrzający aby ich nie uszkodzić bo koszt ~100pln. Nie chciały również wejść przewody gumowe cienkie ten który idzie do filtra i zwrotny, po prostu nie chciały wejść na rurki wystające ze zbiornika które miały za dużą średnicę.
Przy odkręcaniu też należy uważać na śruby żeby nie pozrywać gwintów, najlepiej przed pracą przygotować sobie coś do popsikania śrub. Chociaż u mnie o dziwo udało się zerwać tylko dwie, ale akurat te z którymi nie ma problemu żeby rozwiercić i założyć nakrętkę od góry.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ebd1f5c0a41109f9.html
Tak u mnie wyglądało po 16 latach, czujnik paliwa nie do ruszenia był. -
Wszystkim wielkie dzięki za porady. Jutro planuje demontaż zbiornika - zrobię fotki i wrzucę na forum mój 16-letni zbiorniczek Gdybym się zdecydował na TEN zbiornik paliwa to czy muszę zmieniać w nim czujnik paliwa, pływak żeby dołożyć kontrolkę rezerwy na liczniku? Jeśli tak to na jaki? I jak dołożyć kontrolkę rezerwy na zestawie wskaźników? Gdzie powinna się ona znajdować? Jest już fabryczne miejsce na nią?
-
Jak rozpoznać oryginalny zbiornik paliwa GM od podróbki? Czy naklejka GM z nr katalogowym świadczy o oryginalnym produkcie? Mam dogadany temat zakupu tego zbiornika KLIK Co o nim sądzicie, jest to oryginał? I jak do niego dorobić kontrolkę rezerwy paliwa?
-
Wygląda na oryginał... Żeby mieć kontrolkę rezerwy, musisz zakupić czujnik zaopatrzony w takową funkcję... na stronie Apcar mają na 100%.
-
Ja jak kupowałem kompletny w stanie b.dobrym od gości zbiornik używany za 60zł to właśnie oryginał GM miał naklejke z boku z logiem. Tak można odróżnić fabrykę na pierwszy rzut oka. Lepiej kupić taki bo ma on nawet w środku grodzie a w niektórych tanich ich nie ma i problmy potem są z wskazaniami paliwa bo paliwo po zbiorniku lata.
-
Jak rozpoznać
oryginalny zbiornik paliwa GM od podróbki? Czy naklejka GM z nr katalogowym świadczy
o oryginalnym produkcie? Mam dogadany temat zakupu tego zbiornika
KLIK
Co o nim sądzicie, jest to oryginał?Patrząc na naklejkę, wygląda na ori.
-
Zbiornik wygląda na oryginalny, a przede wszystkim kompletny.
Jeżeli cena 150zł jest aktualna to warto od razu kupować -
Oryginalny kompletny zbiornik paliwa zakupiony - czekam na paczkę. Dodatkowo konserwacja podwozia wykonana w miejscu baku. Wykręcenie 4 śrub zajęło mi prawie 1h. A tak wygląda stary zbiornik paliwa (rozszczelnił się na łączeniu - zgrzewie).
-
Oryginalny
kompletny zbiornik paliwa zakupiony - czekam na paczkę. Dodatkowo konserwacja
podwozia wykonana w miejscu baku. Wykręcenie 4 śrub zajęło mi prawie 1h. A tak
wygląda stary zbiornik paliwa (rozszczelnił się na łączeniu - zgrzewie).Hmm, nawet udało się go w jednym kawałku zdemontować, mimo wieku
-
Swoje wytrzymał choć ładnie go rdza zjadła z każdej strony...
-
Witam
W końcu po 16
latach nadeszła pora na wymianę zbiornika paliwa (rozwarstwił się na łączeniu). Nie
mam jeszcze zdemontowanego zbiornika ale chciałem zapytać co przy wymianie zbiornika- poza samym zbiornikiem z reguły jest wymieniane? Pływak, przewody paliwowe? I
najważniejsze jaki zbiornik kupić?
Kup zbiornik z wyjściem (i czujnikiem) na kontrolkę rezerwy paliwa. Ciężko jednak dostać taki.
Fabrycznie Ticacze, sprowadzane do Polski nie miały kontrolki paliwa. W miejsce rezerwy jest kontrolka zapięcia pasów.
Tico jednak ma trzeci kabel, gdzie można podłączyć wyjście na kontrolkę rezerwy.
Mi bardzo brakowało w tico kontrolki rezerwy paliwa, którą to posiadały nawet Maluch i Syrena.
PS. Do tico nie produkowali plastikowych baków - kiedyś szukałem plastikowego. - poza samym zbiornikiem z reguły jest wymieniane? Pływak, przewody paliwowe? I
-
Mi bardzo brakowało
w tico kontrolki rezerwy paliwa, którą to posiadały nawet Maluch i Syrena.
PS. Do tico nie
produkowali plastikowych baków - kiedyś szukałem plastikowego.Gdzie niby w Syrenie była kontrolka rezerwy kolego?
-
Gdzie niby w
Syrenie była kontrolka rezerwy kolego?Faktycznie, fabrycznie nie było, ale pamiętam że sam coś wykombinowałem i miałem.
W Tico zabrakło mi młodzieńczego zapału do wstawienia czujnika rezerwy w baku.
Lenistwo. -
W Tico zabrakło mi
młodzieńczego zapału do wstawienia czujnika rezerwy w baku.Kiedyś dzięki uprzejmości Larsa stałem się posiadaczem oryginalnego czujnika poziomu paliwa z sygnalizacją rezerwy.
Ze 3 lata temu zdemontowałem z Tico idącego na złom nowy zbiornik GM i ku mojemu zdziwieniu okazało się, że w komplecie miał oprócz węży i filtra również czujnik poziomu paliwa z sygnalizacją rezerwy.
Widać, były też dostępne komplety wyposażone w ten czujnik -
Widać, były też
dostępne komplety wyposażone w ten czujnikMoże po prostu właściciel sobie skompletował, albo w sklepie skompletowali
-
Może po prostu właściciel sobie skompletował, albo w sklepie skompletowali
To był samochód służbowy i nikt nie podłączał kontrolki rezerwy.
Kompletny nowy bak został założony przez mechanika w warsztacie po tym, jak ten fabryczny przerdzewiał. -
To był samochód
służbowy i nikt nie podłączał kontrolki rezerwy.
Kompletny nowy bak
został założony przez mechanika w warsztacie po tym, jak ten fabryczny przerdzewiał.Czyli może być tak, że kupił tak skompletowany bak w sklepie
-
Czyli może być tak, że kupił tak skompletowany bak w sklepie
Też mi się wydaje, że był to fabryczny komplet