Klimatyzacja z Rumunii
-
Odbierz tel. ode mnie albo przekręć do mnie (może mam Twój nieaktualny numer?), to Ci powiem, co zrobić.
-
Odbierz tel. ode
mnie albo przekręć do mnie (może mam Twój nieaktualny numer?), to Ci powiem, co
zrobić.Dzieki za podpowiedzi Dzialania w toku
-
Ale, zeby to uslyszec, trzeba bylo przejechac
prawie 200km w jedna stronebo po używane auto nie jezdzi się dalej niż 50km od miejsca zamieszkania
-
bo po używane auto
nie jezdzi się dalej niż 50km od miejsca zamieszkaniaNa szczescie, to nie moje zakupy byly Ja bym tyle nie jechal po fiata
-
A oto i jest Tico z klimą na allegro
http://allegro.pl/daewoo-tico-lpg-klima-elektryka-i1637596629.html -
Znalazłem kolejne tico z klimą:
http://allegro.pl/daewoo-tico-sx-kat-klimatyzacja-el-szyby-bydgoszcz-i1666310998.html
Klima niestety nie działa, gdzieś koło sprężarki jest nieszczelność Poza tym, stan dość dobry - tak jak w opisie. Podłoga ponoć bez dziur, podobnie progi. Silnik bierze jakąś niewielką ilość oleju. Klimatyzacja od awarii nieużywana 5 lat. Za mniej niż 1200 nie odda, ciekawe jaki byłby koszt naprawy klimy.
-
Stan niezbyt rewelacyjny ;/
-
Za 1200 czego tu oczekiwać
-
ciekawe jaki byłby koszt naprawy klimy.
Właśnie. Jeżeli to tylko uszczelnienie i nabicie to naprawa może się opłacać. Dopytaj gdzie mniej więcej jest nieszczelność, sprawdź w katalogu jaka to część i zapytaj w Foxie czy mogą sprowadzić.
-
Właśnie. Jeżeli to
tylko uszczelnienie i nabicie to naprawa może się opłacać. Dopytaj gdzie mniej
więcej jest nieszczelność, sprawdź w katalogu jaka to część i zapytaj w Foxie czy
mogą sprowadzić.No właśnie rozmawiałem z facetem i twierdził, że nieszczelność jest w sprężarce lub przy przewodzie, który doprowadza ciecz do niej. Jeździli bez klimy 5 lat, może koszty były zbyt duże? (może jednak sprężarka?)
-
No właśnie
rozmawiałem z facetem i twierdził, że nieszczelność jest w sprężarce lub przy
przewodzie, który doprowadza ciecz do niej. Jeździli bez klimy 5 lat, może koszty
były zbyt duże? (może jednak sprężarka?)Różnie to bywa, czasem ludzie żałują parę groszy na pierdołę, lub też 5 lat temu ktoś stwierdził że dany element jest nieosiągalny/drogi, a teraz może być zupełnie inaczej. Zadzwoń do Foxa, zapytaj w jakiej cenie mają kompletną sprężarkę (lub części do niej - patrz katalog Wolffa) oraz przewody.
-
Różnie to bywa,
czasem ludzie żałują parę groszy na pierdołę, lub też 5 lat temu ktoś stwierdził że
dany element jest nieosiągalny/drogi, a teraz może być zupełnie inaczej. Zadzwoń do
Foxa, zapytaj w jakiej cenie mają kompletną sprężarkę (lub części do niej - patrz
katalog Wolffa) oraz przewody.Nowa sprężarka do klimy kosztowała w przybliżeniu 200zł, teraz może być nieco taniej.
-
A tutaj jest do kupienia nówka sprężarka za 190 plus wysyłka: http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacji-tico-nowa-oryginal-i1654474568.html Więc aż tak drogi ten gips by nie wyszedł naprawy klimatyzacji. Ale czy aż tyle kaski warto wkładać w klimę do tico by to paliło potem ze 8l. Jakoś tyle się bez klimy wytrzymało, ja tam bym nie kupował specjalnie tikacza dla klimy.
-
Bajki ludzie
gadają, silniczek w Tico jest wystarczająco dynamiczny. W Suzuki Alto (silnik 1.0,
68KM, autko cięższe niż Tico, osiągi podobne) nie widzę różnicy w przyśpieszaniu z
klimą i bez. Tico z klimą nie jeździłem...Co do Matiza to potwierdzam: żeby w trasie naprawdę przyspieszyć, trzeba pstryknąć wyłącznikiem klimy. Co prawda komputer odłącza sam sprężarkę, gdy wykryje nagły wzrost obrotów z obciążeniem, ale czyni to z takim opóźnieniem, że można marnie skończyć przy wyprzedzaniu. Paradoksalnie w samochodach z gaźnikiem może być z tym znacznie lepiej- w Tico elektronika klimy podłączona jest do czujników na dźwigienkach gaźnika. Mniej "inteligencji" = szybsze działanie.
-
I następne - ostatnio na Allegro prawdziwy wysyp Tikaczy z klimą. A jak chciałem kupić to przez rok nie trafił się żaden
http://otomoto.pl/daewoo-tico-klimatyzacja-bardzo-ladne-C19454774.html
-
Ten samochód jest niby bezwypadkowy, a prawdopodobnie miał wymieniane zderzaki.
Jeżeli jednak tak było oryginalnie, to ten starszy właściciel dołożył sobie lotkę na tylnej klapie.
Zastanawia mnie jeszcze welurowa tapicerka -
Tapicerka jest zwykła (widać na jednym ze zdjęć kawałek fotela). Czarne zderzaki+ lotka przecież bywały (nie wiem czy w tym roczniku)
-
Czarne zderzaki+ lotka przecież bywały (nie wiem czy w tym roczniku)
Z tego co wiem, to lotka była montowana w Tico, które miały lakierowane zderzaki.
-
Z tego co wiem, to
lotka była montowana w Tico, które miały lakierowane zderzaki.Wcale nie. Ja mam lotkę jako wyposażenie dodatkowe (SX) i czarne zderzaki, bo w 1997 r. tylko takie były jeszcze osiągalne. To tico z 1996 roku ma czarne zderzaki - nie występowały wtedy w kolorze nadwozia.
-
Z tego co wiem, to
lotka była montowana w Tico, które miały lakierowane zderzaki.Nasze (rodziców, a potem Szymciaka) Tico mieliśmy od nowości. Z lotką i czarnymi zderzakami. Ale nie pamiętam rocznika... Klimy nie miał