Rurka przy kolektorze wydechowym..co to??
-
Witam, mam pytanko..Jak sie nazywa ta rurka zaznaczona na czerwono?? Mozna ja dokupic osobno?? Czy trzeba jako calosc z innym elementem?? Prosze o pomoc, bo jestem zielony a mam dosc sporawe dziury w niej i autoglosno chodzi:/
-
"ZAWÓR RECYRKULACJI SPALIN"(nie można samej rurki kupić, na złomie też nie polecam) cena 65zł, albo zalepić dziurę i będzie spokój. Rurka stworzona by chronić katalizator jednak po tylu latach i tylu tysiącach przebiegu katalizator i tak nie działa więc po co go chronić?
-
użyj np taśmy do naprawy wydechów i zapomnij o niej, u mnie np jest zatkana od strony tej plastikowej czarnej puszki bodajże rezonansowej - pozostałości po tuningu silnika
-
Może się czepiam ale na moje oko to nie jest "ZAWÓR RECYRKULACJI SPALIN".Wygląda on inaczej a ta rurka jest jednym z elementów tworzących układ recyrkulacji spalin w naszych Ticusiach
-
o ile dobrze pamiętam jest to tzw rurka powietrza dodatkowego, i z tego co wiem istnieje możliwość dokupienia samej rurki.
-
o ile dobrze pamiętam jest to
tzw rurka powietrza dodatkowego, i z tego co wiem istnieje możliwość dokupienia samej rurki.Można także pokusić się o zrobienie jej własnoręcznie (lub zlecenie wykonania) z lepszego materiału - kiedyś zastanawialiśmy się nad miedzią bodajże... Stachu, jak to było?
-
Witam, mam pytanko..Jak sie
nazywa ta rurka zaznaczona na czerwono?? Mozna ja dokupic osobno?? Czy trzeba jako calosc z
innym elementem?? Prosze o pomoc, bo jestem zielony a mam dosc sporawe dziury w niej i
autoglosno chodzi:/ -
Może się czepiam ale na moje oko to nie jest "ZAWÓR RECYRKULACJI SPALIN".Wygląda on
inaczej a ta rurka jest jednym z elementów tworzących układ recyrkulacji spalin w naszych
Ticusiach oczkoOczywiście zgadzam się.
http://www.potak.com.pl/oferta.php?srch_by_id=1&id=18430A78B01-000 -
To ja ze swej strony tylko potwierdzę słowa pozostałych kolegów:
Tak, to jest "rurka powietrza dodatkowego", pod taką nazwą występuje w sklepach jako część zamienna (wraz z uszczelką przy kolektorze wydechowym) -
Ja również mam pytanie co do tej rurki. Jako, że trochę już jest przyrdzewiała a widziałem, że dochodzi do niej przewód (plecionka) który po prostu odłączył się bo przerdzewiała śruba. Do czego służy ten przewód ? Mogę na razie jeździć bez tego przewodu ?
-
Ja również mam pytanie co do
tej rurki. Jako, że trochę już jest przyrdzewiała a widziałem, że dochodzi do niej przewód
(plecionka) który po prostu odłączył się bo przerdzewiała śruba. Do czego służy ten przewód ?
Mogę na razie jeździć bez tego przewodu ?To przewód masowy silnika
- możesz
-
Może się czepiam ale na moje
oko to nie jest "ZAWÓR RECYRKULACJI SPALIN".Wygląda on inaczej a ta rurka jest jednym z
elementów tworzących układ recyrkulacji spalin w naszych TicusiachZawór recylkulacji spalin to nic innego jak tylko znany przez użytkowników Tiko zawór EGR.
A ta rurka nie ma nic wspólnego z układem recyrkulacji spalin a jedynia doprowadza powietrze dodatkowe(sterowane zaworem powietrza dodatkowego) do kolektora wydechowego(przed katalizatorem) w celu ułatwienia dopalenia się pozostałej, niespalonej części spalin , które nie uległy całkowitemu spaleniu(co ma na celu oszczędność katalizatora).
Właściwa nazwa tej ruki to rura powietrza dodatkowego, którą można kupić w IC za 40zł(cena dla Klubu Tico)pod nr katalogowym R90004F. -
Mogę na razie jeździć bez tego przewodu ?
Możesz mieć czasem problem z odpalaniem z braku "masowania"
-
Można także pokusić się o
zrobienie jej własnoręcznie (lub zlecenie wykonania) z lepszego materiału - kiedyś
zastanawialiśmy się nad miedzią bodajże... Stachu, jak to było?Tak, miałem robić takie rurki z rurek miedzianych, ale wyrzuciłem wkład katalizatora i rurka okazuje się zbędną.
-
Panowie, gdzie sprawdze jaki mam model tlumika? przepalil sie, fajnie warczy, ale ledwo sie trzyma i lada chwila sie moze urwac. dwie czesci juz jakis czas temu wymienionem, pozostal tlumik koncowy, na allegro sporo, ale ... no wlasnie, ktory model wybrac? Gdzie to sprawdzic poza tym, ze mam Tico kupione w grudniu 1997 roku SX
-
Panowie, gdzie
sprawdze jaki mam model tlumika? przepalil sie, fajnie warczy, ale ledwo sie trzyma
i lada chwila sie moze urwac. dwie czesci juz jakis czas temu wymienionem, pozostal
tlumik koncowy, na allegro sporo, ale ... no wlasnie, ktory model wybrac? Gdzie to
sprawdzic poza tym, ze mam Tico kupione w grudniu 1997 roku SXObojętnie jaki na Allegro, bo wszystkie są takie same
I nie zapomnij o nowej metalowej uszczelce pomiędzy tłumikiem środkowy a końcowym
-
Można także pokusić
się o zrobienie jej własnoręcznie (lub zlecenie wykonania) z lepszego materiału -
kiedyś zastanawialiśmy się nad miedzią bodajże... Stachu, jak to było?Miałem robić z miedzi tą rurkę, ale katalizatora już dawno nie mam i jest mi ta rurka nie potrzebna.
Najlepiej zaślepić i spokój. -
Miałem robić z
miedzi tą rurkę, ale katalizatora już dawno nie mam i jest mi ta rurka nie
potrzebna.Stachu, powtarzasz się. Z opóźnieniem 5-miesięcznym.
Spójrz 3 posty wyżej...Najlepiej zaślepić i spokój.
Tak, gdy się już nie ma kata. A są tacy, co go jeszcze mają...