Wymiana klapki w telefonie.
-
Dość długo w moim Redmi Note 8 Pro nie uległa pęknięciu tylna klapka . Na przednim ekranie nawet nie mam szkła. Aż w końcu się zdarzyło i nawet nie wiem gdzie.
Zakupiona nowa lezy od ponad miesiąca i czekała na wymianę. W końcu wczoraj się za to wziąłem. Nie jest to mój pierwszy telefon klejony jaki rozbieram więc wiem jak postępować . Tu poszło całkiem dobrze z klapką i chcąc wyczyścić pozostałości z kleju wziąłem nożyk do tapet. Bardzo dobrze szło do czasu kiedy zsunął mi się na baterię i ją dziobnąłem delikatnie. No i zaczęło się. Bateria nagle zaiskrzyła i zaczęła się palić . Mając pod ręką tylko wodę w spryskiwaczu szybko jej użyłem. Ot tak nie można sobie z tego modelu wypiąć baterii bo złącze jest pokryte plastikiem przykręconym kilkoma śrubami.
Gdy jakoś udało się to opanować poszedłem do domu (klapkę odklejałem w garażu bo tam mam opalarkę i nią szybciej niż suszarką da się to zrobić) i odkręciłem pokrywę i wypiąłem baterię. Później kolejne śruby aby wyjąć baterię. Ta wklejona jest dość mocno i podczas pożaru jej uszkodziły się specjalne taśmy którymi wyjmuje się baterie. Trochę się namęczyłem aby ją całkiem wymontować ale udało się .
Najbardziej obawiałem się czy przy tym zdarzeniu padła płyta ale nie.
Jak bateria całkiem ostygła sprawdziłem jej napięcie. Maiła 3,57V. Podłączyłem do telefonu i uruchomił się. Ufff.
Zamówiłem drugą i już dziś będzie. Ta bateria całkiem się już rozładowała. Nie podpinam jej aby sprawdzić czy ładuje bo pewnie się nie naładuje.
Parę fotek.Bateria :
Telefon obecnie :
Ta długa taśma jest nad baterią nie pod nią.
Klapka stara :
Tyle śrub aby zdemontować baterię :
I reszta co tam jest :
A tu zdjęcie oczekującej nowej jeszcze długo przed montażem. Porównywałem odcień.
Jak poskładam dam znać co i jak.
-
@Jaco też mi się zdarzyło uszkodzić baterię ale tak efektownie to nie miałem 😉
W moim Xiaomi też wymieniałem klapkę ale zostawiłem bez przyklejania bo powoli zabieram się za wymianę baterii. Na telefon nałożyłem silikonowe plecki i już 2 miesiące wszystko się dobrze trzyma.
-
Właśnie zamontowałem baterię i telefon działa. Miała 38% naładowania po zamontowaniu.
Nie kleiłem nic ,założyłem stara klapkę i zobaczę przez tydzień jak będzie się zachowywać bateria. Ładować ładuje więc testy testy testy. Poprzednia wytrzymywała mi 2 dni bez ładowania przy moim użytkowaniu telefonu. -
A ja niedawno w ramach eksperymentu, po wymianie baterii w telefonie na nową, postanowiłem unicestwić starą i zobaczyć, co się będzie z nią działo po zwarciu biegunów. ;-)
Na garażowym, betonowym podjeździe położyłem starą blaszaną brytfannę, potem kawałkiem drutu zrobiłem zwarcie na baterii i zostawiłem w tej brytfannie. Kopciło się i iskrzyło dobre 20 minut, wylało się jakieś świństwo. Długo była bardzo gorąca, nie dało się dotknąć. Ogólnie... kiepska sprawa. -
@leo napisał w Wymiana klapki w telefonie.:
Długo była bardzo gorąca
Ja swoją oparzyłem delikatnie palca. Jeszcze długo po zalaniu jej wodą i wymontowaniu była ciepła. Chyba nadal wewnątrz może coś się jarało chodź dymku z tego nie było. Lub działała jak termofor .
Wczoraj naładowałem ją do 100%. Zobaczymy jak będzie działać i szybko spadać bateria. Na poprzedniej (telefon już trochę ma) po odłączeniu od ładowarki i sprawdzeniu maili uciekało 2% . Na tej na razie nic.
-
@leo
To u mnie koledzy w pracy poszli o krok dalej...
Mieliśmy baterię z laptopa napuchniętą. Na kiju przymocowali gwoździa i ją przebili.
W pierwszych chwilach z baterii było czuć dosyć specyficzny smród a po chwili nastąpił samozapłon z dużą ilością dymu...Nie chciałbym by bateria zapaliła się w telefonie lub laptopie. Poparzenie gwarantowane...
-
@tom83ek napisał w Wymiana klapki w telefonie.:
Nie chciałbym by bateria zapaliła się w telefonie lub laptopie. Poparzenie gwarantowane...
Dlatego też u mnie w pracy mamy w regulaminie, że jak komuś napuchnie bateria w laptopie ma to niezwłocznie zgłaszać i z miejsca dostaje nowego lapka lub zastępczego na czas wymiany baterii w obecny.
-
Po prawie 5 godzinach. -
@tom83ek Też nieźle.
Mnie kiedyś zaciekawił ten filmik, polecam: KLIK na YT . Opis jest krótki - że bateria po ładowaniu stawała się coraz bardziej gorąca. Najlepsze zaczyna się od 4:30 i trwa do samego końca...
A teraz jest mnóstwo wstawek takich jak TA HULAJNOGA albo TEN E-BIKE (zaczyna się od 9:00)...
Po prostu lepiej być świadomym. I ostrożnym. -
Na razie jestem zadowolony z tej baterii.
-
Ja wczoraj się zmotywowałem i zamowiłem do swojego 😁 niestety wszystkie baterie na allegro miały kiepskie opinie i musiałem zamówić na aliexpress 🙃
-
@pacior ja kupiłem na aledrogo
https://allegro.pl/oferta/bateria-do-xiaomi-redmi-note-8-pro-bm4j-4500-mah-12142725827
Zawsze szukam produktów od 4.8
-
Dziś chyba w końcu ja naładuje 😀 -
Obecnie ładuje telefon co dwa i pół dnia . Chyba będzie ok. Teraz mam 32% i do wieczora zupełnie wystarczy.
Trafił się dobry egzemplarz. -
Coraz lepiej
-
No i ja doczekałem się baterii do mojego Xiaomi.
Niestety tylna klapka która nie była przyklejona pękła w kilku miejscach i zamiast szklanej zamówiłem wraz plastikową.
W zestawie z baterią dostałem klej, narzędzia i 2 kabelki usb-c.
-
@pacior ten klej to zwykły silikon tylko trochę inaczej pachnie. Też go miałem i po roku od użycia zasechl na końcówce. Nie pomaga ta nakrętka w której jest igła aby właśnie nie zasychal. Przynajmniej u mnie tak było .
-
Pisałem że wymieniałem mikrofon . Ale nie napisałem że wpierw wymieniłem całą płytkę oryginalną z mikrofonem. Zawsze to łatwiej ale po wymianie bateria spadała jak szalona. Nie mogłem nawet działać na nim jednego dnia. Podmieniłem znów na swoją i było OK. Bateria jak poprzednio 60 godzin wytrzymywała.
Oczywiście płytkę zwróciłem do sprzedawcy a on zwrócił pieniądze. Rozumiem żeby to była nie oryginalna ale specjalnie zapłaciłem więcej aby nie mieć problemów a tu taki kwiatek.A bateria ma się bardzo dobrze.
-
-
@Jaco jak żarło baterię to i może coś się grzało. Ale odszukać to miejsce bez termowizji to trudna sprawa, a raczej czasochłonna.