Co dziś dłubałem w tico? (2023 i 2024)
-
@spinerr
Ja mam dwie chłodnice różniące się konstrukcją mocowania silnika (jedna metalowa, druga plastikowa) ale w obu jest ten sam silnik mocowany śrubami "przez silnik".
Konstrukcja mocowania silnika metalowa
Konstrukcja mocowania silnika plastikowaNie wiem/nie pamiętam czy był stosowany w Tico silnik wentylatora z uszami (skrzydełkami). Dobrze by było abyś dodał zdjęcie tego silnika wentylatora noże ktoś się wypowie czy taki widział w Tico.
-
@ryszard
Wygląda tak:
-
@spinerr
Na 100% ten co kupiłeś silnik wentylatora był montowany w Tico. Nawet znalazłem u siebie ten wentylator z metalowym mocowaniem ("stelażem").Jednak konstrukcja do której się go przykręca (stelaż) ma inne rozstawienie otworów mocujących niż stelaż do drugiej wersji silnika (110 mm vs 75 mm). Musisz więc mieć do tego silnika odpowiedni stelaż.
-
@ryszard
hmm to w takim razie nie ma to sensu. Jest to wersja do metalowej ramy.
Kupiłem "na zapas" bo oryginał za 45zł. W takim razie czy ktoś jest tym zainteresowany? Jeśli nie to zrobię zwrot. -
@spinerr napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
@ryszard
hmm to w takim razie nie ma to sensu. Jest to wersja do metalowej ramy.Metalowe ramy były produkowane na pewno pod oba rodzaje silników, czy była produkowana plastikowa rama pod wentylator z uszami tego nie wiem.
Kupiłem "na zapas" bo oryginał za 45zł. W takim razie czy ktoś jest tym zainteresowany? Jeśli nie to zrobię zwrot.
Ja mam wentylator na wymianę, może ktoś inny będzie zainteresowany.
-
@ryszard
u mnie jest plastik jak na twoim drugim zdjęciu z wiadomości z 6III2024 11:18.
Tak btw te metalowe ramy w 2024r. już pewno w większości zmieniły stopień utlenienia. Przypuszczam, że większość istniejących i eksploatowanych wersji to będzie jednak plastik. W każdym razie dzięki za wyjaśnienia. -
@spinerr
Zgadza się, że te metalowe ramy korodują szczególnie w dolnej części dlatego aby nie tracić czasu na okresowe malowanie wymieniłem kiedyś metalową ramę z silnikiem na plastikową, którą zakupiłem w komplecie z silnikiem. -
Poprawiam dziś mocowanie zaworu tankowania gazu do tylnego zderzaka. Do wykonania prac potrzebowałem odkręcić zawór tankowania od reszty instalacji. Zauważyłem, że kulka lata luźno w zaworze. Zawsze wydawało mi się, że ta kulka jest dociskana do gniazda zaworu sprężynką stanowiąc w ten sposób zawór zwrotny. A może faktycznie zawory te nie mają sprężynek bo wystarczające jest samo ciśnienie gazu do zamknięcia zaworu.
Nie mam zapasowego zaworu, żeby sprawdzić jak jest faktycznie. Czy u Was macie tak samo? -
@ryszard Hmm, ja nie wiem, nigdy nie grzebałem tam w zaworze. Ale wydaje mi się, że nie powinna luźno latać, bo jakie by wtedy zadanie spełniała? Chyba powinna być jakaś sprężynka dociskająca w środku. Może kulka nie pełni roli zaworu odcinającego, raczej zabezpiecza przed brudem... ale powinna chyba być dociśnięta jakoś od środka.
-
Wymieniłem na nowe: akumulator, górny wąż chłodnicy, zbiornik spryskiwaczy oraz oprawki tylnych lamp wraz z wiązkami. Z garażowych zapasów wymieniłem mocowanie akumulatora, opaski górnego węża chłodnicy na samozaciskowe oraz przewód masowy. Wszystkie części z zapasów pochodzą z Chevroleta Matiza. Wyczyściłem i pomalowałem podstawę akumulatora. Do tej pory miałem założony większy akumulator 45Ah, jednak postanowiłem przy zakupie nowego wrócić do małego słupka 35Ah, który nie ociera o górny wąż chłodnicy. Nie mogłem nigdzie znaleźć dobrych klem na cienkie słupki więc kupiłem ołowiane redukcje i zostawiłem porządne mosiężne klemy które miałem do tej pory. Powoli zabieram się do wymiany prawego progu, kupiłem poszycie z firmy Klokkerholm, które jest w miarę dobrze dopasowane. Tico po ostatniej zimie podupadło trochę wizualnie, pojawiło się parę rdzawek, pękła szpachla w kilku miejscach i odparzył lakier na tylnym zderzaku. Mam nadzieję że przez lato uda mi się trochę poprawić tu i tam.
-
@Piotrek9214 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
kupiłem poszycie z firmy Klokkerholm,
możesz coś więcej o tym napisać? Co to jest? Mnie też czeka temat progów...
-
@spinerr jest to firma która produkuje dość dobrze odwzorowane elementy blacharskie do samochodów. Mi się udało kupić ten próg z ogłoszenia, po prostu ktoś nie wykorzystał, ogólnie progi tej firmy zniknęły z ogłoszeń już parę lat temu. Dostępne są zamienniki wykonane z blachy ocynkowanej, taki też kupiłem na lewą stronę i wstawiłem kilka lat temu, lecz wykonanie i spasowanie pozostawia wiele do życzenia, nie można zgrać linii, blacha jest pofalowana, ogólnie nic nie pasuje, potrzeba dużo zabawy żeby jakoś to wyglądało. Popełniłem też błąd, ponieważ mogłem odciąć stary próg pod linią drzwi, a tak to wstawiłem całą reperturkę, były to też moje początki ze spawarką mig-mag i wyszło to dość średnio. Najlepszą opcją byłby zakup oryginalnego poszycia bocznego i pozyskanie z niego progu, czasem się trafiają takie w ogłoszeniach. Można też dorobić reperturkę z blachy, ale to już potrzeba sprzętu itd. Poniżej zdjęcia mojego progu firmy Klokkerholm, ma już fabrycznie wykonane odpływy wody, blacha jest prosta, kąty i przetłoczenia dość dobrze się zgadzają z oryginałem. Jest on wykonany ze zwykłej blachy, ale to dobrze, bo i tak trzeba zdzierać ocynk z tych innych zamienników ponieważ jeśli tego nie zrobimy to nie da się spawać bo strzela spoiną.
-
Potwierdzam, że firma Klokkerholm jest znana z wysokiej jakości reparaturek. Mnie nie udało się zakupić progu tej firmy i kilka lat temu zmuszony byłem użyć do naprawy próg firmy Petrykus. Ze względu na kiepski stopień dopasowania zdecydowałem się wyciąć z tego progu łaty które wspawałem do naprawianego progu, który nie był jeszcze bardzo zniszczony. Gdybym miał próg Klokkenhorma lub oryginalny bok to raczej bym wymienił próg w całości.
-
dzięki wielkie za odpowiedzi
-
Od dwóch dni bardzo szybko rozładowuje mi się akumulator. Ładuje się coraz krócej. Prąd pobierany przez akumulator na postoju z wyłączonymi światłami, radiem itd to tylko 3,5 mA. Spróbuję jeszcze sprawdzić akumulator przyrządem do badań akumulatorów.
Tak się zastanawiam jeszcze czy rozrusznik nie ma zwarcia. -
@ryszard napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
Od dwóch dni bardzo szybko rozładowuje mi się akumulator.
U mnie było zwarcie na którejś z cel w tym roku, więc możliwe że i u Ciebie jest ten sam problem. :(
-
@BPX33
Możliwe. Przed chwilą pomierzyłem napięcie na wyjętym z auta akumulatorze tj bez obciążenia i wynosi ono 12,75 V. -
@ryszard napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2023):
@BPX33
Możliwe. Przed chwilą pomierzyłem napięcie na wyjętym z auta akumulatorze tj bez obciążenia i wynosi ono 12,75 V.U mnie wszystkie pomiary zwykłym miernikiem wskazywały, że wszystko jest ok, a jednak akumulator potrafił rozładować się w kilka dni poniżej 11V.
-
@BPX33
Masz rację. Jeżeli będzie zwarcie w celi to wewnątrz akumulatora będzie płynął prąd i go rozładowywał. Zmniejszać się będzie znacznie energia zgromadzona w akumulatorze a napięcie aż tak nie koniecznie. -