Wchodzi do Polski benzyna E10
-
-
@leo w nowoczesnym samochodzie ja bym raczej się zastanowił JAK go przyśpieszyć. W starym to wiadomo, z łapy :) w nowym z komputra trzeba.
-
@likaon No chyba nidyrydy bez zmiany i wgrania całej mapy. Tylko... trzeba ją najpierw zrobić. Ech...
W starych sprawa bardzo prosta.Tak sobie myślę... W zagazowanym tico zapłon mam już przyspieszony na 11 st. na jałowych (przy książkowych 8 +/-1 st.), bo to ponoć lepsze do jazdy na LPG. Jadąc na benzynie silnik też daje radę, ale na niej mało jeżdżę, wolę gaz. Może te 11 st. wystarczy?
-
@leo trzeba podpiąć czujnik spalania stukowego (można zrobić samemu), kręcić zapłonem, jeździć w pełnym zakresie obrotów i nasłuchiwać.
-
Dziennikarze i jutubery coraz głębiej zaglądają w temat, niektórzy trochę biją się w pierś... i chyba coraz więcej konkretów.
Wychodzi na to, że miałem dobre przeczucia; w przypadku Tico obawiam się o gaźnik:
KLIK na YT - Paweł Rygas - 13 minutTymczasem zaś zrobiłem zapas E5, na rok przynajmniej starczy. Potem chyba będę lał noPb 98.
-
@leo
Mnie zapasy starcza na miesiąc w Tico. Zastanawiam się czy jakaś stacja wprowadzi paliwo premium 95 e5. Jeśli nie, to będzie trzeba tankować 98 albo dotankowywac co 15l pb95 e10 naprzemiennie z pb98 e5.... -
@tom83ek Tankując naprzemiennie lub mieszając i tak zwiększysz ilość etanolu działającego na układ. Może więc to nie będzie 10%, a 7-8...
Sądzę, że trzeba będzie poczekać na ceny. Być może da się finansowo przeżyć tankowanie noPb98.Swoją drogą, to głupie jest. W Niemczech można dać oba paliwa, a u nas nie...
-
@tom83ek napisał w Wchodzi do Polski benzyna E10:
Zastanawiam się czy jakaś stacja wprowadzi paliwo premium 95 e5.
Już są takie stacje (przytaczałem je wyżej). Pozostaje tylko pytanie czy ulepszone 95 zostaną E5 czy też przejdą na E10?
Ja po tym wszystkim czego się naczytałem i nasłuchałem stwierdzam, że Suzka będę normalnie tankował E10. Jak coś pieprznie to trudno...
-
@leo napisał w Wchodzi do Polski benzyna E10:
Być może da się finansowo przeżyć tankowanie noPb98.
Szczerze wątpię! Na Pb98 marża zawsze była z kosmosu (obecnie to ok. 70-80 gr/l) i jak od nowego roku tylko to paliwo zostanie tym "normalnym" to marża wzrośnie jeszcze bardziej...
-
Wczoraj napisałem jeszcze raz do Suzuki Motor Poland i dostałem dziś takową odpowiedź:
Na stronie rządowej również nastąpiły zmiany potwierdzające powyższego mail'a:
-
FSO wypowiedziało się na temat paliwa E10 w pojazdach przez nich produkowanych 😉
https://www.fso-sa.com.pl/e10-informacje/?fbclid=IwAR0vi_hWU8ReePCtRDMPttxFzH10txBnVi5lpzT2p13cfaty17Xluftd9Bk -
@pacior napisał w Wchodzi do Polski benzyna E10:
FSO wypowiedziało się na temat paliwa E10 w pojazdach przez nich produkowanych 😉
https://www.fso-sa.com.pl/e10-informacje/?fbclid=IwAR0vi_hWU8ReePCtRDMPttxFzH10txBnVi5lpzT2p13cfaty17Xluftd9BkZamiast napisać w jednym zdaniu, że żadne produkowane przez nich auta nie nadają się do tankowania E10 to woleli wywalić całą litanię... :P
-
@BPX33 napisał w Wchodzi do Polski benzyna E10:
Zamiast napisać w jednym zdaniu, że żadne produkowane przez nich auta nie nadają się do tankowania E10 to woleli wywalić całą litanię... :P
... no, a i tak o Musso nie napisali. :-D
-
Zamiast napisać w jednym zdaniu, że żadne produkowane przez nich auta nie nadają się do tankowania E10 to woleli wywalić całą litanię... :P
Mogło im się zapomnieć 🙁😛
-
A Musso w ogóle wychodziło z silnikami benzynowymi?
-
A Musso w ogóle wychodziło z silnikami benzynowymi?
Tak, silniki 2.0, 2,3 i 3,2 od Mercedesa.
Jednak jako Daewoo to nie widziałem nic poza 3,2L -
@pacior właśnie dlatego, że były to silniki mercedesowskie obstawiam, że nie napisali o Musso 😉
-
Paliwo E10 to ekościema: M4K o E10
-
Właśnie kończę trzeci zbiornik E10 w Tico. Silnik działa normalnie, kultura pracy, reakcja na gaz taka sama jak na E5, choć widzę że spalanie wzrosło, nie mierzyłem jeszcze dokładnie, ale przejeżdżam ok 80km mniej na całym zbiorniku. Gdzieś zapodziałem lampę stroboskopową, ale jak ją znajdę to przyśpieszę zapłon, którego i tak od dobrych dwóch lat już nie sprawdzałem i wtedy zmierzę spalanie. Natomiast Matiz M200, do którego według strony rządowej, jak i innych stron można tankować E10, dostał od tego paliwa strasznego muła, dosłownie jakbym ciągnął przyczepkę lub miał solidnie zapakowany bagażnik. Po zatankowaniu 98 ten problem mija. Widocznie Tico pojedzie nawet na płynie do spryskiwaczy ;)
-
Wspomniany wcześniej M4K zrobił test paliwa +/- E90
Auto normalnie jeździło, mocy nie straciło. ;)
Także jak widać na powyższym przykładzie między E5, a E10 różnice są kompletnie niezauważalne nawet dla starszych jednostek napędowych.
U siebie zalałem już kilkukrotnie E10 i nic się nie zmieniło w pracy czy osiągach.