Uszczelnienie złączy pneumatycznych
-
Mam zamiar przerobić starą gaśnicę samochodową na przenośny zbiornik sprężonego powietrza. Taki, żeby można było napełnić go sprężarką w garażu do tych 8 barów, zanieść do domu i użyć np. do czyszczenia klawiatury, wnętrza komputera itp.
W związku z tym muszę wykonać parę połączeń, także na gwint. I tu mam pytanie: odkręcając wlot powietrza pistoletu do przedmuchiwania (końcówkę szybkozłączki) zauważyłem, że gwint pokryty jest jakimś białym nalotem, jakby proszkiem. Wnioskuję, że coś stosuje się w pneumatyce do uszczelnienia lub przyblokowania gwintu. Czy jest to taśma teflonowa (z której po wykręceniu pozostał proszek), czy coś innego? Wie ktoś z Was coś na ten temat? -
@leo Na gwint mógł być położony klej. Stosujemy takie w pracy np. w hydraulice siłowej. Ale do 8-10bar, to spokojnie wystarczy taśma teflonowa.
Klej może być tego typu: https://allegro.pl/oferta/cx80-rc70-klej-anaerobowy-do-metali-gwintow-10ml-12531766192
Można również użyć nici teflonowych: https://allegro.pl/oferta/loctite-55-nic-do-uszczelniania-gwintow-160-mb-7256965709 -
-
@leo W przypadku tak drobnych gwintów, często klej jest łatwiejszy w użyciu i dużo szybszy, więc bardzo możliwe, że producent zastosował to rozwiązanie. i takie też można użyć, bo taśma na drobnym gwincie lubi się zsuwać.
-
@leo jak duża będzie ta gaśnica ? Typowo samochodowa ?
-
@Jaco napisał w Uszczelnienie złączy pneumatycznych:
@leo jak duża będzie ta gaśnica ? Typowo samochodowa ?
A może zamiast gaśnicy butla po propan-butan, taka 4-5L trochę tego powietrza już pomieści
-
@Jaco Owszem, taka 2 lub 3 kg. Szału pojemnościowego nie ma, ale nabić w garażu i użyć w domu - jak znalazł. Miejsca dużo nie zajmie, zabrać do garażu i przynieść z powrotem nie będzie ciężko.
Myślę o tym, żeby przyspawać szybkozłączkę do wylotu butli, dodać jakiś metr przewodu i na końcu pistolet do przedmuchiwania (też na szybkozłączkę). Wężyk z pistoletem zostawałby w domu, samą butlę podłączałbym do węża sprężarki w garażu i tak szybko napełniał. -
@pacior napisał w Uszczelnienie złączy pneumatycznych:
A może zamiast gaśnicy butla po propan-butan, taka 4-5L trochę tego powietrza już pomieści
Można i tak, ale taka "piątka" jest mniej poręczna i dużo cięższa.
Mam jeszcze butlę po dużej gaśnicy śniegowej :-D - ale to już konkretna waga żelastwa :-). -
@leo z własnego doświadczenia napiszę Ci że nawet zrobienie naj szczelniejszej instalacji powietrze zawsze się ulotni. Nie od razu ale ucieknie. Swój kompresor mam cały czas podłączony do prądu bo wiem że zawsze gdzieś coś ucieknie.
-
@Jaco A wiesz, że ja mam odwrotne doświadczenia z moją sprężarką? Trzyma ciśnienie jak głupia przez całe tygodnie. Może ma jakiś upływ, ale jest on dla mnie całkiem niezauważalny.
Zaś samą sprężarkę zawsze wyłączam, gdy z niej nie korzystam. Po co ciągle nabijać powietrze, jeśli z niego nie korzystam? Mało tego - wychodząc z garażu ZAWSZE wyłączam bezpiecznik główny przed licznikiem. Dla świętego spokoju. -
@leo mi chodziło o to co zrobisz z tej butli.
Nie wiem czy będziesz to trzymać cały czas w domu i tylko aby nabić będziesz chodził do garażu.
U mnie nie schodzi powietrze w ciągu doby. Ale przewód do dmuchania mam odłączony i podłączam tylko kiedy muszę to użyć.
Kiedyś też wychodząc wyłączałem prąd z garażu. Obecnie przybyły tam szafki ze starego regału i już jest zły dostęp. Nawet włącznik światła który tam był na tej tablicy przeniosłem nad drzwi razem z gniazdkiem.
Ponadto sprężarka lodówkowa w zimniejsze dni musi się rozgrzać zanim zacznie normalnie pracować. W ciepłe dni tego nie ma.
Tzn jak temperatura spadnie do 5-7 stopni to włącza się i wyłącza przez jakieś 2-3 minuty. Później jak złapie chyba temperatury działa normalnie. -
@Jaco A, to dziwne z tą sprężarką. Chociaż... lodówka przecież jest przewidziana do pracy w temperaturze pokojowej, więc coś może być na rzeczy. Może olej gęstnieje i faktycznie musi się rozgrzać?
Ta moja jest bezolejowa i nie robi jej różnicy, czy jest +20 czy -20 stopni. Warto jednak czasem spuścić ze zbiornika skondensowaną wodę, zwłaszcza przed zimą. -
@leo pokaż jak zrobisz jak to wygląda. Mam starą małą gaśnicę. więc może by coś zrobić.
Wczoraj dmuchałem ale kompa stacjonarnego syna. W domu by mnie żona zabiła jakbym to miał zrobić :P -
@leo Ja bym proponował do butli zamontować najpierw jakiś zawór i potem szybkozłączkę. Szybkozłączki lubią po jakimś czasie puszczać powietrze, więc warto jest mieć możliwość zamknięcia dopływu ciśnienia z butli do niej.
-
A skunt taką pustą gaśnicę dostać ewentualnie? Mam w pracy straż pożarną, podpytam ich, może coś mają. Jak nie to najwyżej kupię, bo temat ciekawy, mam też w pracy instalację sprężonego powietrza, 7 barową. Z chęcią nabiłbym, zatargał do domu i sobie komputer wyczyścił. Coś co wejdzie do plecaka, będzie miało szybkozłączkę i zawór przy wylocie.
-
-
@pacior napisał w Uszczelnienie złączy pneumatycznych:
coś tam czyściłam
Łeee, nic nie mówiłaś, że płeć zmieniłaś... 😁
-
@Szarik napisał w Uszczelnienie złączy pneumatycznych:
@leo Ja bym proponował do butli zamontować najpierw jakiś zawór i potem szybkozłączkę. Szybkozłączki lubią po jakimś czasie puszczać powietrze, więc warto jest mieć możliwość zamknięcia dopływu ciśnienia z butli do niej.
Przemyślę to, niezły pomysł.
Nie wiedziałem, że szybkozłączki często się rozszczelniają. A nie wiesz, w jaki sposób to następuje? Pewnie puszczają ciśnienie całkiem na zewnątrz, ale w jakiej sytuacji - przy wypiętej złączce czy również przy wpiętej? -
@likaon napisał w Uszczelnienie złączy pneumatycznych:
A skunt taką pustą gaśnicę dostać ewentualnie?
Pewnie na złomie, jak Pacior pisze. Ja to nawet nie wiem, skąd mam. Pewnie od któregoś z kolegów - garażowiczów, który chciał wyrzucić, a ja zachomikowałem jako "przydasia". W ten sposób też pozyskałem w lecie dużą gaśnicę śniegową; kolega kupił garaż i sprzątał go, ja mu pomagałem; w kanale była ta gaśnica, ciągle zaplombowana. Na etykiecie info, że nabijana na początku lat 90-tych. Miałem nadzieję, że skoro nieużywana, to będzie sprawna, ale odkręciłem zawór i tylko przez sekundę syknęło... Ciekawe, ile kosztowałoby nabicie i wymiana uszczelek.
mam też w pracy instalację sprężonego powietrza, 7 barową
Trochę mało. Te garażowe sprężarki mają zwykle 8 bar, zawsze to ciut więcej powietrza. A niektóre nawet 10 bar, to jeszcze lepiej.
Ale mam dla Ciebie lepszy pomysł. Wiadomo, że fajniejszy jest taki "nabijalny" zbiorniczek, niż kupowanie sprężonego powietrza w sprayu. Syn taki kupował do czyszczenia klawiatury itp., mnie szkoda było tej kasy, więc kiedyś wziąłem od niego opróżnioną większą puszkę, dorobiłem (wlutowałem) zawór z rowerowej opony i tak zrobiłem zbiornik "nabijalny" wielokrotnego użytku. Można go wziąć do garażu, nabić sprężarką te 8 bar i przynieść do domu. Można też napełnić zwykłą pompką samochodową (albo kompresorkiem), ale wtedy trzeba kontrolować przy nabijaniu ciśnienie, żeby nie przedobrzyć.
Dziś już syn śpi, nie będę mu łaził po pokoju... ale jeśli chcesz, jutro mogę sfocić. -