Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3TD)
-
@leo po to jest forum żeby można było uzyskać jakieś porady 😉 zrobię taki test.
Wszystkie Musso z tego okresu miały silniki od Mercedesa, także benzynowe. Gdzieś mam zdjęcie z wystawy w FSO z cennikiem, będę szukał. Sporo dokumentacji fotograficznej mi przepadło
-
-
@leo napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3 TDCI):
@pacior A co się stało z Twoimi zdjęciami?
Gdzieś je zgrałem z telefonu i nie bardzo wiem gdzie 🤣 mam 3 komputery do których zbyt rzadko zaglądam
-
Taką mam literaturę na wieczór 😁
W sumie wszystkie części, numery katalogowe to Mercedes.
-
Miesiąc temu Musso bez problemów przeszło przegląd. Dopiero po przeglądzie zabrałem się za tylne hamulce.. 🤔🤔🤔
Prowadnice zacisków udało mi się dopasować z zestawu do Nubiry/Leganzy gdyż dedykowanego nie ma na rynku. Pozostałe elementy jak tłoczki, gumki są ogólnodostępne z firmy Frenkit.Parę słów warto napisać o samych zaciskach. Jest to system hamulcowy typu PBR produkowany w Australii, same zaciski wykonane są ze stopu aluminium.
-
Parę zdjęć konserwacji podwozia.
-
@pacior
Jakim środkiem robiłeś konserwację? -
To chyba dopiero przygotowanie ?
-
@tom83ek jest to fluidol + olej (czyli będzie lepkie przez cały czas), tam gdzie były naloty korozji pomalowałem podkładem.
Ramę od strony kół i nadkola zabezpieczyłem już środkiem do konserwacji podwozia.
Po zimie zdam raport. -
Ech... witaj w elektronicznym świecie motoryzacji. :-( Pewnie tak ma być, jakaś taka funkcja antynapadowa...?
-
@pacior
Ja gdy kupiłem swoje Rio to od razu w garażu zakonserwowałem profile RustCheckiem a całe podwozie środkiem Noxudol 1600.
Po wyschnięciu NOXUDOL był cały czas lepki. By nie zebrać całego brudu z drogi dodatkowo nałożyłem bardzo cienką warstwę Noxudol Body. Po 5 latach mogę swierdzić, że środek dalej jest lepki i plastyczny.
Jedyną wadą jest fakt, że ten środek jest czarny, więc nie będzie widać w razie czego co się dzieje pod nim. -
@tom83ek napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3 TDCI):
Jedyną wadą jest fakt, że ten środek jest czarny, więc nie będzie widać w razie czego co się dzieje pod nim.
Ruda jak ma wyjść to wyjdzie i przez czarne też ;)
-
@BPX33 napisał w Daewoo Musso 2.2 TD (Ssangyong Musso 2.3 TDCI):
Ruda jak ma wyjść to wyjdzie i przez czarne też ;)
Owszem, ruda wyjdzie i przez czarne - ale dopiero wtedy, jak już pod czarnym prawie nie będzie blachy... O ile konserwacja została troskliwie zrobiona.
-
Zdjęcia wymienionych trybów w skrzyni biegów.
Za nowe na eBay-u zapłaciłem 550zł z wysyłką z Usa.
-
@pacior trochę Cię to auto kosztuje . Nie żałujesz kupna ?
-
@Jaco z góry zakładałem że łączny koszt wszystkich napraw będzie w tych granicach.
Tego typu auta są niestety drogie.
Ignis idealnie sprawdza się na codzienne dojazdy do pracy a z kolei dzięki Musso mogę robić to co lubię 🙂 -
Dziś przy okazji montażu kamerki cofania zrobiłem kilka zdjęć. Przy okazji chyba znalazłem przyczynę problemów które zdarzały mi się przy odpalaniu 😔 wygrzebałem jakaś starą mosiężną kleme z wojskowego noktowizora 😁 w tygodniu wymienię.
-
- Klema ewidentnie do wymiany, taka nie może być.
- A czym tak pięknie spolerowałeś reflektory? Ile Ci to czasu zajęło? Ręcznie czy wiertarką?
- Nooo, to jest przestrzeń... :-D A swoją drogą to ciekawy pomysł z tymi oparciami tylnymi kładzionymi na podłogę bagażnika. To chyba do opcji spania?
- Czyżbyś zostawił blachy poprzednika? :-) Coś mi się zdaje, że z mojego województwa... :-)
-
@leo 1. Próbowałem ją przetopić palnikiem ale obie części nie miały chęci się połączyć.
2. Polerowałem ręcznie pastą do lamp K2, można by to jeszcze poprawić ale nie chcę zbyt mocno ingerować w powierzchnię lamp.
3. Awaryjnie można spać ale myślę o zrobieniu zabudowy sypialno bagażowej.
4. Tomaszów Lubelski. Rządzący przedłużyli w związku z wirusem okres przerejestrowania do 6 miesięcy po uprzednim internetowym zgłoszeniu zakupu, niebawem się będę musiał tym zająć. -
@pacior pewnie pozbawią Cię auta na jakiś czas. Ja musiałem oddać papiery i blachy i czekałem na telefon z WK z informacją, że auto jest już zarejestrowane i można przyjechać po blachy.