Prąd w garażu co i jak.
-
@leo pytales o odprowadzanie ciepła z lampy. Jak pisałem lampa ma aluminiowa podstawę i ona ma robić jako radiator.
-
-
@leo zmierzylem temperaturę po uruchomieniu lampy i ...
Po 15 minutach było cieplej
Po 30 minutach trochę cieplej.
Może napiszę że garaz mam ocieplony wewnatrz styropianem i jak jest naprawdę gorąco na zewnątrz to w nim mam niekiedy 50 stopni i nic sie nie dzieje.
-
Spoko.
Znajomy kupił kiedyś na giełdzie chińskie płytki z LEDami na 12 V. Dawały mnóstwo światła. Zmajstrował sobie z tego oświetlenie bagażnika w kaszkaju. No i się zdziwił, gdy po 15 minutach świecenia zaczął mu się topić plastik w boczku kufra... Te LEDy były tak gorące, że nie dało się ich dotknąć. Fakt, żadnego radiatora nie miały, nic... tylko płytka z kilkunastoma mocnymi diodami. -
@Jaco to dobrze , okresowo sprawdzaj test na róznicówce
-
Skoro już mam prund w garażu to przywlokłem do niego swoją kawalerską wieżę . W domu już jej nie posłucham bo za głośno bym słuchał. A w garażu już tak :)
Przestrojony tuner jest wiec radia nie ma problemu posłuchać.
Do tego przywlokłem te dwie kolumny które składałem :
-
-
-
Dzięki Panowie. Muszę tylko pomyśleć nad jakąś dobrą anteną bo zauważyłem że dopóty nie zapalę świetlówek działa dobrze. Jak je zapalę zaczynają się mocne zakłócenia.
-
@Jaco napisał w Prąd w garażu co i jak.:
Dzięki Panowie. Muszę tylko pomyśleć nad jakąś dobrą anteną bo zauważyłem że dopóty nie zapalę świetlówek działa dobrze. Jak je zapalę zaczynają się mocne zakłócenia.
Mam to samo gdy użytkuje w pobliżu radia komputer. Sprawdź, może trzeba poprawić jakiś kabelek ekranujący, itd.. albo dorobić jakiś ekran toru FM w radiu 🤔
-
@Jaco napisał w Prąd w garażu co i jak.:
Skoro już mam prund w garażu to przywlokłem do niego swoją kawalerską wieżę . W domu już jej nie posłucham bo za głośno bym słuchał. A w garażu już tak :)
Bardzo przypomina Eltrę Edytę RMS 832 z początku lat 90-tych, użytkowaną niegdyś przez moją siostrę. Ten duży radiomagnetofon stoi schowany w garażu i czeka na lepsze czasy. Nawet kolor ma ten sam, o dizajnie nie wspominając. Niestety, jeden kanał uszkodzony...
-
@leo ta waży trochę. Oba kanały sprawne. Magnetofon też byłby sprawny jakbym paski wymienił. Ale kto teraz kaset słucha.
-
Skonstruowałem taką prowizoryczną antenę :
I efekt zadowalający. :
Na kilku stacjach jak ZET , RMF FM czy Jedynce mam taki poziom sygnału w stereo.
Tylko delikatne zakłócenia po zaświeceniu lamp. Może jak wywalę za zewnątrz będzie jeszcze lepiej.
-
A tak to gra :
https://youtu.be/r9i5fFrMEnQ -
Pokusilem sie o zakup takiej anteny do radia w garażu https://allegro.pl/oferta/antena-2-x-teleskopowa-tv-rozsuwana-100cm-5735-6801656623?
Po rozłożeniu ma 2m. Zamocowalem do sztycy od kabla i nawet VOX FM odbiera. -
-
@pacior bałem sie ze nie sprawdzi sie a tu niespodzianka. Najlepsze to że firma mieści sie w Garwolinie a ja nie wiedziałem. Przynajmniej paczka byla na drugi dzień po wysyłce.
-
@pacior a tak jest zamocowana. Po ostatnich wietrznych dniach dołożyłem dwa wężyki aby to nie fruwało.
-
Wysiadła mi jedna z lamp.. Nie wiem czemu. Sporadycznie używane. Najgorsze że nie mam paragonu .
-
Przepaliła się ścieżka . Ale nawet po zlutowaniu nie świeci. Może poszedł cały układ zasilania. No cóż chińszczyzna .