Żyrandol / lampa wisząca własnej roboty
-
- Ja robiłem ostatnio żyrandol z korzenia jakiegoś drzewa owocowego.
- Mamy teraz okres na zrzuty poroży więc można się przejść do lasu i wykorzystać 😁
-
Ja robiłem dawno z trzonków łopat z drzewa , toczyłem na małej tokarce dłutem . Układ połączeń typowy żyrandolowy 1-2-3.
-
@leo A może jednak coś gotowego, ale na miarę XXI wieku? Np. coś z regulacją jasności, temperatury barwowej (super sprawa, możesz sobie z tej samej lampy ustawić bardzo jasne białoniebieskie światło do pracy, albo przyciemnione ciepłożółte do wieczornego relaksu), sterowaniem z pilota, albo z kilku pilotów umieszczonych w dogodnych miejscach - jeden przy wejściu zamiast tradycyjnego włacznika, drugi przy kanapie, ewentualnie ze smartfona, itd.? Tego typu rozwiązania to np. Philips Hue (zdecydowanie polecam), Osram Lightify, Ikea Tradfri. Uwzględniając Allegro można takie oświetlenie zrealizować sporo taniej, można też zacząć od jednej lampy z pilotem, a potem ewentualnie rozbudowywać.
-
Proste na 3 żarówki 😛
-
@likaon napisał w Żyrandol / lampa wisząca własnej roboty:
@leo pierwsze moje pytanie, to jaki chcesz wykorzystać za materiał,
Ano widzisz - właśnie o to chodzi, że nie mam żadnego pomysłu. Na pewno myślałem o czymś, co można wykonać własnym sumptem niewielkim nakładem kosztów.
Do czego można byłoby nawiązać... Na pewno nie może to być nic dużego, bo wysokość od podłogi do sufitu to niecałe 2,5 m (a syn ma równo 2 m wzrostu... :-) ). Ściany mają barwy ciepłe - żółte z dodatkiem brązu (przy oknie i przy wejściu). Są aplikacje kamieniopodobne (ścianka pod oknem i przy wejściu do kuchni) - coś takiego, lecz lepiej położone i bez szpar (dopasowałem elementy, a potem zafugowałem różnymi kolorami ;-) ):
Jedna ściana zbudowana jest całkowicie z 4 drzwi przesuwnych z płyty "jabłoń" (do zmiany aranżacji przestrzeni, zamyka/otwiera częściowo lub całkowicie kuchnię i stanowi wejście do sypialni):
Jedna ściana jest całkowicie przeszklona (drzwi na balkon i okno na całej długości ściany).
Meble to jakiś bardzo jasny dąb.
Czyli możliwości jest sporo, nie trzeba trzymać się określonego stylu, tylko pomysłu brak. :-(
Oprawy raczej zwykłe E27 do wkręcenia żarówek zwykłych lub LED z tym gwintem. Dodam, że chodzi tu o oświetlenie główne, bo jest już stojąca podwójna lampa (z reflektorkiem i kielichem oświetlającym sufit) z wbudowanymi ściemniaczami, którą używamy do lekkiego wieczornego rozświetlenia pokoju. Górny żyrandol powinien więc mocno oświetlać pomieszczenie. -
@Jaco napisał w Żyrandol / lampa wisząca własnej roboty:
Proste na 3 żarówki 😛
Owszem, ale ta odpada z kilku powodów: całkowita wysokość lampy nie powinna przekroczyć 50 cm (powód podałem wyżej), musi dawać mocne światło (te żarówki są dekoracyjne, zaś jeśli wpakuję mocniejsze, nie będą dobrze wyglądały i będą oślepiały - są niczym nie osłonięte), poza tym ni cholery nie przypasuje mi do niczego w pokoju...
-
@drzonca Pomysł niezły, lecz mija się nieco z głównym celem tego żyrandola (który opisałem wcześniej, bo Likaon mnie zmusił do sprecyzowań;-) ). Rozproszone i regulowane źródło światła już jest.
Ale tak z ciekawości - podrzucisz linka, o czym myślałeś? -
Może coś przemysłowego?
-
@leo Np. ja mam coś takiego:
https://www2.meethue.com/pl-pl/p/hue-white-ambiance-lampa-sufitowa-fair/4034031P7
Lampa ustawiona na maksimum daje dużo światła (3000 lm), co spokojnie wystarcza do oświetlenia salonu, jednocześnie przy minimalnym ustawieniu jest tylko nastrojowy półmrok. Temperatura barwowa regulowana, możesz mieć światło do pracy lub wypoczynku. Ta lampa to plafon, ale są też żyrandole. Oczywiście są też inne kolory czy kształty, żeby dopasować do wystroju. Można także kupić taką regulowaną "żarówkę" i wkręcić ją do innej lampy. Są także źródła światła z tej serii dające kolorowe dekoracyjne oświetlenie. Są urządzenia dopasowujące kolor do sceny na ekranie TV czy sytuacji w grze komputerowej by zwiększyć realizm rozgrywki. Są lampy ogrodowe. Można dołożyć czujniki ruchu, włączniki w nowych dogodnych lokalizacjach (wszystko bezprzewodowo), sterować z komputera czy telefonu. Tu jest więcej informacji:
https://www2.meethue.com/pl-pl
Na Allegro wiele komponentów można kupić znacznie taniej. -
@drzonca Dzięki za linki i opis. Plafon ładny, skromny (choć nie złoty ;-) ), możliwości też niezłe... Jedyna wada to niemała cena. Przemyślę. A w ogóle poprzednim postem podrzuciłeś mi pomysł udania się jeszcze do Ikei - może tam coś trafię. A otworzyli pod Lublinem ze dwa lata temu, jeszcze nie byłem.
@pacior Jednak nie - nie pasuje zupełnie. Nie wiem, czy pamiętasz wygląd tego pokoju... ale to odpada.
-
@leo napisał w Żyrandol / lampa wisząca własnej roboty:
Jedyna wada to niemała cena.
Dwa takie plafony upolowałwem na Allegro za połowę ceny sklepowej. Można też patrzeć na OLX.