Co dziś dłubałem w tico? (2020, 2021, 2022)
-
@piotrek9214 aż się prosi aby te oświetlenie dać przez przekaźniki
-
@tadeusz-malinka napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020):
I przykleić folię anty UV na reflektory i będą jeździć w takim stanie do końca życia tego Tico ;)
-
@piotrek9214
Cena rewelacyjna jak na oryginał.
Ja myłem reflektor w środku wodą z ludwikiem i na koniec chyba płukałem wodą demineralizowaną aby na odbłyśniku nie było plam. -
@bpx33 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020):
I przykleić folię anty UV na reflektory
Nie ma takiej potrzeby. Te reflektory są szklane. Żaden UV im nie straszny.
-
@tadeusz-malinka napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020):
Jakiś czas temu poprawiłem instalację elektryczną i mam ładowanie pomiędzy 14.3 a 14.4 przy włączonych światłach mijania i to na wolnych obrotach, czyściłem styki przełącznika świateł i kostki przy żarówkach, także straty napięcia na lampie są niewielkie (max 0.2 V), do tego mam włożone lepsze żarówki i oryginalne reflektory obecnie świecą bardzo przyzwoicie
@bpx33 napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020):
I przykleić folię anty UV na reflektory i będą jeździć w takim stanie do końca życia tego Tico ;)
Główny reflektor jest szklany, a pozycyjne w oryginalnych lampach są wykonane z tworzywa które nie żółknie. Plastik pozycji w starym 24 letnim reflektorze po ponad 220tys km nie odbiega wyglądem od nowego. Po tym łatwo poznać zamienniki lamp, bo po krótkim czasie pozycje matowieją i robią się żółte.
@ryszard napisał w Co dziś dłubałem w tico? (2020):
@piotrek9214
Cena rewelacyjna jak na oryginał.
Ja myłem reflektor w środku wodą z ludwikiem i na koniec chyba płukałem wodą demineralizowaną aby na odbłyśniku nie było plam.Na początku wydmuchałem wnętrze reflektora sprężonym powietrzem, potem użyłem właśnie wody demineralizowanej, lecz kurz był już tak przyklejony że musiałem użyć miękkiej szmatki z mikrofibry na kawałku miedzianego kabla w izolacji i mechanicznie doczyścić szkło od wewnątrz, odbłyśnik również czyściłem miękką szmatką, ale robiłem to bardzo uważnie ponieważ jego powierzchnia jest szczególnie delikatna.
-
@piotrek9214
Odbłyśnika raczej nie należałoby niczym przecierać bo rzeczywiście warstwa odbłyskowa jest bardzo wrażliwa, przekonałem się kiedyś o tym. Dlatego po tym przykrym doświadczeniu następnym razem myłem odbłyśnik wyłącznie wodą z ludwikiem. Wpierw zalałem reflektor i pozostawiłem zalany na następny dzień aby kurz zmiękł, potem myłem reflektor potrząsając nim. -
@ryszard u mnie niestety warstwa brudu była na tyle spora i mocno związana z odbłyśnikiem, że musiałem jakkolwiek mechanicznie ruszyć ten brud, myślałem o użyciu jakiegoś mocniejszego środka niż płyn do naczyń, lecz miałem obawy czy chemia nie uszkodzi powierzchni odbłyśnika.
-
Parę dni temu kupiłem sobie ładowarkę samochodową 2xUSB z woltomierzem.
Dzisiaj rano przed wyjazdem do pracy podłączyłem ładowarkę do gniazdka zapalniczki i co jakiś czas patrzyłem na wskazania woltomierza. Jak silnik był rozgrzany to wskazania na woltomierzu wynosiły ok. 13V (włączone światła mijania + nawiew) co trochę dało mi do myślenia.
Przyjechałem do domu i pierwsze co zrobiłem to zmierzyłem napięcie multimetrem bezpośrednio na aku - było takie same jak na wskazaniach woltomierza ładowarki.
Od razu mi się przypomniało jak miesiąc temu diagnosta na przeglądzie mówił, że trochę słabo mi świecą światła mijania...Trochę zmartwiony zbyt słabym ładowaniem stwierdziłem, że rozkręcę klemy i poczyszczę wszystkie połączenia przy aku.
Tak też zrobiłem, zrzuciłem klemę masową poczyściłem wszystkie połączenia i to samo zacząłem robić z klemą dodatnią.Gdy tylko poruszałem klemą dodatnią to znalazłem na 99% winowajcę. Rozleciał - ułamał się (zaraz za miejscem lutowania kabla z konektorem) konektor oczkowy z mojego by-passu łączący biegun dodatni alternatora z akumulatora.
Dałem nowy konektor oczkowy, poskręcałem i napięcie z włączonymi światłami i dmuchawą wynosiło 14,5V na zimnym silniku. Jutro kolejna obserwacja wskazań ładowarki ale myślę, że będzie już dobrze.
Trochę z głupot kupiłem ładowarkę a odkryłem, że napięcie ładowania było bardzo słabe. Oszczędziłem tym samym nowy (7 miesięczny )akumulator
Mowa o takim gadżecie:
-
-
@leo
Nie chcę skłamać ale dawałem linkę miedzianą o przekroju raczej 5mm. Baypass zaizolowany jest koszulką termokurczliwą na całej długości i puszczony do peszla. -
-
@leo średnica kabla 5mm
Już kupiłem porządny konektor oczkowy. W wolnej chwili zacisnę - zarobię na nowo końcówkę.
-
@tom83ek do kabli podaje się przekrój S w mm2, 5 mm2 nie produkują , podaję to nie ze złości ale żebyś wiedział
-
@TADEUSZ-MALINKA Zgadza się. Typowy szereg przewodów to (w mm2):
1,5 - 2,5 - 4 - 6 - 10 - 16 - 25 - 35 - 50
Ale spotyka się też różne inne przekroje, spoza tego typoszeregu - najczęściej jakieś kable z odzysku z najróżniejszych urządzeń. Mam w garażu parę starych kabelków z instalacji samolotowych, tam nie było mowy o typowych przekrojach. ;-)
Jeśli Kolega ma zwykły przewód, to pewnie 6 mm2. -
@tom83ek
6A mocy max to całkiem sporo. Jak się więcej urządzeń podepnie do tego typu wynalazku to ten bieda kabel z tyłu zapalniczki tak się grzeje, że aż mięknie. Warto sobie spojrzeć wtedy na napięcie. 1,5V potrafi bez problemu spaść na tych delikatesowych kabelkach. -
@spinerr
Do gniazda zapalniczki podłączam ładowarkę USB do której mam wpiętą na stałą kamerkę (pobierała około 0,4A) i czasami podłączam telefon do ładowania. Myślę, że do takiego poboru oryginalne kable z zapalniczki wystarczą.Masz rację, te oryginalne kabelki zasilające zapalniczkę są bardzo cienkie....:(