Naprawa aluminiwej pokrywy cylindra małego silnika.
-
@Kris napisał w Naprawa aluminiwej pokrywy cylindra małego silnika.:
Poxipol i inne kleje nie wytrzymują temperatury (STAJĄ SIĘ KRUCHE ) .
Klej do którego podałem link ma najwyższą temperaturę z jaką może pracować 200 stopni, pozostałe zazwyczaj 120.
@leo tak niemiecki
@barteu może w weekend uda mi się zrobić mu dokładniejszą sesjęTrochę się boje żeby nikt tym spawaniem więcej złego jak dobrego nie zrobił..
-
@pacior w polskim Porsche używali czegoś do klejenia obudowy skrzyni biegów - ona też była aluminiowa, może warto cofnąć się parę odcinków i spróbować tego ;)
Edit: @pacior z ciekawości przeleciałem na szybko odcinki - 39 odcinek 14:27 ;)
https://www.youtube.com/watch?v=9NNR5IRqopw -
@Gooral Bardzo Ci dziękuję :)
Dziś drugi specjalista rozłożył ręce, stwierdził że materiał z którego wykonana jest pokrywa może nie być aluminium ( niestety nazwa jaką podał wyleciała mi z głowy),
dostałem od niego numer telefonu do pewnego magika i w poniedziałek go odwiedzę.Do poniedziałku można zrobić mały off top :D Zastanawiam się nad paliwem, dziś czytałem o silniku Maybach HL 230 do którego stosowano benzynę 74 oktanową, zakładam że identyczne paliwo używano do agregatu, ciekaw jestem jaki wpływ może mieć użycie współczesnej 95-tki :P
-
@pacior napisał w Naprawa aluminiwej pokrywy cylindra małego silnika.:
@Gooral Bardzo Ci dziękuję :)
Nie ma za co 😉
Do poniedziałku można zrobić mały off top :D Zastanawiam się nad paliwem, dziś czytałem o silniku Maybach HL 230 do którego stosowano benzynę 74 oktanową, zakładam że identyczne paliwo używano do agregatu, ciekaw jestem jaki wpływ może mieć użycie współczesnej 95-tki :P
Albo coś mu się zepsuje albp będzie 30% więcej prądu 😉 jak mniemam jest do dwusuw?
-
@pacior Więcej oktan mu raczej nie zaszkodzi. Prędzej trzeba się zastanowić, czy ta benzyna 74 nie była ołowiowa. W przypadku dwusuwa ma to mniejsze znaczenie, ale kto wie, czy też ołów nie miał się na czymś osadzać, jak w czterosuwie?
-
Panel sterujący wykonany ☺️
-
@pacior to do tego silniczka czy do zasilacza z obudową tico miało być? 🤔
-
-
@Gooral napisał w Naprawa aluminiwej pokrywy cylindra małego silnika.:
@pacior to do tego silniczka czy do zasilacza z obudową tico miało być? 🤔
Aj.. no nie ten wątek 🤣
-
Później uporządkuje temat, z telefonu to nie takie proste.
Głowica pospawana, czasy mamy takie że ludziom nie chce się pracować więc oddano mi część bez żadnej obróbki..
-
@pacior
Jednak się udało napawać, teraz obróbka to pryszcz to tylko aluminium. Najważniejsza jest powierzchnia przylgowa, która musi być płaska. zgrubnie obrobisz ją pilnikiem a dalej jak radził Leo na papierze ściernym rozłożonym na równej powierzchni (np na płaskiej szybie szklanej). -
@pacior ładnie pospawane.
-
-
-
@pacior Przynajmniej tanio.
Do planowania weź jak najgrubsze szkło, żeby się nie gięło. Lustra są raczej cienkie, przyciśniesz głowicę do papieru na lustrze i będzie się wybrzuszało. No chyba, że położysz lustro bez ramy całą powierzchnią na równym stole.
No podziel się już wieściami i fotkami, co kombinujesz, bo ciekawość zżera... :-) -