Suzuki Ignis Sport
-
-
@pacior
Zrób bo na tym jednym zdjęciu jakoś tych płytek nie widzę i nie mogę więcej z niego wywnioskować. -
Wczoraj wymieniłem amortyzatory. Do tej pory nie wiedziałem że KYB produkują także w Czechach, niedawno kupione do Tico były z Japonii..
Naciągnąłem pasek klinowy, wymieniłem prowadnice w prawym zacisku z przodu i zregenerowalem zacisk tylny też prawy.Kolejny raz skorzystałem z pompki do odpowietrzania hamulców, lubię ją coraz bardziej ☺️
-
Wreszcie chyba ostatecznie przekonałeś się do KYB :-).
Widzę, że amorki gazowo-olejowe. Czy to są tylne? -
Kolejny raz skorzystałem z pompki do odpowietrzania hamulców, lubię ją coraz bardziej ☺️
Też kupiłem sobie ale podobną - chyba zaprezentuję ją w oddzielnym temacie.
-
@leo Amorki są na przód, są dedykowane do zwykłej wersji 1.5 gdyż po wpisaniu nr oryginału google nie wypluwa zupełnie nic, w żadnym katalogu nawet nie występują.
KYB czyli Kayaba były fabrycznie montowane w Swifcie MK1 więc chciałem pozostać przy marce ;) zresztą wybór jest naprawdę niewielki.@ryszard może uda mi się jeszcze w tym sezonie wymienić cały płyn hamulcowy to i ja coś przy okazji napiszę o swojej pompce.
-
Wykorzystując ładną pogodę zabrałem się za kilka napraw w Ignisie.
Wymieniłem tarcze i klocki z tyłu, linki hamulcowe, założyłem koła letnie a także wymieniłem rozrusznik. W planach mam jeszcze zmianę oleju w skrzyni biegów.
-
@pacior trochę pogrzebałeś .
-
@Jaco jeszcze chciałbym zająć się regulacją zaworów, jednak muszę poczekać aż sytuacja się poprawi (znajomy zamknął sklep z częściami) gdyż muszę zamówić płytki na właściwy wymiar.
Najgorzej że dłubie na świeżym powietrzu a odzwyczaiłem się od takiej ilości słońca, głowa boli 😔
-
Olej w skrzyni biegów w Ignisie Sporcie został dziś wymieniony 😁
Według manualna zalałem 2,2 litra oleju.
korki były tak zapieczone że bez palnika się nie obyło.
-
Łomatko, aż dwa korki? Dlaczego tak?
A wlew jeden? -
-
@pacior Aha, no tak... Teraz widzę, że obudowa skrzyni faktycznie jest "podcięta" od przodu, a nie płaska, więc wlew rzeczywiście jest wyżej. A już myślałem, że np. osobny korek jest od głównej przekładni, a osobny od kół poszczególnych biegów - ale nie, to jest zwykłe rozwiązanie. :-)
-
Zaliczyłem pierwszą awarię. Uszkodzeniu uległ czujnik położenia wału korbowego.
Na szczęście niedaleko do domu, udało się dojechać o własnych siłach.
Usterkę szybko namierzyłem dzięki podpiętemu pod obd telefonowi.
Nowy czujnik już jest, stary rozebrałem z ciekawości i naprawiłem, będzie na zapas. Pękł lut na rezystorze 200 ohm.
-
@pacior czy sprawdzasz usterki ? Ja do Opla mam Piston i Torque.
-
-
@pacior napisał w Suzuki Ignis Sport:
@Jaco używam Torque w pełnej wersji,mogę też błędy kasować.
Ja też mam wersję pełną Pro.
-
@pacior ciekawe pęknięcie, ciekawe czy to od wibracji czy temperatury. Albo jedno i drugie patrząc, że stosują spoiwo bezołowiowe teraz :/
-
-
Dziś bezproblemowo zaliczyłem przegląd 😁
Równe 20kkm nakręciłem przez 12 miesięcy, byłoby więcej ale Musso nieco odciążyło mojego szatana 🙂