Suzuki Ignis Sport
-
@BPX33 jak ktoś rzadko siedzi z tyłu, nie wsadza tam dziadków i innej rodziny to ok, dla reszty ważne jest, nawet posiadając same tylne drzwi aby zakupy wsadzić na tylną kanapę, co jest udogodnieniem, do 5d trzeba dorosnąć po prostu, ja mając tikacza to zrozumiałem i wiem, że już nie kupię auta 3d, bo jest dla mnie nie wygodnie, chyba że do opalania i do zabawy. Pacior mam oddzielny wskaźnik, zrobię fotę i podeślę.
-
Miałem malucha a jak ktoś nie miał to nie będzie wiedział jak się tym jeździ w 4 osoby. Miałem też CC i też było źle. 5 furtek to dla mnie najlepsze wyjście.
-
@Gooral napisał w Suzuki Ignis Sport:
Bzdura jakich mało, sam zmieniłem auto z 3d na 5d i to nie dlatego, że rodzinę założyłem. Wkurzało mnie już otwieranie siedzeń żeby coś wsadzić/wyjąć i często jeździłem w 3/4 osoby, również wkurzało mnie wsadzanie/wysadzanie pasażerów z tyłu, więc nie sądzę, że była to fanaberia.
Jeśli wozisz więcej niż jedną osobę co najmniej raz w tygodniu to i owszem, ale kupować 5D, żeby móc łatwiej wsadzać/wyjmować rzeczy? No śmiech na sali normalnie! XD Jeździj sam, wywal fotel pasażera, kanapę i będziesz miał bagażówkę na kołach... :P
Także napiszę jeszcze raz. Auto 5-drzwiowe dla singla/pary to fanaberia!
-
-
Panowie, dziękuję za wypowiedzi dotyczące Waszych preferencji :) wystarczy :D
Dziś przejrzałem podwozie i generalnie jest w stanie bardzo dobrym - przód super, progi ekstra, nadkola jak nowe.. poza jednym małym odcinkiem podłużnicy w okolicy prawego tylnego koła który zgnił :/ ale da się to naprawić :)
Zgniła też osłona amortyzatora tylnego, możliwe że podejdą od Tico :P
-
@pacior napisał w Suzuki Ignis Sport:
Panowie, dziękuję za wypowiedzi dotyczące Waszych preferencji :) wystarczy :D
Hehehe... :-D To ja tylko wspomnę, że właśnie 5 drzwi w latach 90-tych było jednym z najważniejszych atutów przemawiającym za Tico kontra CC i SC. :-) I na koniec podsumuję: przypominam, że Pacior MA JUŻ auto 5-drzwiowe, więc stać go na "fanaberię" posiadania drugiego, 3-drzwiowego. :-)
Ale piszę tego posta dlatego, że dziś spotkałem mojego sąsiada garażowego, który czyścił swoje DU Espero. Mocno starszy człowiek, bardzo rzadko z nim rozmawiałem, i to tylko zdawkowo - zawsze tylko "dzień dobry" i "do widzenia". Otóż przypomniałem sobie niedawne Paciorowe zakusy na Espero i zapytałem dziadka o parę szczegółów; rocznik 1998, za miesiąc minie 21 lat (czyli trochę młodsze od mojego tico). Widać korozję na drzwiach i progach - właściciel będzie reperował w tym roku. Silnik 1,5 16V. Przebieg... 500 tys. km, żadnych napraw, sama eksploatacja. Ot, jeśli Pacior trafiłby na niezajeżdżony egzemplarz, na pewno miałby pociechę. :-)
Ale woli siedzieć w małych, sportowych autkach. :-) -
@leo ciężko trafić na jakieś godne zainteresowania Espero, pewnie pojawiają się w ogłoszeniach rzadziej niż zdrowe Tico.
Ostatecznie postanowiłem że musi być Suzuki i szukałem interesującego modelu, mając skromny budżet na ten cel, tak więc skończyło się na Ignisie Sporcie 😁 -
Espero było zdecydowanie mniej niż innych osobowych DU, więc sprawa jasna...
Rozumiem Twoją tęsknotę za Swiftem :-) i uważam, że Ignis był dobrym wyborem. -
Do kolekcji jakiegoś sedana brakuje :)
-
@likaon napisał w Suzuki Ignis Sport:
Do kolekcji jakiegoś sedana brakuje :)
Nexia ;) Prawie jak SU Impreza :D
-
@pacior wrzuciłem Tobie foty tego wskaźnika na FB, jest do dopieszczenia ale coś z niego będzie.
-
W pierwszym poście umieściłem dziś zdjęcia mojego Ignisa.
Do tej pory zrobiłem:
- wymieniłem termostat
- wymieniłem metalowe kolanko wodne
- nowa chłodnica
- wymieniłem gumowy wężyk paliwowy w komorze silnika
- wymieniłem filtr kabinowy
- wymieniłem filtr powietrza
- kupiłem gaśnicę :P
Przebieg 180500km.
Temat przeniosłem do działu Suzuki Swift, to bliźniacza konstrukcja.
-
@pacior napisał w Suzuki Ignis Sport:
W pierwszym poście umieściłem dziś zdjęcia mojego Ignisa.
Rozumiem, że te czarne krechy na asfalcie to z Twoich testów pt. "czy nic nie puka, nic nie stuka i zbiera się jak należy"? XD
-
-
@pacior a chłodnicę musiałeś wymieniać ?
No teraz przynajmniej fajne fotki wstawiłeś auta. -
@Jaco jednak musiałem wymienić, przed demontażem jeszcze była szczelna ale ostatecznie okazała się sitem 🤪
Kupiłem nowy zamiennik za 130zł, jedyny problem z nią taki że oryginalny korek na 1.1 bara nie pasuje, założyłem 0.9 chyba z Tico, może dałoby się coś przerobić ale na razie zostawiam.Dziś u mnie ujemna temperatura, odkryłem że mam fabrycznie grzane lusterka 🙂
-
@pacior mi uruchamia się grzanie lusterek jak załączę ogrzewanie tylnej szyby, człowiek nie wiedział co dobre jak nie miał :)
-
@likaon u mnie tak samo, nawet jest ikonka ale wcześniej się nie przyglądałem 😉
Z wyposażenia jest klima, 2x airbag, czujniki cofania ale chyba nie fabryczne, ABS i ESP.
Nie mogę tylko namierzyć regulacji kierownicy, może nie ma 🤔 -
W swifcie nie miałem, może i tutaj brak.
-