Podłączenie przewodów podciśnienia .
-
Jestem z Okolic Częstochowy , woj. Sląskie . Tiko pali od strzała ,ale nierówno pracuje na wolnych , przez sek. dusi się jak dodaje gazu ( i jest takie szarpnięcie ). Na początku się fajnie wkręca, później tak jak by go przyduszało i dalej jak rakieta :) . Sprawdzę jeszcze stan katalizatora,przy okazji wymiany rozrządu . Kupiłem gaźnik na szrocie , komplet uszczelek i przewody podciśnienia 3,2 mm .Gaźnik w rozkręciłem wyczyściłem zgodnie z poradnikiem na forum :) i czeka na podmiankę ,tylko boję się tych podciśnień ,że coś spartole . Pomysły mi się kończą . znalazłem jeden pęknięty przewód podciśnienia ,ale mechanicy kręcili wszystkim co się da, poza czasem trwania ssania (na szczęście) .
-
-
@pacior Zaznaczyłem sobie pozycje wyjściową , ale po dokręceniu 360 stopni zaczynają zmniejszać się obroty ,lecz zakłucenia pracy wciąż są :( Jest jakaś pozycja od której należy rozpocząć regulację ? Np wkręcam do końca i ileś tam pełnych obrotów ? Być może jest za bardzo wykręcona i się katalizator skleił, bo poprzedni właściciel tak jeździł dłuższy czas w tygodniu zmienię rozrząd, i zobaczę w jakim jest stanie kat. ,bo to przerywanie tak jakoś dziwnie brzmi w tłumiku końcowym ( takie pierdzenie ) .
-
@kris
Jeżeli chodzi o podłączenie przewodów podciśnieniowych to pomocny może być ten rysunek.
Ja jak demontowałem gaźnik to oznaczałem przewody by ponownie je prawidłowo podłączyć. Jak znajdę w swoich zbiorach zdjęcia przedstawiające połączenia przewodów podciśnieniowych to je dołączę ale jak pisał pacior trudno jest wykonać zdjęcia połączeń wszystkich przewodów ze względu na brak dostępu (ujęcia). -
@ryszard Dzięki za schemat . W tygodniu mocna kawa i posprawdzam co i jak . Kupiłem 2 m przewodu ale zabrakło ok. 0, 5m :) do wszystkich nie mam dostępu ,zdejmę gażnik i wymienię resztę . Ponoć są dwa słabe miejsca gdzie te przewody parcieją jeden znalazłem pod przewodem zasilającym serwo w kolektorze ssącym chyba nr 23 , tylko na tym schemacie nie ma tego zaworka z kontaktronem w środku ( zielono pomarańczowy )
-
@pacior Znalazłem taki filmik na You Tube od naszych wschodnich sąsiadów ,gdzie regulują mieszankę https://www.youtube.com/watch?v=NwRawsPzf2w . Tylko robi to tak szybko ,że nie ogarniam , nawet po przetłumaczeniu napisów :( . Dzięki za pomoc , życzę udanej niedzieli ...
-
@kris
Na tym rysunku widoczne jest podłączenie wyłącznika podciśnieniowego poz 13.
-
@pacior napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
@smisnykolo najlepszą pamięć ma @leo może coś wygrzebie
Pewnie, że wygrzebie... ;-) Choć z pamięcią coraz gorzej, niestety - lata lecą... :-(
-
@smisnykolo napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
wydaje mi się że kiedyś robiłem takie zdjęcia ale w którym to temacie siedzi?
Nie dawałeś ich na forum, lecz na zewnętrzny serwer.
Na szczęście jeszcze są...
KLIK - foty gaźnika by Smisnykolo - spakowane, do ściągnięcia
Nie masz nic przeciwko, że przerzucę je do nas? -
@kris napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
Witam. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość . Kupiłem Tico i ktoś w nim namieszał przy gaźniku ,bo gasł jak schodził ze ssania .
Witaj. Zapraszam do wątku powitalnego dla Nowych - napisz tam parę słów o sobie i autku, będzie łatwiej.
Czy masz instalację LPG? Bo to ważne.
Zerknij na te dwa tematy (z podanym rozwiązaniem) - mogą okazać się pomocne:
KLIK - gaźnik - problem ze ssaniem
KLIK - niskie obroty i gaśnie na ssaniuPS. Temat przeniosłem z poddziału "Prezentacje..." na forum ogólne.
-
@kris napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
Tylko robi to tak szybko ,że nie ogarniam
Może ta fotka ci pomoże. Widok co kręci się właśnie za gaźnikiem i od czego jaka śruba jest. Fota jeszcze z bardzo starego złośnika.
-
@jaco Znam ten obrazek , i temat z Elektrody czytałem kilka razy , mam gaźnik na podmiankę tyle,że też pewnie rozregulowany , ale od tego zacznę i będe miał dostęp do reszty przewodów podciśnieniowych . Jestem strasznie uparty i doprowadzę to Tico do porządku :) Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi które mam nadzieje przyczynią się do rozwiązania problemu .
-
-
@kris Tylko w tym gaźniku ze szrotu skład mieszanki zostaw w spokoju, jeżeli będzie źle i nic innego nie pomoże to dopiero..
w tym wątku Baton87 opisał jak u siebie ją regulował
https://zlosniki.pl/topic/9534/jak-rozebrać-gaźnik-tico-foto-manual/7ps. mieszankę ustawiamy na rozgrzanym silniku, jeśli masz lampę to zapłon ustaw na 8 stopni przy tych około 1000 obr/min
-
@ryszard napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
@kris
Jak znajdę w swoich zbiorach zdjęcia przedstawiające połączenia przewodów podciśnieniowych to je dołączę ale jak pisał pacior trudno jest wykonać zdjęcia połączeń wszystkich przewodów ze względu na brak dostępu (ujęcia).Znalazłem zdjęcia, które wykonałem kiedyś przy okazji regulacji zaworów. Trochę więcej widać połączeń przewodów podciśnieniowych bo zdjęta jest pokrywa zaworów.
-
@ryszard Dzięki kolego :) Te zdjęcia na pewno będą pomocne , bo rzeczywiście widać więcej niż na innych .