Podłączenie przewodów podciśnienia .
-
Witam. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość . Kupiłem Tico i ktoś w nim namieszał przy gaźniku ,bo gasł jak schodził ze ssania .Znalazłem pęknięty przewód podciśnienia ,ale potrzebuję zdjęcia , schematy jak powinny być podłączone przewody podciśnienia w Daewoo tico .Może ktoś by porobił fotki jak to powinno wyglądać .
-
@kris zrobienie takiej dokumentacji nie jest proste, wężyki zazwyczaj idą gdzieś zakamarkami i na zdjęciach tego nie widać, szczególnie tych które są pod kolektorem ssącym.
Ale będę miał na uwadze by coś takiego wykonać ;) -
wydaje mi się że kiedyś robiłem takie zdjęcia ale w którym to temacie siedzi?
-
@smisnykolo najlepszą pamięć ma @leo może coś wygrzebie
-
@pacior Był bym Ci bardzo wdzięczny ..:)
-
Przejrzałem dość sporo tych tematów , ale fotek nie znalazłem .
-
-
Jestem z Okolic Częstochowy , woj. Sląskie . Tiko pali od strzała ,ale nierówno pracuje na wolnych , przez sek. dusi się jak dodaje gazu ( i jest takie szarpnięcie ). Na początku się fajnie wkręca, później tak jak by go przyduszało i dalej jak rakieta :) . Sprawdzę jeszcze stan katalizatora,przy okazji wymiany rozrządu . Kupiłem gaźnik na szrocie , komplet uszczelek i przewody podciśnienia 3,2 mm .Gaźnik w rozkręciłem wyczyściłem zgodnie z poradnikiem na forum :) i czeka na podmiankę ,tylko boję się tych podciśnień ,że coś spartole . Pomysły mi się kończą . znalazłem jeden pęknięty przewód podciśnienia ,ale mechanicy kręcili wszystkim co się da, poza czasem trwania ssania (na szczęście) .
-
-
@pacior Zaznaczyłem sobie pozycje wyjściową , ale po dokręceniu 360 stopni zaczynają zmniejszać się obroty ,lecz zakłucenia pracy wciąż są :( Jest jakaś pozycja od której należy rozpocząć regulację ? Np wkręcam do końca i ileś tam pełnych obrotów ? Być może jest za bardzo wykręcona i się katalizator skleił, bo poprzedni właściciel tak jeździł dłuższy czas w tygodniu zmienię rozrząd, i zobaczę w jakim jest stanie kat. ,bo to przerywanie tak jakoś dziwnie brzmi w tłumiku końcowym ( takie pierdzenie ) .
-
@kris
Jeżeli chodzi o podłączenie przewodów podciśnieniowych to pomocny może być ten rysunek.
Ja jak demontowałem gaźnik to oznaczałem przewody by ponownie je prawidłowo podłączyć. Jak znajdę w swoich zbiorach zdjęcia przedstawiające połączenia przewodów podciśnieniowych to je dołączę ale jak pisał pacior trudno jest wykonać zdjęcia połączeń wszystkich przewodów ze względu na brak dostępu (ujęcia). -
@ryszard Dzięki za schemat . W tygodniu mocna kawa i posprawdzam co i jak . Kupiłem 2 m przewodu ale zabrakło ok. 0, 5m :) do wszystkich nie mam dostępu ,zdejmę gażnik i wymienię resztę . Ponoć są dwa słabe miejsca gdzie te przewody parcieją jeden znalazłem pod przewodem zasilającym serwo w kolektorze ssącym chyba nr 23 , tylko na tym schemacie nie ma tego zaworka z kontaktronem w środku ( zielono pomarańczowy )
-
@pacior Znalazłem taki filmik na You Tube od naszych wschodnich sąsiadów ,gdzie regulują mieszankę https://www.youtube.com/watch?v=NwRawsPzf2w . Tylko robi to tak szybko ,że nie ogarniam , nawet po przetłumaczeniu napisów :( . Dzięki za pomoc , życzę udanej niedzieli ...
-
@kris
Na tym rysunku widoczne jest podłączenie wyłącznika podciśnieniowego poz 13.
-
@pacior napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
@smisnykolo najlepszą pamięć ma @leo może coś wygrzebie
Pewnie, że wygrzebie... ;-) Choć z pamięcią coraz gorzej, niestety - lata lecą... :-(
-
@smisnykolo napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
wydaje mi się że kiedyś robiłem takie zdjęcia ale w którym to temacie siedzi?
Nie dawałeś ich na forum, lecz na zewnętrzny serwer.
Na szczęście jeszcze są...
KLIK - foty gaźnika by Smisnykolo - spakowane, do ściągnięcia
Nie masz nic przeciwko, że przerzucę je do nas? -
@kris napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
Witam. Jestem nowy na forum, więc proszę o wyrozumiałość . Kupiłem Tico i ktoś w nim namieszał przy gaźniku ,bo gasł jak schodził ze ssania .
Witaj. Zapraszam do wątku powitalnego dla Nowych - napisz tam parę słów o sobie i autku, będzie łatwiej.
Czy masz instalację LPG? Bo to ważne.
Zerknij na te dwa tematy (z podanym rozwiązaniem) - mogą okazać się pomocne:
KLIK - gaźnik - problem ze ssaniem
KLIK - niskie obroty i gaśnie na ssaniuPS. Temat przeniosłem z poddziału "Prezentacje..." na forum ogólne.
-
@kris napisał w Podłączenie przewodów podciśnienia .:
Tylko robi to tak szybko ,że nie ogarniam
Może ta fotka ci pomoże. Widok co kręci się właśnie za gaźnikiem i od czego jaka śruba jest. Fota jeszcze z bardzo starego złośnika.
-
@jaco Znam ten obrazek , i temat z Elektrody czytałem kilka razy , mam gaźnik na podmiankę tyle,że też pewnie rozregulowany , ale od tego zacznę i będe miał dostęp do reszty przewodów podciśnieniowych . Jestem strasznie uparty i doprowadzę to Tico do porządku :) Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi które mam nadzieje przyczynią się do rozwiązania problemu .
-