Ceny paliw...
-
Niestety w hurcie znowu wróciliśmy do wzrostów (poza LPG)... :/
Hurt Orlenu (zeszły piątek vs obecny):
Pb95: 5,45 -> 5,61 zł/litr
Pb98: 5,82 -> 5,93 zł/litr
ON: 5,73 -> 5,87 zł/litr
ON+: 6,05 -> 6,27 zł/litrLPG w hurcie: ~3,01 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,97 zł/litr -> +36 gr
ON - 5,99 zł/litr -> +12 gr
LPG - 3,39 zł/litr -> +38 gr
Verva 98 - 6,30 zł/litr -> +37 gr
Verva ON - 6,25 zł/litr -> -2 grWciąż olej pędny jest niewspółmiernie "tańszy" od pendzyny, a ulepszony znowu wraca na "minus"... Eh! Ciężkie jest życie benzyniarza. :(
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
.. Eh! Ciężkie jest życie benzyniarza. :(
Poczekaj na wieksze mrozy to zobaczysz 😂😂😂
-
Na mojej stacji cena ON i PB jest w jednej cenie 5,93 .
-
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Słyszałem w radio czy TV, że paliwo ma stanieć na wigilię. Może poczekać z pełnym tankowaniem jeszcze ten tydzień...? :-)
Po 20.12. na wszystkich stacjach powinno być znacząco taniej (+/- 15 gr/l) w związku z wprowadzeniem "Tarczy antyinflacyjnej" ;)
-
@bpx33 Zbyt optymistycznie to szacujesz. Od 20 grudnia obniżają akcyzę do minimum. Problem w tym, że te minimalne stawki akcyzy są wyrażone w euro i wynoszą 330 euro na tysiąc litrów ON i 359 euro na tysiąc litrów noPb. A euro ostatnio mocno podrożało i jest wysoko. Właściwie już jesteśmy na tej granicy minimum z ON i ledwie parę groszy na litrze powyżej przy noPb. Obniżka będzie więc niewielka. Dużo więcej zależy od notowań ropy i kursu złotówki, a tu może być różnie. Poza tym nawet jeśli będzie obniżka w hurcie to niekoniecznie szybko przełoży się na spadek cen w detalu.
Tu wyliczenia dot. akcyzy:
https://mobile.twitter.com/przesiadkowy/status/1463834235345776648?s=20 -
@drzonca Mnie też nie wydaje się, żeby te obniżki rzeczywiście były jakieś znaczące. Raczej to pewnie kwestia paru groszy. No, ale zobaczymy...
Tymczasem wykorzystam jeszcze rezerwowe 10 l benzyny stojące w kanistrach w garażu, w dusterze jest jeszcze pół zbiornika LPG... Zatankuję się w święta i zobaczymy, kto miał rację. ;-) -
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 Zbyt optymistycznie to szacujesz. Od 20 grudnia obniżają akcyzę do minimum.
Starałem się jak najrealistyczniej :P
Wszędzie trąbią, że obniżki sięgną 30 gr/l. ;) A obniżają nie tylko akcyzę, ale i VAT z tego co mi wiadomo. Akcyzą faktycznie praktycznie nic nie można zbijać, ale VAT-em to już co innego. -
Ja dziś mijałem dwie stacje i już jest PB czy ON w jednej cenie 5,87.
-
Ja co prawda ostatnio mało co po mieście jeżdżę, ale koło mnie na Lotosie od ponad tygodnia 5,99 i ani drgnie. Mam jeszcze pół baku więc dopiero za tydzień będę tankował. Oczywiście korzystając z promki na V-Powe Diesel na Shellu, zobaczymy po ile będzie.
W razie co mam jeszcze karte, na której mam na Orlenie -12gr/litrze
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Wszędzie trąbią, że obniżki sięgną 30 gr/l. ;)
Oby. Póki co traktuję to jako propagandę sukcesu.
A obniżają nie tylko akcyzę, ale i VAT z tego co mi wiadomo. Akcyzą faktycznie praktycznie nic nie można zbijać, ale VAT-em to już co innego.
Niestety nie. Stawkę VAT dopiero zamierzają obniżyć. Na razie zerują podatek od sprzedaży detalicznej paliw, a to jest groszowa sprawa. W dodatku zerują go od 1 stycznia a nie od 20 grudnia. Generalnie na cenę paliw w najbliższych dniach największy wpływ będzie mieć kurs ropy, dolara i marże sprzedawców. Nie wykluczam, że ceny spadną, też mam na to nadzieję, ale optymistą, że od 20 grudnia polecą o 30 groszy w dół, to nie jestem.
-
Dzisiaj jechałem rano do pracy i na 2 stacjach Orlen PB95 po 5,70 i 5,73. W piątek te same stacje 5,99zł
BP, Lotos, Shell dalej trzymają jeszcze cenę.
A jak u Was? -
@tom83ek napisał w Ceny paliw...:
Dzisiaj jechałem rano do pracy i na 2 stacjach Orlen PB95 po 5,70 i 5,73. W piątek te same stacje 5,99zł
BP, Lotos, Shell dalej trzymają jeszcze cenę.
A jak u Was?Ja przejeżdżałem tylko koło jednej stacji - Lotos, cena 5.99 tak jak była od 2 tygodni. Koledzy donoszą, że na Orlenach na mieście jest taniej. Na jednym podobno nawet 5.68
-
Faktycznie optymiści mieli rację a pesymiści, w tym ja, się mylili. Odgórne polecenie by dwudziestego spadło o 30 groszy i musiało spaść dokładnie wtedy i dokładnie o tyle. Patrząc na różnicę cen między hurtem i detalem podawaną regularnie przez @BPX33 widać, że ostatnio marża była sporo wyższa niż kilka tygodni temu. Było więc pole do większej obniżki niż wynikającej tylko z akcyzy, żeby był odpowiedni efekt propagandowy.
-
W piątek nie zdążyłem, więc nadrabiam zaległości. ;)
Hurt Orlenu (piątek 10.12. vs piątek 17.12.):
Pb95: 5,61 -> 5,63 zł/litr
Pb98: 5,93 -> 6,00 zł/litr
ON: 5,87 -> 5,84 zł/litr
ON+: 6,27 -> 6,24 zł/litrLPG w hurcie: ~2,99 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,97 zł/litr -> +34 gr
ON - 5,99 zł/litr -> +15 gr
LPG - 3,29 zł/litr -> +30 gr
Verva 98 - 6,30 zł/litr -> +30 gr
Verva ON - 6,25 zł/litr -> +1 grCały czas duże pole do obniżek dla benzyn i LPG, a właściwie brak dla oleju.
-
@tom83ek napisał w Ceny paliw...:
A jak u Was?
Po drodze do pracy mijam dwie stacje koncernowe. bp u mnie w mieście trzyma ceny takie jak w piątek, natomiast Orlen w Warszawie zjechał z 5,99 (Pb95 i ON) na 5,74 (Pb95) i 5,79 (ON), więc wprowadzają w życie zapowiadane zmiany. ;)
-
Aktualizacja danych o obniżkach na stacjach. :)
bp jednak po południu obniżyło ceny o 10 gr (ON) i 15 gr (Pb95). Na LPG nie patrzyłem, ale też coś spadło (chyba 10 gr?).
Dziś rano u mnie na Mewie (stacja automatyczna): ON - 5,69 zł/l, a Pb95 - 5,59 zł/l. Liczę na więcej... Znaczy mniej! :P