Ceny paliw...
-
Hurt Orlenu (22.07. vs 29.07.):
Pb95: 7,05 -> 7,01 zł/litr (- 4 gr/l)
Pb98: 7,82 -> 7,70 zł/litr (- 12 gr/l)
ON: 7,49 -> 7,45 zł/litr (- 4 gr/l)
ON+: 7,84 -> 7,80 zł/litr (- 4 gr/l)
LPG: 2,86 -> 2,86 zł/dm3 (b.z.)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,99 zł/litr
Pb98: 8,76 zł/litr
ON: 8,48 zł/litr
ON+: 8,88 zł/litr
LPG: 3,26 zł/dm3Mamy wyraźne spowolnienie obniżek (a w przypadku LPG nawet całkowite zatrzymanie). Jeśli USD lub cena baryłki ropy nie zacznie w najbliższych dniach spadać to możemy mieć w przyszłym tygodniu na stacjach paliw nawet niewielkie podwyżki... :/ A tak fajnie spadało! :(
-
U mnie LPG na stacji moya po 3pln.
-
Przed wczoraj tankowałem na Orlenie w Stoczku Łukowskim PB 95 po 7.24
-
-
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
Przed wczoraj tankowałem na Orlenie w Stoczku Łukowskim PB 95 po 7.24
Z rabatem czy bez?
A w tym temacie to wcale nie trzeba się nigdzie rejestrować, aby mieć rabat. Wystarczy aktywna (zarejestrowana) karta Vitay. Nie trzeba żadnych głupich aplikacji, ani żadnych rejestracji w internecie, więc ktoś naopowiadał Ci strasznych głupot.
-
-
@pacior lotos zielonka 3.39. a i znajomy powiedział mi, że jest stacja poniżej 3, mam do niej 20 km :p trzeba wskoczyć na trasę S8.
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Z rabatem czy bez?
Z rabatem było -30gr na litrze czyli 6,94 za litr.
A w tym temacie to wcale nie trzeba się nigdzie rejestrować, aby mieć rabat. Wystarczy aktywna (zarejestrowana) karta Vitay. Nie trzeba żadnych głupich aplikacji, ani żadnych rejestracji w internecie, więc ktoś naopowiadał Ci strasznych głupot.
No nie do końca. Aby mieć zniżkę musisz aktywować kupon ale Ty zawsze wiesz lepiej.
-
No nie do końca. Aby mieć zniżkę musisz aktywować kupon ale Ty zawsze wiesz lepiej.
Jak masz fizyczną (plastikową) kartę Vitay to nic nie musisz...
-
Jak masz fizyczną (plastikową) kartę Vitay to nic nie musisz...
#TrueStory, było nawet o tym dosyć głośno jak akcja z "rabatem" startowała, bo posiadacze aplikacji mieli rabaty kilka dni wcześniej niż posiadacze plastikowej karty vitay.
-
Miałem plastikowa ale nie na siebie i nie imienna jak co nie którzy mają. Mam wirtualna a z plastikowej przeniosłem sobie punkty.
-
Wczoraj brałem gaz na "Moyej" w Puławach. Litr za 2,99... Wleciało ponad 41 litrów, zapłaciłem 124 zł - może być, jak na dzisiejsze warunki.
-
Za nami bardzo interesujący tydzień na polskim i światowym rynku paliwowym, ale o szczegółach poniżej. Najpierw klasycznie cyferki. ;)
Hurt Orlenu (29.07. vs 05.08.):
Pb95: 7,01 -> 6,68 zł/litr (- 33 gr/l)
Pb98: 7,70 -> 7,39 zł/litr (- 31 gr/l)
ON: 7,45 -> 7,08 zł/litr (- 37 gr/l)
ON+: 7,80 -> 7,43 zł/litr (- 37 gr/l)
LPG: 2,86 -> 2,94 zł/dm3 (+ 8 gr/dm3)Ceny hurtowe z "właściwym" VAT-em:
Pb95: 7,61 zł/litr
Pb98: 8,41 zł/litr
ON: 8,06 zł/litr
ON+: 8,46 zł/litr
LPG: 3,35 zł/dm3Krótki komentarz:
Dzięki dość mocnym spadkom ceny baryłki ropy Brent (dziś jest ona wyceniania niżej niż na 2 tygodnie przed wybuchem wojny w Ukrainie) w ostatnim tygodniu mamy zauważalne spadki zarówno w cenach hurtowych jak i na stacjach. Gdyby tylko wraz ze spadkiem cen ropy zaczął spadać również kurs USD moglibyśmy zbliżać się już z ceną Pb95 do 5-tki z przodu. Jedynym paliwem, które zaczyna drożeć jest LPG. Są to prawdopodobnie "opóźnione" podwyżki, które widzieliśmy w czerwcu w przypadku benzyny (ceny Pb i LPG są ze sobą w pewnym sensie powiązane). Pytanie tylko czy będą one tak duże (oczywiście w odpowiedniej skali) jak w przypadku Pb95, gdzie w szczycie cena ocierała się na wielu stacjach o 8 zł/litr?
Informacją tygodnia jest finalne połączenie się Orlenu i Lotosu co widać chociażby w cennikach hurtowych obu rafinerii. Od 2 sierpnia cenniki te pokrywają się w 100%, gdzie dotychczas bardzo rzadko zdarzały się takie sytuacje. Czy to połączenie było dobrym czy złym pomysłem czas pokaże. Nam zwykłym, szarym żuczkom i tak nic do tego. :PNa potwierdzenie obniżek na stacjach dzisiejsze ceny z Grodziska:
A jak u Was z cenami? Też tanieje czy jednak stoi w miejscu, a marże rosną? :)
P.S. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę mógł pokazać Wam zestawienie z taką samą skalą obniżek! ;)
-
Na okolicznych stacjach w tym tyg ON staniał o te 33-35 groszy, co jest sporą obniżką bo były okolice 7,50. Ciągle czekam jednak na 6 z przodu za ON.
P.S. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę mógł pokazać Wam zestawienie z taką samą skalą obniżek! ;)
Oby tak było.
-
Na potwierdzenie obniżek na stacjach dzisiejsze ceny z Grodziska:
Ja wczoraj wpadłem w dziki szał jak jadąc przez Szubin zobaczyłem na Husarze 6.99 na pylonie. Podjechałem do Nakła na Orlen - 6.95, po rabacie 6.65 :)
Trochę mnie zastanawia, czemu żadne media jeszcze nie trąbią o tych spadkach...
-
-
@arturbieniek napisał w Ceny paliw...:
Ja wczoraj wpadłem w dziki szał jak jadąc przez Szubin zobaczyłem na Husarze 6.99 na pylonie. Podjechałem do Nakła na Orlen - 6.95, po rabacie 6.65 :)
Ja się na 6,99 zł/l (6,89 zł/l po rabacie) "złapałem" dwa tygodnie temu. Teraz za więcej jak 6,50 zł/l po rabacie nie zapłacę. ;)
Trochę mnie zastanawia, czemu żadne media jeszcze nie trąbią o tych spadkach...
Jak spadnie do 5,xx to będą trąbić! ;) 6 z przodu i więcej jest "niekoszerne"... :P
Ostre "rżnięcie" tu odchodzi (zwłaszcza na Pb95)!
-
@bpx33 jak oglądam w TV że są ceny poniżej 7zł to mnie cholera bierze bo u mnie jest jedna stacja paliw . Gdyby mieli konkrecje to ceny by szalały. Oczywiście jak pisałem wcześniej . Jadę tankuję i do widzenia. Najbliższe stacje gdzie są ich co najmniej dwie są o 10 km dalej od mojej miejscowości.
-
Najbliższe stacje gdzie są ich co najmniej dwie są o 10 km dalej od mojej miejscowości.
Dla powiedzmy 40 gr/l taniej (niższa cena wynikająca z konkurencji + 30 gr/l rabatu) warto pojechać po paliwo 10 km moim zdaniem. No chyba, że tankujemy za przysłowiowe 50 lub 100 złotych to nie bardzo... :P