Ceny paliw...
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
Benzyniarze są robieni obecnie w największe bambuko! Ceny w hurcie od prawie dwóch tygodni spadają. Detal drożeje lub nie ma zmiany, a powinny być znaczące obniżki (sprzedaż Pb95 przy obecnej cenie hurtowej powyżej 6 zł to rozbój w biały dzień)...
A o się dziwisz... Koncern będzie sobie teraz odrabiał straty...
Nie bój się, pan O! bajtek nie może stracić. -
@leo napisał w Ceny paliw...:
A o się dziwisz... Koncern będzie sobie teraz odrabiał straty...
Idąc tym tokiem rozumowania na ON będą odrabiać straty przynajmniej do końca roku (jeśli ceny drastycznie spadną), bo tam to dopiero się narobiło (ok. miesiąc ujemnej marży). Ale idę o zakład, że nie będą tyle czasu czekać, bo kierowców jeżdżących na benzynie można rżnąć na lewo i prawo, ale kierowców diesli już nie. ;)
-
Wreszcie jakieś dobre wieści (a nawet bardzo dobre) z rynku hurtowego! :)
Hurt Orlenu (zeszły piątek vs obecny):
Pb95: 5,80 -> 5,45 zł/litr
Pb98: 6,19 -> 5,82 zł/litr
ON: 6,08 -> 5,73 zł/litr
ON+: 6,40 -> 6,05 zł/litrLPG w hurcie: ~3,17 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 6,04 zł/litr -> +59 gr
ON - 6,04 zł/litr -> +31 gr
LPG - 3,42 zł/litr -> +25 gr
Verva 98 - 6,32 zł/litr -> +50 gr
Verva ON - 6,27 zł/litr -> +22 grSzkoda tylko, że za znaczącymi obniżkami w hurcie w ogóle nie nadąża (jak zwykle!) detal... :[ Oba gatunki benzyny sprzedawane są obecnie z gigantycznymi marżami!
Jeśli nic się nie "pochrzani" to w przyszłym tygodniu ciężko powinno być znaleźć stację sprzedającą paliwa podstawowe (ON i Pb95) powyżej 6 złotych, choć nawet 5,9x będzie w tym wypadku zdzierstwem. ;)P.S. U mnie w mieście na dwóch stacjach MEWA od 3 dni są takie ceny: ON - 5,79, Pb95 - 5,69 :D
-
-
Niestety w hurcie znowu wróciliśmy do wzrostów (poza LPG)... :/
Hurt Orlenu (zeszły piątek vs obecny):
Pb95: 5,45 -> 5,61 zł/litr
Pb98: 5,82 -> 5,93 zł/litr
ON: 5,73 -> 5,87 zł/litr
ON+: 6,05 -> 6,27 zł/litrLPG w hurcie: ~3,01 zł/dm3
Przeciętne ceny na Orlenach w dniu dzisiejszym i wynikająca z tego marża:
Pb95 - 5,97 zł/litr -> +36 gr
ON - 5,99 zł/litr -> +12 gr
LPG - 3,39 zł/litr -> +38 gr
Verva 98 - 6,30 zł/litr -> +37 gr
Verva ON - 6,25 zł/litr -> -2 grWciąż olej pędny jest niewspółmiernie "tańszy" od pendzyny, a ulepszony znowu wraca na "minus"... Eh! Ciężkie jest życie benzyniarza. :(
-
.. Eh! Ciężkie jest życie benzyniarza. :(
Poczekaj na wieksze mrozy to zobaczysz 😂😂😂
-
-
Na mojej stacji cena ON i PB jest w jednej cenie 5,93 .
-
Słyszałem w radio czy TV, że paliwo ma stanieć na wigilię. Może poczekać z pełnym tankowaniem jeszcze ten tydzień...? :-)
-
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Słyszałem w radio czy TV, że paliwo ma stanieć na wigilię. Może poczekać z pełnym tankowaniem jeszcze ten tydzień...? :-)
Po 20.12. na wszystkich stacjach powinno być znacząco taniej (+/- 15 gr/l) w związku z wprowadzeniem "Tarczy antyinflacyjnej" ;)
-
@bpx33 Zbyt optymistycznie to szacujesz. Od 20 grudnia obniżają akcyzę do minimum. Problem w tym, że te minimalne stawki akcyzy są wyrażone w euro i wynoszą 330 euro na tysiąc litrów ON i 359 euro na tysiąc litrów noPb. A euro ostatnio mocno podrożało i jest wysoko. Właściwie już jesteśmy na tej granicy minimum z ON i ledwie parę groszy na litrze powyżej przy noPb. Obniżka będzie więc niewielka. Dużo więcej zależy od notowań ropy i kursu złotówki, a tu może być różnie. Poza tym nawet jeśli będzie obniżka w hurcie to niekoniecznie szybko przełoży się na spadek cen w detalu.
Tu wyliczenia dot. akcyzy:
https://mobile.twitter.com/przesiadkowy/status/1463834235345776648?s=20 -
@drzonca Mnie też nie wydaje się, żeby te obniżki rzeczywiście były jakieś znaczące. Raczej to pewnie kwestia paru groszy. No, ale zobaczymy...
Tymczasem wykorzystam jeszcze rezerwowe 10 l benzyny stojące w kanistrach w garażu, w dusterze jest jeszcze pół zbiornika LPG... Zatankuję się w święta i zobaczymy, kto miał rację. ;-) -
@drzonca napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 Zbyt optymistycznie to szacujesz. Od 20 grudnia obniżają akcyzę do minimum.
Starałem się jak najrealistyczniej :P
Wszędzie trąbią, że obniżki sięgną 30 gr/l. ;) A obniżają nie tylko akcyzę, ale i VAT z tego co mi wiadomo. Akcyzą faktycznie praktycznie nic nie można zbijać, ale VAT-em to już co innego. -
Ja dziś mijałem dwie stacje i już jest PB czy ON w jednej cenie 5,87.
-
Ja co prawda ostatnio mało co po mieście jeżdżę, ale koło mnie na Lotosie od ponad tygodnia 5,99 i ani drgnie. Mam jeszcze pół baku więc dopiero za tydzień będę tankował. Oczywiście korzystając z promki na V-Powe Diesel na Shellu, zobaczymy po ile będzie.
W razie co mam jeszcze karte, na której mam na Orlenie -12gr/litrze
-
Wszędzie trąbią, że obniżki sięgną 30 gr/l. ;)
Oby. Póki co traktuję to jako propagandę sukcesu.
A obniżają nie tylko akcyzę, ale i VAT z tego co mi wiadomo. Akcyzą faktycznie praktycznie nic nie można zbijać, ale VAT-em to już co innego.
Niestety nie. Stawkę VAT dopiero zamierzają obniżyć. Na razie zerują podatek od sprzedaży detalicznej paliw, a to jest groszowa sprawa. W dodatku zerują go od 1 stycznia a nie od 20 grudnia. Generalnie na cenę paliw w najbliższych dniach największy wpływ będzie mieć kurs ropy, dolara i marże sprzedawców. Nie wykluczam, że ceny spadną, też mam na to nadzieję, ale optymistą, że od 20 grudnia polecą o 30 groszy w dół, to nie jestem.
-
Dzisiaj jechałem rano do pracy i na 2 stacjach Orlen PB95 po 5,70 i 5,73. W piątek te same stacje 5,99zł
BP, Lotos, Shell dalej trzymają jeszcze cenę.
A jak u Was? -
@tom83ek napisał w Ceny paliw...:
Dzisiaj jechałem rano do pracy i na 2 stacjach Orlen PB95 po 5,70 i 5,73. W piątek te same stacje 5,99zł
BP, Lotos, Shell dalej trzymają jeszcze cenę.
A jak u Was?Ja przejeżdżałem tylko koło jednej stacji - Lotos, cena 5.99 tak jak była od 2 tygodni. Koledzy donoszą, że na Orlenach na mieście jest taniej. Na jednym podobno nawet 5.68
-
Faktycznie optymiści mieli rację a pesymiści, w tym ja, się mylili. Odgórne polecenie by dwudziestego spadło o 30 groszy i musiało spaść dokładnie wtedy i dokładnie o tyle. Patrząc na różnicę cen między hurtem i detalem podawaną regularnie przez @BPX33 widać, że ostatnio marża była sporo wyższa niż kilka tygodni temu. Było więc pole do większej obniżki niż wynikającej tylko z akcyzy, żeby był odpowiedni efekt propagandowy.