Ceny paliw...
-
Pośmiejmy się przez łzy: memy paliwowe
Później wrzucę aktualne ceny hurtowe. Będzie straszno! :O
-
Mamy kolejną deklarację Prezesa Obajtka:
niebędziemy dopłacać do paliwa -
Wolę nie wiedzieć na jakim pułapie się zatrzymamy... =(
Hurt Orlenu:
Pb95: 5,82 -> 5,90 zł/litr
Pb98: 6,13 -> 6,23 zł/litr
ON: 5,94 -> 6,04 zł/litrLPG w hurcie: ~3,05 zł/dm3
Praktycznie wszystkie paliwa na stacjach własnych Orlenu sprzedawane są z minusową marżą! XD
-
W tym tempie niedługo ceny powyżej 6 zł będą standardem a przypuszczalnie gdzieniegdzie (paliwo premium, stacja przy autostradzie) pojawi się siódemka z przodu.
-
Bardzo źle się to wszystko zapowiada. Paliwa w górę, zaraz prąd też... Inflacja się rozkręca... Nie zapowiada się ciekawie.
-
Dzisiejsze zdjęcie. Najtańszy olej napędowy o grosz poniżej 6 zł. Najdroższa benzyna 6,83 zł/litr. Stacja w mieście, nie przy autostradzie.
-
@drzonca przy takich cenach paliwa polecam tankować we wtorki na Shell'u (gdy posiadamy auto napędzane benzyną), bo wtedy zatankujemy V-Power'a 95 w cenie Pb95 lub w czwartki na Shell'u lub bp (gdy mamy diesla), bo wtedy zatankujemy V-Power'a Diesel lub Ultimate Diesel w cenie zwykłego ON. Ja w ten wtorek będę czaił się na jakiegoś najtańszego w okolicy Shell'a ;)
-
Moje ostatnie tankowanie to po 5,88 w mojej miejscowości. Dziś ju z widziałem 5,94. Pewnie za parę dni będzie powyżej 6zł.
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
@drzonca przy takich cenach paliwa polecam tankować we wtorki na Shell'u (gdy posiadamy auto napędzane benzyną),
Hehe, ja do najbliższej stacji Shella mam 60 km, Jaco niewiele mniej... Chyba nie skorzystamy... :-)
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
Hehe, ja do najbliższej stacji Shella mam 60 km, Jaco niewiele mniej... Chyba nie skorzystamy... :-)
Nawet nie wiem w jakim kierunku by była :)))))
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
@drzonca przy takich cenach paliwa polecam tankować we wtorki na Shell'u (gdy posiadamy auto napędzane benzyną), bo wtedy zatankujemy V-Power'a 95 w cenie Pb95 lub w czwartki na Shell'u lub bp (gdy mamy diesla), bo wtedy zatankujemy V-Power'a Diesel lub Ultimate Diesel w cenie zwykłego ON. Ja w ten wtorek będę czaił się na jakiegoś najtańszego w okolicy Shell'a ;)
Korzystam z tej promki już dobrze ponad rok i jak do tej pory złego słowa powiedzieć nie mogę :) Mało tego często bywało tak, że na shellu było taniej niż na Orlenie czy Lotosie, więc miałem kumulacje jakby ;) raz że taniej, dwa, że V-Power :)
-
@leo @Jaco nie piszę, żeby jeździć tam specjalnie tylko jak ma się wybór. Ja mam, więc pewnie jutro skorzystam. No chyba, że będzie 6 z przodu to pier***ę! XD
@Gooral u siebie w mieście mam stację, która dotychczas była tańsza od Shell'a o ok. 20-25 gr/l, a dodatkowo mam na niej kartę rabatową, więc robiło się często powyżej 30 gr/l i to tam się tankowałem. Obecnie różnica wynosi 3-4 gr/l + mój rabat, więc przy takiej różnicy można tankować to "lepsze" paliwo, choć pamiętam, że jak kiedyś "testowałem" V-Power'a to nie zauważyłem żadnych różnic, a spalanie było nawet ciut większe niż przy zwykłej 95-tce. Zobaczymy jak będzie teraz. ;)
-
-
@jaco napisał w Ceny paliw...:
Nawet nie wiem w jakim kierunku by była :)))))
W Garwolinie... :-)))
-
W Garwolinie... :-)))
To tam jest stacja Shela ? E Panie to tylko 35km jeśli to w mieście jest bo jak za w trasie na Wa-Wa to odpada.
-
@jaco Sam zobacz, bo ja w Garwolinie (w mieście) to raz w życiu byłem... :-)
LOKALIZATOR STACJI PALIW SHELL -
-
@pacior napisał w Ceny paliw...:
@bpx33 a jak się ma V-power 95 z Shella do 98 którą muszę zalewać u siebie w Ignisie?
Niestety, ale Shell nie ma w swojej ofercie 98. :( V-Power to 95-tka z dodatkami, a V-Power Racing to 100-tka.
Wróciłem teraz z Bieszczad, wszędzie po trasie LPG w cenie 3.24zł. U siebie ma mieście znalazłem po 3.14 ale pewnie do czasu 🙁
Ceny LPG jakby się lekko stabilizowały, więc okolice 3,20 zł (+/- 5 gr) mogą przez jakiś czas być na stacjach.
@jaco napisał w Ceny paliw...:
Zobaczcie ceny paliwa :))))
Wolę swoje zeszłoroczne tankowanie za 3,30 zł/litr w okresie majówkowym ;) A była w tamtym czasie stacja sprzedająca Pb95 po 2,99 zł/litr :)
-
Świeżutkie, cieplutkie memiki o cenach: memy cz. II
Mi najbardziej spodobały się numery 1, 3, 10 (chyba the best XD) i 11, a Wam?
Kilka się powtarza z poprzedniego posta. ;) -
Dodałem jeszcze do zestawienia cenę hurtową tzw. ON+, czyli wszystkich Verva ON, Ultimate'ów ON, V-Power'ów ON, bo to na nich zazwyczaj są najlepsze "jaja" jeśli chodzi o marżę. :P
Hurt Orlenu (zeszły piątek vs obecny):
Pb95: 5,90 -> 5,90 zł/litr
Pb98: 6,23 -> 6,27 zł/litr
ON: 6,04 -> 6,07 zł/litr
ON+: 6,37 -> 6,40 zł/litrLPG w hurcie: ~3,05 zł/dm3
A teraz porównajcie sobie hurt z cenami na Orlenach, które wyglądają obecnie najczęściej tak:
Pb95 - 5,94 zł/litr
ON - 5,94 zł/litr
LPG - 3,24 zł/litr
Verva 98 - 6,09 zł/litr
Verva ON - 6,09 zł/litrCo z tego wynika? A no to, że tylko Pb95 i LPG są sprzedawane z jakąkolwiek marżą (obecnie odpowiednio 4 gr/l i 19 gr/dm3). Do każdego litra ON "dopłacane" jest 13 gr, każdego litra Vervy 98 - 18 gr, a każdego litra Vervy ON aż (!) 31 gr!!!
W sumie nic w tym dziwnego, bo od zawsze jest tak, że marża na oleju napędowym jest dużo niższa (czasami nawet dwukrotnie!) niż na benzynie tylko jest to nieuczciwe, bo dlaczego "moja" marża ma iść na dopłatę do paliwa dla posiadaczy diesli? :[