Ceny paliw...
-
@leo Powiedz sąsiadowi, że jeżeli tankuje na BP, to tankuje paliwo z Orlenu ;) Jeżeli chce coś innego, to Lotos / Circle K / Shell :)
-
Panowie, panowie! Trzeba wyjaśnić kilka spraw...
W Polsce wszystkie (!!!) stacje sprzedają paliwa jednego z dwóch dostawców: Orlenu lub Lotosu. I nie ma to znaczenia na jaką stację jedziecie, wszędzie będzie paliwo od jednego z tych dwóch dostawców. Także wbrew temu co piszecie szukanie najtańszej stacji ma sens! A jak na takim Auchan czy Tesco mogę zatankować 50 gr/l taniej niż przy autostradzie to Wy nie widzicie różnicy? Serio?! Przy ilości paliwa jaką tankuję do samochodu służbowego nawet 5 gr/l robi w przeciągu miesiąca całkiem pokaźną różnicę...
Od 9 lat tankuję na najtańszych stacjach jakie istnieją (głównie stacje marketowe) i jakoś Swift jeździ dalej (pompy paliwa w życiu nie wymieniałem). Napiszecie, że stary silnik to wszystko przepali... Fabię tankuję od dwóch lat tak samo! I co? I jeździ bez żadnych problemów!Śmieszą mnie ludzie piszący, że coś im się w aucie zepsuło od paliwa... XD Zepsuło im się, bo nie dbają o auto. Koniec, kropka!
-
@bpx33 napisał w Ceny paliw...:
głównie stacje marketowe
U mnie nie ma takich w ogóle . Jedynie jak pojadę na urlop to w Toruniu przy Auchan jest właśnie tania stacja . Stację benzynową mam za to u siebie w miejscowości.
-
Panowie, panowie! Trzeba wyjaśnić kilka spraw...
W Polsce wszystkie (!!!) stacje sprzedają paliwa jednego z dwóch dostawców: Orlenu lub Lotosu. I nie ma to znaczenia na jaką stację jedziecie, wszędzie będzie paliwo od jednego z tych dwóch dostawców.Śmieszą mnie ludzie piszący, że coś im się w aucie zepsuło od paliwa... XD Zepsuło im się, bo nie dbają o auto. Koniec, kropka!
W takim razie jak wyjaśnisz różną jakość paliwa w badaniach UOKiK i wodę w paliwie?(patrz przykład jaki przytoczyłem)
I jak mogę mieć zawalony filtr paliwa albo pompe zawaloną syfem przez to, że nie dbam o auto?
-
@Jaco serio nie masz żadnej tańszej stacji w okolicy? Stacji marketowych jest sporo: Auchan, Tesco, Carrefour, Leclerc, Intermarche, Lewiatan i pewnie o czymś jeszcze zapomniałem. Poza tym są stacje samoobsługowe gdzie teoretycznie też powinno być taniej. Niektóre stacje robią weekendowe promocje (np. Lukoil) gdzie paliwo jest od kilku do kilkunastu groszy na litrze tańsze. Jak się dobrze poszuka to zawsze się znajdzie. ;)
@Gooral Ty w ogóle wiesz jaki odsetek stacji nie spełnia norm? I jakie zastrzeżenia mają?
Woda w paliwie? Serio dalej wierzysz w ten mit?! Woda nie miesza się z paliwem!!! Jeśli takowa jest to wlali ją na stacji, nie w rafinerii.A nie wiem skąd masz zawalony filtr... Może w UK mają gówniane paliwo! :P
-
@Gooral Ty w ogóle wiesz jaki odsetek stacji nie spełnia norm? I jakie zastrzeżenia mają?
Woda w paliwie? Serio dalej wierzysz w ten mit?! Woda nie miesza się z paliwem!!! Jeśli takowa jest to wlali ją na stacji, nie w rafinerii.A nie wiem skąd masz zawalony filtr... Może w UK mają gówniane paliwo! :P
To akurat było w PL, w UK miałem jazdy z tym, że auto nie miało mocy i sie dławiło (nowy filtr paliwa, nowe kable, świece, nowy EGR i nowy MAF sensor). Po zmianie stacji zero problemu.
Co do wody w paliwie, tak jak pisałem, moja mama zamiast filtra miała sopel lodu zimą...auto 3 letnie.Co do odestka stacji, które nie spełniają norm bardzo chętnie bym to sprawdził, ale nie chce mi się ruszać po komputer :P jedno jest dla mnie pewne, na marketowych stacjach paliwo na pewno jest z jakiegoś powodu tańsze.
W życiu nie ma nic za darmo, nawet na wpier**l trzeba sobie zapracować 😉 -
Woda w paliwie - często za sprawą danej konkretnej stacji, niekoniecznie wina dostawcy. A lipne paliwo to również domena znanych stacji. W Lublinie tankuję na 2 stacjach shella, gdzie różnica w jakości LPG jest zauważalna. A wcale tam najtaniej nie mają...
-
@volcan napisał w Ceny paliw...:
@leo Powiedz sąsiadowi, że jeżeli tankuje na BP, to tankuje paliwo z Orlenu ;) Jeżeli chce coś innego, to Lotos / Circle K / Shell :)
Jasna sprawa. Tylko - jak Jaco pisał - w pobliżu nie ma tych marek. Albo Orlen, albo prywatna stacja.
I problem tkwi prawdopodobnie właśnie w stacji, nie w marce... -
Woda w paliwie? Serio dalej wierzysz w ten mit?! Woda nie miesza się z paliwem!!! Jeśli takowa jest to wlali ją na stacji, nie w rafinerii.No i właśnie o to chodzi, że tankujesz na stacji, a nie bezpośrednio w rafinerii. :-)
Rzeczywiście paliwo może być dowożone wszędzie to samo. Kłopot tkwi w stanie infrastruktury na konkretnej stacji: czy pracownicy nie kombinują, czy zbiorniki i rury są odpowiednio szczelne, czy i jak dawno były czyszczone... Być może ten mój znajomy miał wcześniej problem po jednej stacji. A pamiętam, że niedawno była długo nieczynna z powodu właśnie czyszczenia zbiorników i rozbudowy budynku.
Co do odsetka stacji sprzedających paliwo złej jakości: ja sobie sprawdzam raz na jakieś pół roku. Na szczęście, Lubelszczyzna JUŻ nie jest tak bardzo dotknięta tym problemem - na stronie UOKIK pojawia się tylko kilka adresów. Ale są województwa, gdzie jest naprawdę gorzej. I może lepiej takie stacje omijać, żeby nie musieć się samemu przekonywać...
A w ogóle panuje opinia, że najlepiej tankować na stacji, gdzie panuje duży ruch. -
Stacje w pobliżu mojej miejscowości.
Do każdej mam minimum 10 km. Więc wybacz ale nie będę jeździł po całej okolicy aby zaopatrzyć się w paliwo tańsze o 2 gr bo to jest nie opłacalne.
-
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Co do odestka stacji, które nie spełniają norm bardzo chętnie bym to sprawdził, ale nie chce mi się ruszać po komputer :P jedno jest dla mnie pewne, na marketowych stacjach paliwo na pewno jest z jakiegoś powodu tańsze.
Obecnie to ok. 2% w skali całego kraju i praktycznie nie istnieją w raportach stacje marketowe (a są kontrolowane i to dość często!).
A dlaczego przy marketach jest taniej? A dlatego, że te stacje nie zarabiają na sprzedaży tak jak zwykłe stacje. Liczą na to, że jak ktoś przyjedzie po zakupy to od razu zatankuje. Paliwo sprzedają w ilościach o jakich niejedna stacja markowa może tylko pomarzyć, więc nie ma tam czegoś takiego jak zleżałe paliwo... I tu też dzięki ilości sprzedawanego paliwa mogą wynegocjować z koncernami dużo lepsze rabaty i kółko się zamyka.
Dalej uważasz, że stacje przy marketach to jakieś kombinacje?
A jeśli masz do jakiejś stacji zastrzeżenia to zawsze możesz zobaczyć czy była kontrolowana, a jeśli nie to ją zgłosić do UOKiK'u: Kontrola stacji i hurtowni paliw@leo napisał w Ceny paliw...:
A w ogóle panuje opinia, że najlepiej tankować na stacji, gdzie panuje duży ruch.
Czyli właśnie na stacjach marketowych! :) Na Auchan przy Modlińskiej w Warszawie nie raz stałem w korku 30-40 aut do dystrybutora ;)
@Jaco no fakt! Jesteś w czarnej du... :P
-
Czyli właśnie na stacjach marketowych! :) Na Auchan przy Modlińskiej w Warszawie nie raz stałem w korku 30-40 aut do dystrybutora ;)
@Jaco no fakt! Jesteś w czarnej du... :P
Bez jaj, ja jak widzę 'korek' 3-4 aut do dystrybutora, to jadę dalej nie czekając. Insane :) Żeby dla 5 groszy się tak katować. IMO wątek o cenach paliw jest bez sensu :)
-
@miechomiecho napisał w Ceny paliw...:
Bez jaj, ja jak widzę 'korek' 3-4 aut do dystrybutora, to jadę dalej nie czekając.
Mnie też nie chce się czekać , no chyba że muszę już zatankować. Ale czekać 30 aut aby kupić 5 groszy taniej ? Dziś u mnie w miejscowości PB 95 po 5.15 . Jeździłem i mijałem trzy stacje na których taniej nie było nawet o 1 grosz.
@miechomiecho napisał w Ceny paliw...:
IMO wątek o cenach paliw jest bez sensu :)
Potwierdzam.
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
A w ogóle panuje opinia, że najlepiej tankować na stacji, gdzie panuje duży ruch.
Widzisz - wcale nigdzie nie napisałem, że stacje marketowe to ZUO.
Takie kolejki i taki ruch, o których piszesz, są być może w wielkich miastach. W mniejszych miejscowościach już nie; jadąc do Puław zawsze mijam na wylotówce stację Tesco. Panuje tam dokładnie taki sam ruch, jak na innych stacjach (Orlen, prywatne); może nawet trochę mniejszy, bo to nie środek miasta, tylko jedna z wylotówek. Jednak ceny jakoś drastycznie mniejsze nie są.
Fakt, sam czasem tam zatankuję i nie miałem problemów (zresztą w tiku nigdy kłopotów nie było z jakością paliwa). Przyznam jednak, że przed laty tankowałem tam bardzo często - gdy były promocje: kupujesz w Tesco za min. 100 zł i dostajesz rabat 10 gr na litr noPb. Wtedy się faktycznie opłacało.A jeszcze zapytam: te kolejki 30-40 aut ... to ile musisz czekać na tankowanie? I ile złotówek będziesz do przodu (w porównaniu do najbliższej stacji od Twojego domu)?
-
@leo napisał w Ceny paliw...:
A jeszcze zapytam: te kolejki 30-40 aut ... to ile musisz czekać na tankowanie? I ile złotówek będziesz do przodu (w porównaniu do najbliższej stacji od Twojego domu)?
kuźwa gdzie takie kolejki ?? U mnie pod Auchan max 15 samochodów bo więcej się nie mieści, cena zazwyczaj 30groszy niższa.. ale ja przy kolejce 5 aut bym nie czekał :P
-
@miechomiecho jeśli to by było 5 gr/l to bym tam nie tankował! ;) Różnice między stacjami typu Orlen/Lotos/BP/Shell są od 15-30 gr/l. Od cen autostradowych różnice potrafiły dochodzić do 60 gr/l... Mało?
@leo czas oczekiwania to jakieś 10 minut max. Ale ja zazwyczaj jak widzę taką kolejkę idę najpierw do sklepu, a potem gdy wychodzę na ogół nie ma kolejki. :) Ile oszczędzam? W przypadku sporadycznego tankowania (czyli mojego auta oszczędzam ok. 120 zł/rok; teraz może mniej, bo więcej jeżdżę służbowym), a w przypadku tankowania służbówki to ok. 300 zł/rok.
@pacior na Modlińskiej tak jak pisałem wyżej. ;) Ale to tylko raz miałem taką sytuację. Stałem jeszcze na wiadukcie jadąc od centrum Warszawy trasą S2.
-
@miechomiecho jeśli to by było 5 gr/l to bym tam nie tankował! ;) Różnice między stacjami typu Orlen/Lotos/BP/Shell są od 15-30 gr/l. Od cen autostradowych różnice potrafiły dochodzić do 60 gr/l... Mało?
Ceny autostradowe to jest totalna abstrakcja więc nawet nie ma o czym pisać.
@leo czas oczekiwania to jakieś 10 minut max. Ale ja zazwyczaj jak widzę taką kolejkę idę najpierw do sklepu, a potem gdy wychodzę na ogół nie ma kolejki. :) Ile oszczędzam? W przypadku sporadycznego tankowania (czyli mojego auta oszczędzam ok. 120 zł/rok; teraz może mniej, bo więcej jeżdżę służbowym), a w przypadku tankowania służbówki to ok. 300 zł/rok.
Więcej wydajesz wchodząc do tego sklepu niż oszczędzasz na rok...dla 120 zł na rok szkoda by mi było mojego prywatnego czasu, drożej go cenię. Jesteś zakładnikiem swojego nawyku pt: "postoje bo tyle zaoszczędze".
-
@gooral napisał w Ceny paliw...:
Ceny autostradowe to jest totalna abstrakcja więc nawet nie ma o czym pisać.
Jakoś sporo ludzi się tym nie przejmuje. Swego czasu widziałem kolejki do dystrybutorów na 10-15 aut...
Więcej wydajesz wchodząc do tego sklepu niż oszczędzasz na rok...dla 120 zł na rok szkoda by mi było mojego prywatnego czasu, drożej go cenię. Jesteś zakładnikiem swojego nawyku pt: "postoje bo tyle zaoszczędze".
Tiaaa! Kupuję dwie bułki, jakiegoś energetyka i baton... XD Czyli wydaję jakieś 5 zł?
Każdy ma prawo do własnej opinii. Dla mnie 120 zł rocznie to dużo. Jeszcze jak połączysz to z ecodriving'iem to roczne oszczędności bez problemu przekroczą 300 zł. -
Odświeżam wątek, bo obecne ceny warte są historycznego odnotowania. Dzisiaj ceny 95 na prywatnych stacjach w Rzeszowie to okolice 3,74 za litr. Koncernowe nawet 50 gr na litrze drożej. Spadek robi wrażenie...
-
Ja tydzień temu na Świecku tankowałem rope po ok. 4,35 zł. Dodam, że jest to stacja na autostradzie więc cene uważam za bardzo dobrą.
Jakie ceny są u mnie obecnie nie wiem, bo od tygodnia siedzę w kwarantannie xD