Kosa spalinowa nie odpala.
-
@pacior uwierz mi że tu nie ma żadnych regulacji. Filtr powietrza to jakaś okrągła gąbka . Odpalałem tez po 3-4 gadzinach. Był problem bo na jakimś 8-10 razem odpaliła . Jak pochodzi chwilę i się rozgrzeje z odpaleniem nie ma problemu. Najgorzej na zimnym choć nie zawsze. Myślę że ten TYP tak już ma,
Najgorzej że bolą mnie ręce od tego ciągania i mam zdarty naskórek na palcu jak wyrwało mi rączkę ze sznurkiem do ciągania.
Teraz jak podchodzę do odpalenia biorę to w dwie ręce.
-
Zależnie od rodzaju gaźnika mogą być śrubki regulacyjne lub jakaś sprężyna z fabrycznym nastawem do regulacji obrotów. Ja ostatnio walczyłem z gaźnikiem w kosiarce. Obroty z biegiem lat malały. Film z YT pomógł mi zregenerować prostej budowy gaźnik i wyregulować (podnieść) obroty silnika. Może na YT coś znajdziesz?
-
@miechomiecho powiedział w Kosa spalinowa nie odpala.:
Może na YT coś znajdziesz?
https://www.youtube.com/watch?v=aL4USUbXD6w tu koleś pokazuje na którym są jakieś śruby do regulacji. U tej co ja mam można tylko iglicę wykręcić .
Na Allegro : https://allegro.pl/listing?string=gaźnik do kosy spalinowej&order=m&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-wp-eng-hou-1-4-0501 gaźnik można kupić za dwadzieścia parę złotych .
A tak wygląda gaźnik i okolice :
A taki jest filtr powietrza i jego obudowa:
Sama kosa ma taką nazwę :
-
W kosie z niewiadomych przyczyn pękło koło magnesowe. Koszt nowego to około 20zł. plus wysyłka. Jeszcze naprawię :)
-
Taki szajsmetal... niewielkie pęknięcie, skaza plus obroty, drgania i szlag trafił.
-
Jak to mój emerytowany kolega z pracy (specjalista od gospodarki socjalistycznej) mawiał: "po co w ogóle produkować taki szajs?"
-
@miechomiecho napisał w Kosa spalinowa nie odpala.:
Jak to mój emerytowany kolega z pracy (specjalista od gospodarki socjalistycznej) mawiał: "po co w ogóle produkować taki szajs?"
Dla sztucznego podtrzymywania rynku pracy i fabryk ;) robią szajs, który zaraz pada i ludzie muszą kupić albo nową rzecz albo część a produkcja się kręci 😉
-
@gooral napisał w Kosa spalinowa nie odpala.:
Dla sztucznego podtrzymywania rynku pracy i fabryk ;) robią szajs, który zaraz pada i ludzie muszą kupić albo nową rzecz albo część a produkcja się kręci 😉
To było pytanie retoryczne, on nie może się z tym pogodzić.
-
@miechomiecho kupiłem bardzo dawno temu wiertarkę w sklepie Agajoma czy jakoś tak. Na chwilę obecną tylko podczas wiercenia w betonie odkręca się mi wiertło bo udar jest zepsuty ale działa.
Zrobiłem sobie kolumny :
Otwory wycinałem otwornicą do drewna. Jeszcze wiertarka dała radę.
Przyjdzie ta część , złożę zobaczę jak będzie działać po wymianie.
-
To było pytanie retoryczne, on nie może się z tym pogodzić.
I wcale mu sie nie dziwie, tez wolalbym kupic cos raz i miec to na lata a nie wymieniac co chwila.
-
@gooral tylko za nówkę dobrej firmy ile trzeba w obecnej chwili dać ? A jak ta służy do wykoszenia trawy na rowie raz w miesiącu a przez okres jesienno, zimowo wiosenny jest bez użyteczna. Tu nie ma hektarów do koszenia. .
-
@jaco napisał w Kosa spalinowa nie odpala.:
@gooral tylko za nówkę dobrej firmy ile trzeba w obecnej chwili dać ? A jak ta służy do wykoszenia trawy na rowie raz w miesiącu a przez okres jesienno, zimowo wiosenny jest bez użyteczna. Tu nie ma hektarów do koszenia. .
To też jest fakt, sam w domu mam podkaszarke wyciągnięta ze złomu jeszcze z czasów jak na studiach dorabiałem sobie na ochronie na złomowisku. Używa się jej tylko do podkoszenia dookoła drzew, przy płocie, tarasie itd. I działa dobre 5lat już jak nie więcej.
Pisząc jednak powyższe miałem na myśli to, że kiedyś każda rzecz nieważne czy droga czy tania była zrobiona tak, że działała przez lata. Dzisiaj nawet najdroższe markowe sprzęty to bardzo często po prostu buble ;)
-
Dzisiaj nawet najdroższe markowe sprzęty to bardzo często po prostu buble ;)
Dokładnie.
-
@gooral Racja, ale mamy czasy takie jakie mamy...
-
@gooral Racja, ale mamy czasy takie jakie mamy...
I niestety moim zdaniem będzie tylkp gorzej...żyjemy w chorych czasach i tyle 😕
-
Szkoda że nie produkują tanich samochodów. :P
-
Pisząc jednak powyższe miałem na myśli to, że kiedyś każda rzecz nieważne czy droga czy tania była zrobiona tak, że działała przez lata. Dzisiaj nawet najdroższe markowe sprzęty to bardzo często po prostu buble ;)
Ale kiedyś ta "tania" rzecz w odniesieniu do ówczesnych naszych zarobków i tak często była droższa niż obecnie ta "droga", markowa.
-
Przyszło magneto. Poskładałem wszystko i brak iskry. Pojawiła się kilka razy jak nie dokręciłem wszystkiego do kupy.Jak skręciłem ginie. Nie wiem jak to teraz poustawiać. Robiłem ze szczelinomierzem. ale nic to nie daje.
Szukałem w necie jakichś info jak to ustawić ale niewiele znalazłem. Pisza aby przerwa była max 0.20 - 0,15 . Ustawiałem a iskry brak.
-
To jest zwykły zapłon na przerywaczu?
Jeśli nie ma iskry, może po prostu brakuje gdzieś styku. Warto też spróbować z inną świecą.
Jeśli zaś piszesz, że była iskra przed skręceniem, może zdemontuj i powoli składaj ponownie, sprawdzając, czy się pojawi i w którym momencie składania znika. -
@leo mam dwie świece i obie są sprawne. Ja myślę że za bardzo gdzieś styka i prąd ucieka na masę.
Cewka wygląda tak:
Czerwony przewód przykręca się do masy i oba z czarnym idą do włącznika. Obecnie mam pominięty włącznik i te przewody mam skręcone . Zastanawia mnie przerwa nad tym środkowym palcem bo jest mniejsza niż ustawię po bokach. Może tu podpiłować trochę ?