Seat Leon Mixed By Smisny
-
@smisnykolo Dobrze, że udało Ci się kupić następne auto. Widzę, że nie rzucasz słów na wiatr i mocno idziesz w stronę mocnych silników... :-D
A jak się Tobie tym jeździ? Bo ja jeździłem trochę ibizą ze 160-konnym silnikiem i nie powiem, przyjemnie się bujała. Spalanie trochę dawało po kieszeni... ale takich testów jeszcze nie robiłeś. -
@smisnykolo jakieś żółte to auto.
-
Za to dobrze widoczne na drodze... :-)
Za PRLu były zniżki w OC za taki kolor auta. :-) -
@pacior powiedział w Seat Leon Mixed By Smisny:
Strasznie drogie te Leony jak na wiek..
Wszystkie auta z grupy VAG dobrze trzymają wartość ;) dla jednych to zaleta (właściciele) dla drugich wada (kupujący) ;)
-
wczorajsze spotkanie z plamą oleju przy prędkości toczenia się w korku zaowocowało tym, uderzyłem w tył mitsubishi jakiś jeepowaty, 220pln/6punktów, auto w leasingu więc nie ma opcji na oświadczenie załatwić. mitsubishi miał jedynie dwie rysy na zderzaku.
Jak widać na zdjęciach, wygięło maskę, i popękały mocowania lamp, maski jeszcze nie otwierałem. Wczoraj tylko odjechałem z miejsca zdarzenia najszybciej jak się dało byłem 500m od domu, bo kazali mi lawetę wzywać a wyciekł tylko płyn do spryskiwaczy przez dysze do lamp.
-
@smisnykolo współczuję.
-
@smisnykolo Pech. Po prostu duży pech.
Auto w leasingu, powiadasz... więc na takiej stłuczce paru ludzi zarobi...? -
@leo powiedział w Seat Leon Mixed By Smisny:
Auto w leasingu, powiadasz... więc na takiej stłuczce paru ludzi zarobi...?
Czyli wychodzi, że to prawda, bo parę lat temu też puknąłem leciutko gościa w tył (na skrzyżowaniu się zagapiłem, rozglądałem się na boki czy nic nie jedzie i myślałem, że już pojechał, a stał przede mną). U niego nic (odbiła mu się tylko moja ramka od tablicy na zderzaku), u mnie też nic, ale gadał, że może czujniki cofania zepsułem, bla, bla, bla i też mówił, że ma w leasingu auto. Więc spisaliśmy oświadczenie i tyle. Po chyba pół roku przyszło pisemko potwierdzające zdarzenie i okazało się, że cały zderzak malował! XD Coś czuję, że sam jeszcze go dorobił i tylko czekał (skoro aż pół roku się zbierał...), żeby naprawić, ale cóż mogę... Takie chore przepisy w Polsce!
-
@bpx33 powiedział w Seat Leon Mixed By Smisny:
Po chyba pół roku przyszło pisemko potwierdzające zdarzenie i okazało się, że cały zderzak malował! XD Coś czuję, że sam jeszcze go dorobił i tylko czekał (skoro aż pół roku się zbierał...), żeby naprawić, ale cóż mogę... Takie chore przepisy w Polsce!
Niekoniecznie, mogło być jakieś mikro pęknięcie plastiku które dało o sobie znać dopiero zimą przy niskiej temperaturze.
Szkoda Leonka, @smisnykolo może uda Ci się znaleźć używaną maskę w odpowiednich barwach.. ?
-
byłem u magika który mi tikacza malował, powiedział że za 1000pln mi to zrobi, prostowanie i lakierowanie maski, prostowanie pasa przedniego i spawanie mocowań reflektorów. Chyba że coś jeszcze wyjdzie po drodze jak zrzuci zderzak.
Gdybym chciał kupić maskę to 600pln + lakierowanie.
Pas przedni 800pln.
Reflektory 600pln. -
@bpx33 powiedział w Seat Leon Mixed By Smisny:
Po chyba pół roku przyszło pisemko potwierdzające zdarzenie i okazało się, że cały zderzak malował! XD Coś czuję, że sam jeszcze go dorobił i tylko czekał (skoro aż pół roku się zbierał...), żeby naprawić, ale cóż mogę... Takie chore przepisy w Polsce!
Toś się zachował jak melepeta. W takiej sytuacji zdjęcia się robi, żeby mieć "dupochrona" ;)
Tutaj w UK np od razu się spisuje oświadczenia i każdy zawsze robi zdjęcia, bo Polacy, Rumunii i inni jechali na patencie oświadczenia i sobie naprawiali pół auta xD
Ciekawostka jest taka, że tutaj ubezpieczyciel ma większe prawa niż policja...to ubezpieczyciel decyduje czyja wina w przypadku szkody itd. policja nie ma nic do powiedzenia. -
@smisnykolo powiedział w Seat Leon Mixed By Smisny:
Bez przesady :
http://allegro.pl/seat-leon-i-toledo-ii-maska-pokrywa-silnika-ls1h-i6637938444.html tu masz za 600 w kolorze bez malowania .
http://allegro.pl/maska-pokrywa-silnika-seat-leon-i-toledo-ii-krakow-i7211322903.html#thumb/2 ta trochę w gorszym stanie
-
@jaco powiedział w Seat Leon Mixed By Smisny:
Bez przesady :
http://allegro.pl/seat-leon-i-toledo-ii-maska-pokrywa-silnika-ls1h-i6637938444.html tu masz za 600 w kolorze bez malowania.
Kupowanie "w kolorze" kończy się tak, że potem auto jest w kilki odcieniach. Ogólnie niewarto, każdy lakier blaknie inaczej i kolor musi być dobrany pod dane auto i do tego trzeba wycieniować sąsiedni/sąsiednie elementy żeby to wyglądało porządnie.
-
u mnie jest ten problem że auto miało już kiedyś przygodę z przodu, wymieniony jest zderzak i możliwe że prawe nadkole, w innym kolorze jest też klapka wlewu paliwa oraz prawe lusterko. I teraz dobieranie koloru to nie wiadomo który jest oryginał.
-
@gooral powiedział w Seat Leon Mixed By Smisny:
Toś się zachował jak melepeta. W takiej sytuacji zdjęcia się robi, żeby mieć "dupochrona" ;)
Mądry Polak po szkodzie! :P
-
I teraz dobieranie koloru to nie wiadomo który jest oryginał.
Oby tak nie dobrać :
-
odebrałem auto i jest dramat, źle kolor dobrali magicy mieszacze i teraz wygląda to koszmarnie. Do tego maska się nie zamyka. Reflektory do wymiany bo wszystkie mocowania padły i świecą jak chcą.
Ale żeby nie było za przyjemnie to klima nie działa, cieknie olej ze skrzyni biegów przez korek wlewowy. puszcza olej półoś od skrzyni.
A z płynem chłodniczym to jaja niesamowite, pękł trójnik wchodzący do silnika i tryskało płynem, wymieniliśmy trójnik, po jakimś czasie zaczęło tryskać z przewodów wchodzących w parownik, teraz zaczęło tryskać z plastikowego trójnika w okolicach zbiornika z płynem chłodniczym, nie wiem czy ma to coś wspólnego ale czasami wskaźnik temperatury dobija do 100 ponad stopni i tak się trzyma, czy to termostat czy odpowietrznik, czy też może uszczelka pod głowicą. miliony rzeczy do zrobienia, miliony niewiadomych i miliony złotówek. -
odebrałem auto i jest dramat, źle kolor dobrali magicy mieszacze i teraz wygląda to koszmarnie. Do tego maska się nie zamyka. Reflektory do wymiany bo wszystkie mocowania padły i świecą jak chcą.
Gdzie to robiłeś i ile dałeś za to?
-
robiłem to u tego samego gościa co tico mi robił, cena 1300pln.
-
@smisnykolo mi jak spie**olili magicy-lakiernicy maskę (po ok. 3 miesiącach pękł lakier w naprawianym miejscu) to do nich wróciłem i poprawiali na swój koszt...