[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
-
-
Pewnie i sprzedadzą, ale czy z ceny zjadą... to wątpię.
Ja mam gdzieś w garażu tylko jedną używaną, tę od fotela kierowcy, z regulacją. Jeśli by Cię interesowała, to daj znać. -
Dziś na szrocie w Nowym Dworze Mazowieckim kupiłem prowadnice foteli za 20zł, belkę pod chłodnicę za 30zł (facet nie miał z 50 wydać to sobie dobrałem belkę :D)
Zamontowałem właśnie nową tylną półkę, musiałem na szrocie tylko wymontować haczyki bo moja w oryginale nie podnosiła się wraz z klapą.
ps. Dostałem potwierdzenie że silniki skupuje jeden gość, ciekawe :) a np z takiego Seicento idzie prosto na żyletki :D
-
@pacior
W dobrym stanie udało ci się kupić belkę chłodnicy? -
@ryszard napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@pacior
W dobrym stanie udało ci się kupić belkę chłodnicy?No właśnie nie jest zła, trochę powierzchownej rdzy ale nie zgnita.
Mieli wcześniej prawie nową odłożoną ale niestety poszła na żyletki :D -
Przegląd zaliczony :)
Jak co roku diagnosta przyczepił się do azjatyckiego zderzaka , a konkretnie lampki cofania po niewłaściwej stronie, kazał dołożyć dodatkową lampkę.. ciekawe biorąc pod uwagę że auto przechodzi przegląd od 1993r :PTylne amorki po niecałych 2 latach wyszły na przeglądzie źle.. ktoś kiedyś pisał że trzeba dociążyć tył?
Silnik nieco pluje olejem, chyba puszcza uszczelniacz wału od strony rozrządu i skrzyni.
Poza tymi pierdołami wszystko wypadło bardzo dobrze więc wynik pozytywny :) -
Tak dorzuć worek ziemniaków i będzie dobrze.
-
@pacior napisał w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Przegląd zaliczony :)
Nie mogło być inaczej. :-)
Tylne amorki po niecałych 2 latach wyszły na przeglądzie źle..
Nie przejmuj się. To, co zostanie stwierdzone na przeglądzie, zależy wyłącznie od diagnosty. :-)
Kiedyś u mnie, po wymianie na nowe KYB, pojechałem po paru miesiącach na przegląd. Powtarzam - amorki NOWE. Tył wypadł bardzo słabo.
Po roku na przeglądzie było już lepiej. :-)
A po następnym roku diagnosta stwierdził, że nie ma co patrzeć na te wyniki. :-)ktoś kiedyś pisał że trzeba dociążyć tył?
Sharky kiedyś wspominał, że tył należy obciążyć 50 kilogramami. I zapewne miał rację. Tak trzeba robić w naszych "keycarach", bo są zbyt lekkie po prostu na takie badania.
Silnik nieco pluje olejem, chyba puszcza uszczelniacz wału od strony rozrządu i skrzyni.
Znaczy obydwa?
A nie podejrzewasz uszczelnienia miski olejowej? -
@pacior mi diagnosta skwitował Tico, abym umył miskę przed przeglądem na myjce i tyle. A co do obciążenia tyłu, to na przegląd ładowałem z tyłu wszystko co popadnie, aby ten amorek zapracował i jakoś to było, pomijam fakt rury 2 calowej przez całe auto bez katalizatora, innego silnika itd. :p
-
Wymieniłem amortyzatory tylne, jest znaczna poprawa ☺️
Hamulce odpowietrzyłem taką pompką, działa 😁 @likaon taka jak Twoja.
Wymieniam jeszcze klocki z przodu, póki co zdążyłem tylko jedną stronę.
-
@pacior ja ją nazywam pompką do męskiego przyrodzenia :p fajnie że zadziałała, bardzo przydatna jak samemu robisz.
-
Czegoś mi brakowało więc się trochę okleiłem ;-)
Przy okazji czyszczenia miejsca na naklejkę, pod słoneczko dopatrzyłem się śladów oryginalnej naklejki Tico PM więc klapa jednak jest oryginalna a poprzedni właściciel dołożył wycieraczkę i spryskiwacz.
Dziękuję @leo za jedną z naklejek :) -
Czegoś mi brakowało więc się trochę okleiłem ;-)
No i git! :-) Tyle, że Twojemu do "grata" daleko. :-P
Przy okazji czyszczenia miejsca na naklejkę, pod słoneczko dopatrzyłem się śladów oryginalnej naklejki Tico PM więc klapa jednak jest oryginalna a poprzedni właściciel dołożył wycieraczkę i spryskiwacz.
A widzisz... jednak. :-)
Dziękuję @leo za jedną z naklejek :)
To ja dziękuję za pomoc w zakupach części. Przynajmniej tak mogłem się odwdzięczyć. :-)
-
Dziś zamontowałem nowy rezystor, oprócz niego kupiłem nową oryginalną antenę i oryginalną linkę hamulcową. Nocą ruszam Tico w Bieszczady na zlot Daewoo 🙂
Przerejestrowałem też Ignisa.
-
@pacior
Ja też zrobiłem wycieczkę do Wieliszewa i nabyłem trochę pamiątek: oryginalną GM kopułkę i palec rozdzielacza, oryginalne GM uszczelniacze wału korbowego i wałka rozrządu. -
Hamulce odpowietrzyłem taką pompką, działa 😁 @likaon taka jak Twoja.
Noszę się z zamiarem zakupu tego przyrządu do odpowietrzania hamulców. Ile za niego zapłaciłeś? Jak się nim posługuje?
-
To się jutro widzimy
-
Dziś zamontowałem nowy rezystor, oprócz niego kupiłem nową oryginalną antenę i oryginalną linkę hamulcową. Nocą ruszam Tico w Bieszczady na zlot Daewoo 🙂
Gdzie jest ten zlot? Wybieram się jutro w Bieszczady, no może w przedgórze :)
Czy wymiana rezystora pomogła w działaniu klimy na wszystkich biegach? Ja musiałem wymienić jeszcze przełącznik dmuchawy na nowy, żeby wszystkie biegi zadziałały :)
-
@miechomiecho zlot jest w Ośrodku Wypoczynkowym Rajskie 😉
Rezystor jeszcze nie pomógł, nadal nie naprawiłem zaworka 😔