[moje Tico] Daewoo Tico PM
-
@pacior powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
W oczekiwaniu na pompę i serwo zabrałem się za regulację luzu zaworowego i czyszczenie zaworka egr.
Muszę zajrzeć do zaworu EGR bo bardzo dawno go czyściłem.
Ja zawory reguluję zgrywając znacznik na kole pasowym z zerem na obudowie rozrządu.
Tak samo ustawiam znaki i ponadto sprawdzam położenie palca rozdzielacza zapłonu. Regulacje luzów zaworowych robię wg opisu podanego w ksiażce Trzeciaka.
Wypadałoby też sprawdzić kąt wyprzedzenia zapłonu. Czy masz lampę stroboskopową?
-
Silnik wizualnie w bardzo ładnym stanie :)
-
@ryszard Tak, mam lampę i będę ustawiał.
Tymczasem biedny stary tikacz którego wypchnąłem na ulicę został uszkodzony.
Rozbita lampa i pęknięty zderzak. Dziwnie to wygląda tym bardziej że naprzeciwko do sąsiada wjechała dziś koparka bo kostkę kładą.. winnych oczywiście nie ma. -
Mnie też podczas mojej nieobecności jakiś nieprzytomny kierowca klika miesięcy temu na postoju na ulicy otarł się autem o przedni zderzak pozostawiając rysy i uszkadzając klosz przedniego prawego reflektora. Też nikt się nie przyznał.
-
-
@ryszard Martwię się jak na punkt recyclingu dojadę :D
Przecież kupiłeś niedawno holownik. :)
Gdybyś decydował się na kasację auta to pomyśl o przełożeniu inatalacji gazowej i oczywiscie innych elementów w dobrym stanie. Przed przełożeniem instalacji gazowej trzebabyłoby znaleźć warsztat, który by wydał potrzebne dokumenty do zarejestrowania instalacji w Wydziale Komunikacji Starostwa Powiatowego.g
-
-
@ryszard Martwię się jak na punkt recyclingu dojadę :D
Tikacz mimo wrzuconego biegu i zaciągniętego ręcznego został przesunięty o półtora metra.
Nie ma gdzieś jakiejś kamery która by zapisała przebieg zdarzenia ?
-
@pacior
A co robisz z "plastikami" (chodzi mi od pakiet z Tico Sport)? Malujesz i przekładasz do obecnego, czy jedzie z autem? -
@Jaco- powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Nie ma gdzieś jakiejś kamery która by zapisała przebieg zdarzenia ?
Mam nawet 2 ale ciągle w pudełku leżą :(
Dziś doprowadziłem go do użyteczności :) Zostały już tylko pierdółki.
Pompa nowa założona - w pudełku Genuine ale z Daewoo nie ma nic wspólnego.
Serwo zostało stare bo większe nie pasuje, ale jest okej.Dziś znalazł się kupiec, jeśli weźmie to dostanie Sporta ;) jeśli nie to listwy zdejmę i będą na handel, nie chce mi się drugi raz ich malować i kleić :(
-
Gratulacje
Pompa nowa założona - w pudełku Genuine ale z Daewoo nie ma nic wspólnego.
Zgadza się
Serwo zostało stare bo większe nie pasuje, ale jest okej.
Możesz wiecej napisać tzn czy nowa pompa 6" pasuje do serwa 5" oraz dlaczego serwo 6" nie pasuje - większe roztawienie otworów mocujących serwo do karoserii, za duża średnica zewnętrzna serwa i nie mieści się pod rantem polączenia przegroda silnika - ściana podszybia.
Dziś znalazł się kupiec, jeśli weźmie to dostanie Sporta ;) jeśli nie to listwy zdejmę i będą na handel, nie chce mi się drugi raz ich malować i kleić :(
Może i lepiej - listwy nieco obciążają elementy nadwozia szczególnie starego - pisałeś jak zdeformoał ci się błotnik, może za nimi gromadzić się brud i chyba łatwiej utrzymać czystość na gładkiej powierzchni.
-
@ryszard powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
Możesz więcej napisać tzn czy nowa pompa 6" pasuje do serwa 5" oraz dlaczego serwo 6" nie pasuje - większe rozstawienie otworów mocujących serwo do karoserii, za duża średnica zewnętrzna serwa i nie mieści się pod rantem połączenia przegroda silnika - ściana podszybia.
Dokładnie jak podejrzewasz, inny rozstaw śrub i chyba jednak nie weszłoby pod rant. Nowa pompa pasowała, identyczna średnica tłoczków.
Może i lepiej - listwy nieco obciążają elementy nadwozia szczególnie starego - pisałeś jak zdeformował ci się błotnik, może za nimi gromadzić się brud i chyba łatwiej utrzymać czystość na gładkiej powierzchni.
Nie było problemu z czystością, listwy są okej bo to dodatkowe zabezpieczanie w czasie kolizji ;)
-
To kiedy spota robimy? Może na weekendzie?
-
@drzonca powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
To kiedy spota robimy? Może na weekendzie?
Wydaje mi się że długi weekend nie jest dobrym pomysłem bo każdemu jakiś dzień może nie pasować, lepiej np tydzień po lub przed?
-
-
@drzonca powiedział w [moje Tico] Daewoo Tico PM:
@pacior Myślałem o najbliższym weekendzie ;-)
aaa ;) hmm, u mnie może być ciężko bo mam ważne zebranie w sobotę lub niedzielę a nie jest dokładnie ustalone jeszcze :(
-
-
Tikacz dostał dziś już legionowskie blachy :)
A wczoraj zaliczyłem przycierkę zderzakiem :( ktoś zaparkował na centymetry obok mnie a że było to wielkie pole, ciemno godzina 22 to ja na pewniaka wrzuciłem wsteczny i powoli ruszałem.. no i delikatnie zawadziłem :( -
Po południu zabrałem się za zakładanie nadkoli na tył i rozgrzebałem purchle na rantach.. czeka mnie malowanie nadkoli po ruda wlazła.
Lakier IR0 - czerwień indyjska :)udało mi się otworzyć lewe tylne drzwi, blokował je uszkodzony siłownik CZ. Za 15zł będzie nowy.
-
Dziś zapodkładowałem ranty nadkoli ale z malowaniem czekam na cieplejsze dni bo podkład wręcz spływa przy tym chłodzie :(
Wymieniłem wężyk między rurą paliwa a zbiornikiem na pary bo był sparciały.