Robot kuchenny Zelmer - spalił się, wybuchł
-
Święta tuż tuż, babcia ciasto robi a tu taka niespodzianka..
Nagle po dłuższej pracy pod obciążeniem robot fiknął, babci też niewiele brakowało :(
Wybuchł kondensator przeciwzakłóceniowy. Na szczęście jest to dość popularna część zamienna.
Kondensator MIFLEX KSPPZ-5 0,1UF (jak zdążę zamówić to powinienem na jutro mieć nowy).
Prowizorycznie mikser powinien wystartować bez niego ale ten jeden dzień zaczekam ;)
-
Nie wiem jak to się stało ale ja mam robota Zelmer który ma już swoje lata a śmiga jak nowy .
O taki mam :
-
Bo te stare Zelmery nie do zajechania są :) U mnie w rodzinie jest podobny, staruszek działa nadal bezawaryjnie :)
-
@pacior powiedział w Robot kuchenny Zelmer - spalił się, wybuchł:
Bo te stare Zelmery nie do zajechania są :) U mnie w rodzinie jest podobny, staruszek działa nadal bezawaryjnie :)
U mnie służy już ok 30 lat, też bezawaryjnie.
Jeżeli chodzi o te nowe roboty Zelmera to mogą być produkowane w Chinach. Właścicielem Zelmera jest już niemiecka firma BSH, więc robi co chce, zleca produkcję tam gdzie ma w tym interes. Na pewno widziałem w sklepie odkurzacz marki Zelmer wyprodukowany w Chinach (na pudełku Made in PRC). Tak więc z prawdziwego polskiego odkurzacza Zelmera zostało tylko logo na pudełku i może jeszcze instrukcja obsługi.
-
Na moim robocie który się spalił jest Made in EU czyli chyba zrobili go u nas w Rogoźnicy..
-
Na moim robocie który się spalił jest Made in EU
Szkoda, że producent nie napisał Made in Earth, przecież Unia Europejska nie jest państwem, ciekaw jestem w jakim celu producent ukrywa konkretny kraj pochodzenia.
czyli chyba zrobili go u nas w Rogoźnicy..
możliwe, że w Rogoźnicy lub w Rzeszowie skoro teraz widzę, że znajduje się w nim kondensator polskiej firmy Miflex.
-
Też mam taki mixer (robot kuchenny to nazbyt wygórowana nazwa) :) Urządzenie ma z 30 lat, a działa jak nowe. Podobnie ma się sytuacja z maszynką do mielenia mięsa - stara ciężka pracuje bezproblemowo. Te nowe w sklepach są tylko z zewnątrz podobne, w środku sam plastik (lekkie jak pudełko, w które są zapakowane). Strach to kupować.
-
Gdyby ktoś z Was poszukiwał jakiejś drobnej części zamiennej do sprzętu Zelmera to niedaleko mnie jest sklep fabryczny, mogę podjechać.
-
Uszkodzony kondensator wymieniony :) Sama część kosztowała 3,67zł w sklepie TME (reklamuję bo dali mi ładny kalendarz na nowy rok :) )
Mój mikser to model 281.64.
Znalazłem jeszcze filmik z naprawy tego modelu Zelmer 281.64 Robi Symbio -
Właśnie znalazłem paragon od tego miksera, zepsuł się w 18-stym dniu po zakończeniu gwarancji :P
-
@pacior
Znów się popsuł czy tylko odnalazłeś paragon? -
@ryszard powiedział w Robot kuchenny Zelmer - spalił się, wybuchł:
@pacior
Znów się popsuł czy tylko odnalazłeś paragon?Tylko nawiązałem do tej wcześniejszej awarii gdyż dopiero teraz odnalazłem paragon.
-
Właśnie znalazłem paragon od tego miksera, zepsuł się w 18-stym dniu po zakończeniu gwarancji :P
No to miał prawo się zepsuć 😛😛😛
-
No, to świetnie "wyliczony" przez księgowych i konstruktorów. :-)