Polo 6n2 by Jaco
-
@BPX33 ale brak oleju nie jest wyznacznikiem zgrzytania skrzyni.
-
@likaon napisał w Polo 6n2 by Jaco:
@BPX33 ale brak oleju nie jest wyznacznikiem zgrzytania skrzyni.
Ale bez oleju powinny wchodzić bardzo ciężko i może (choć nie musi) zgrzytać. Także moim zdaniem @Jaco jeszcze coś musiało być w skrzyni (olej znaczy się).
-
Wszystko okaże się jak rozbiorą.
-
Auto już mam w domu.
Mechanik zwlekał z zajęciem się autem bo poszedł w cug...Jego pomocnik wymienił mi symering na wybieraku bo tamten powiedział mu że cieknie ze skrzyni. A ten znalazł tylko tu wyciek.
Ale rzeczywiście obecnie nic nie cieknie. Zrobiłem wczoraj autem ze 40km i postawiłem w garażu. Dziś wyjechałem i sucho. Dziwne.
Ale padło mi łożysko z przodu z prawej strony. Waham się czy samemu to robić (brak prasy ale imadło mam) czy lepiej mechanikowi to zlecić.
Trochę dziwne że padło z dnia na dzień.
-
-
@leo dolał oleju więc tak czy inaczej powinno ciec. A tu nic.
-
@Jaco
Zależy jaka jest zabudowa łożysk. Z samodzielną wymianą łożysk przedniej piasty w Tico bym się nie zastanawiał. W Skodzie Fabi I oddawałem piastę z z zakupionym przez siebie łożyskiem (czy łożyskami bo już nie pamiętam) do serwisu bo był potrzebny specjalny przyrząd. -
@ryszard łożysko siedzi w zwrotnicy razem z piastą. Są trzy sposoby aby sobie z tym poradzić. Ale wymontowując samą zwrotnicę po montażu trzeba by chyba na zbieżność pojechać bo mogą kąty się nie zgadzać. Drugi spo9sób to wymontowanie zwrotnicy razem z kolumną amortyzatora. Tu już nic się nie przestawi ale więcej roboty. No i podobno można to zrobić na aucie mając specjalne ściągacze.
Zobaczę jutro czy uda mi się kupił łożysko .
Wymieniać oba czy tylko to jedno ? Ja myślę tylko to co nawaliło.
-
-
Łożysko wymienione.
-
@Jaco
W warsztacie czy w garażu? -
@ryszard w warsztacie. Gdybym posiadał prasę sam bym zrobił. Koszt 50zl I w godzine sie uwineli Wyjeli razem z amortzatorem także już kątów nie trzeba ustawiać.
-
@Jaco
Rozumiem, że łożysko wybijali z zwrotnicy ręcznie pobijakiem a na prasie je tylko wcisnęli w zwrotnicę. Co do kosztu to chyba normalny jak na ceny warsztatowe. -
@ryszard napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Rozumiem, że łożysko wybijali z zwrotnicy ręcznie pobijakiem a na prasie je tylko wcisnęli w zwrotnicę.
Nie było mnie przy naprawie więc nie wiem. Ale pytałem czy nie było problemów z wymianą i powiedział że kompletnie wszystko szło jak po maśle. Przy okazji dowiedziałem się że gdyby była następna wymiana łożyska z tej strony trzeba wymienić już też piastę.
-
Czemu sprzedajesz jeśli można wiedzieć?
-
Bo chce zmienić auto.
-
@Jaco napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Bo chce zmienić auto.
Masz coś na oku? Pochwal się w co celujesz, jeśli można wiedzieć ;)
-
@Gooral napisał w Polo 6n2 by Jaco:
Pochwal się w co celujesz, jeśli można wiedzieć ;)
Nie bo będziecie psioczyć :)
-
@Jaco wartburg ? :P
-
Celuję w Opla.