-
No więc musiałem dziś przed południem pojechać do Lublina. Pierwsza myśl - polecę przez Nałęczów, bo trasa Wwa-Lbn jak zawsze z objazdami, remontami itd... Ale potem refleksja - przez Nałęczów będę mijał mnóstwo wiosek, a tam nie wiadomo, jak z procesjami dziś... Tak więc jednak przez Kurów.
Nie dojechałem. Przed Kurowem dróżka odbija w lewo... a tam... szeroookooo... dwie jezdnie... każda z dwoma pasami + awaryjny... I jeszcze napis, że "GDDKIA życzy" czegoś tam...
Okazało się, że oddano do użytku ok. 23 km drogi ekspresowej S-17. Wlocik (od Warszawy) parę km przed Kurowem, powrót na starą drogę przed "Bidą" i Jastkowem (oczywiście źle skręciłem, brak oznakowania - dojeżdżając do skrzyżowania ze starą drogą mamy po lewej wiadukt i na Lublin należy skręcić ostrożnie w lewo, pod ten wiadukt).
Droga równa, piękna, aż jechać się chce. Omija się najbardziej zakorkowane dotychczas odcinki (Kurów, Markuszów, Garbów i okolice). Po raz pierwszy od nie wiem jakiego czasu, dojechałem do centrum Lublina w mniej niż godzinę.Aż chce się przycisnąć, ale lepiej uważać i nie przekraczać dozwolonych 120 km/h. Na szczęście nie ma jakichś durnych ograniczeń (oprócz oczywiście wlotu i wylotu) - tak, jak widziałem w lutym na nowo oddanej ekspresówce Lublin-Piaski (piękna droga, i ciągle bezsensowne ograniczenia do 70, a miejscami nawet do 50 km/h); nie wiem, czy wciąż tam stoją. Tutaj takich nie ma. Podobno już w dwie godziny po otwarciu tej trasy wlepiono pierwszy mandat (za 148 km/h).
Uff... czekam jeszcze na kolejny odcinek, do samego miasta. A na razie cieszę się z tego, co jest.
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640,13999331,S17_Kurow___Jastkow_juz_otwarta__DUZO_ZDJEC_.html -
Użytkownik archiwalnynapisał 1 cze 2013, 05:30 ostatnio edytowany przez MOKRY 11 paź 2016, 12:03
Omija się najbardziej zakorkowane dotychczas odcinki
(Kurów, Markuszów, Garbów i okolice).google jeszcze sie nie zaktualizowało
pokaze mnie na mapie gdzie sa wjazd i zjazd !
-
Jak nie, jak tak...
KLIKnij, powiększ. -
Użytkownik archiwalnynapisał 1 cze 2013, 10:50 ostatnio edytowany przez none7 11 paź 2016, 12:03
2in1 ?
-
2in1 ?
To znaczy? Że S-17 i S-12? Jeśli tak, to tak.
-
Użytkownik archiwalnynapisał 1 cze 2013, 11:15 ostatnio edytowany przez none7 11 paź 2016, 12:03
dziwne
-
Czemu?
Obie drogi są różne, jedynie częściowo biegną razem (własnie w tym miejscu... i chyba jeszcze gdzieś widziałem to samo). -
napisał 1 cze 2013, 15:56 ostatnio edytowany przez BPX33 11 paź 2016, 12:03
Obie drogi są
różne, jedynie częściowo biegną razem (własnie w tym miejscu... i chyba jeszcze
gdzieś widziałem to samo).Pewnie, że tak. W wielu miejscach w Polsce widziałem już takie "łączenia".
-
Użytkownik archiwalnynapisał 3 cze 2013, 15:12 ostatnio edytowany przez MOKRY 11 paź 2016, 12:03
Jak nie, jak tak...
o czyli brat w Garbowie juz ma spokoj
ale ciotka w S ieprawicach jeszcze nie
-
o czyli brat w Garbowie juz ma spokoj
Ooo, na pewno...
Tak właśnie się zastanawiałem nad pewnymi sprawami: iluż to ludzi straci źródło dochodu przez zmianę przebiegu głównej trasy?
Przy starej drodze zostało kilka dobrze prosperujących stacji benzynowych, parkingów TIR, duży "wotel" tudzież otwarty 7 dni/tyg. ogromny sklep ogrodniczo-różnoraki pod Kurowem, o mnóstwie innych mniejszych "byznesach" nie wspomnę... Zaś przy ekspresówce nie ma dosłownie nic (dogrzebałem się jedynie do informacji o przetargu na dwa przyszłe MOPy). Żeby dojechać do starej drogi, trzeba sporo nadłożyć i wiedzieć, gdzie zjeżdżać... To trochę smutne.
Ale oczywiście najważniejsze, ze jeśli komuś zależy na szybkim przejeździe, ma taką możliwość. -
napisał 3 cze 2013, 21:47 ostatnio edytowany przez adamo81 11 paź 2016, 12:03
Jak dowalą na tej trasie opłaty to ludzie znów wrócą do starej trasy
-
Właśnie też tego się obawiam...
-
Użytkownik archiwalnynapisał 3 cze 2013, 22:29 ostatnio edytowany przez przemo90lodz 11 paź 2016, 12:03
Właśnie też tego
się obawiam...Przecież S-ki będą darmowe, to nie autostrady a na zwykłych drogach też są bramki VIAtoll
-
napisał 3 cze 2013, 22:29 ostatnio edytowany przez adamo81 11 paź 2016, 12:03
Właśnie też tego
się obawiam...Ale wtedy przedsiębiorcy odżyją
-
napisał 3 cze 2013, 22:29 ostatnio edytowany przez adamo81 11 paź 2016, 12:03
Przecież S-ki będą
darmowe, to nie autostrady a na zwykłych drogach też są bramki VIAtollW tym kraju wszystko jest możliwe
-
Moderatornapisał 4 cze 2013, 13:04 ostatnio edytowany przez pacior 11 paź 2016, 12:03
Ooo, na pewno...
Tak właśnie się
zastanawiałem nad pewnymi sprawami: iluż to ludzi straci źródło dochodu przez zmianę
przebiegu głównej trasy?
Przy starej drodze
zostało kilka dobrze prosperujących stacji benzynowych, parkingów TIR, duży "wotel"u mnie taka sytuacja w okolicy jest, gaz można zatankować 40gr taniej niż w innych miejscach