[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
@leo napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Ex aequo - ja i Likaon. Ja dawałem 4 tysie, Likaon 4.500. :-)
4000 i 4500 to nie 4250... :P
Zacny wynik, podziwiam. To świadczy m. in. o dobrej kondycji silnika.
No jak mu dałem w palnik wracając to już wyszło 6,4l/100km. :D No, ale tam był słynny "rekord" i generalnie jazda non stop powyżej 120 km/h. ;)
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 dzięki, nie myślałem o pociągu ale rozważę taką opcję
Albo rozważ taką opcję jak ja, czyli nocowanie w Polsce, ale chodzenie po Słowacji. :)
-
W zeszły czwartek po dokładnie 5 latach i 11 miesiącach wyzionął ducha mój akumulator marki Quand za całe 150 zeta. ;) Jak na to ile kosztował to czas działania w stosunku do ceny wypada lepiej niż bardzo dobrze.
Quanda próbowałem bezskutecznie reanimować. Nie chciał się już nawet dawać w pełni naładować prostownikiem (przy 11,70V na prostowniku wywalało błąd i koniec). W sklepie sprzedawca stwierdził, że wystąpiło zapewne zwarcie między celami i to było powodem.
Dziś na szybko go naładowałem, wsadziłem do auta i o dziwo przy napięciu pewnie ok. 11,5V po raz ostatni odpaliłem nim auto.
Po odwiedzeniu kilku miejscowych sklepów z akumulatorami i generalnym rozeznaniu się w temacie wybór padł na taką oto Yuasę. Parametry ma całkiem przyzwoite: 40Ah, 360A. Cena również była zadowalająca, bo po krótkich negocjacjach udało mi się ją kupić za 170 zł. No i co chyba najciekawsze ma aż 3 lata gwarancji! ;) Jeśli wytrzyma następne 5-6 lat to będę z niej bardzo zadowolony.
A wygląda tak:
P.S. Jedynym minusem jest to, że klema "+" jest z prawej strony, bo te z lewym "+" się wyprzedały, a dostawy w najbliższym czasie nie będzie. Ale w Suzku kable są na tyle luźno, że dało się je bez problemu lekko naciągnąć. ;)
-
Ja półtora roku temu kupiłem aku tej marki póki co działa. W wakacje po dłuuugiej imprezie i muzie z auta oczko zmieniło kolor na czarne ale po dłuższej trasie jest znów zielone.
W UK to generalnie całkiem popularna marka akumulatorów ze średniej półki cenowej. -
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
W UK to generalnie całkiem popularna marka akumulatorów ze średniej półki cenowej.
Jest to japońska firma, bardzo stara i znana na całym świecie. Teraz ma wytwórnie na wszystkich niemal kontynentach. W Europie fabryki Yuasy znajdują się w UK - stąd popularność firmy na wyspach.
Uważam, że BPX zrobił dobry zakup za umiarkowaną cenę.
Mój następny akumulator będzie chyba też Yuasy. -
No i stało się to czego obawiałem się od dłuższego czasu, ale od początku.
Od kilku miesięcy (mniej więcej od momentu założenia wydechu z nierdzewki) zaczęły się problemy z redukcją biegu 3>2. Na początku to ignorowałem, bo wystarczyło użyć większej siły i bieg wchodził (bez zgrzytów oczywiście). Ale w ostatnim czasie objawy zaczęły się nasilać i już denerwowało mnie to wbijanie biegu na siłę, gdy inne wchodzą jak w masło. Gdy wbijam biegi 1>2>3>4>5 nic się nie dzieje (nieważne czy robię to szybko czy wolno), żadnych zgrzytów, bloków itp. itd. Na postoju czy to z włączonym czy z wyłączonym silnikiem również mogę sobie wachlować biegami w dowolną stronę. Problem jest wyłącznie z tym jednym przejściem. Po konsultacji z kolegą @likaon obwiniliśmy którąś z poduszek silnika, choć ja w pierwszym momencie postawiłem na synchronizator w skrzyni.
Dziś byłem w warsztacie i Pan mechanik stawia pół na pół (poduszka vs skrzynia biegów). Stwierdził, że na pewno do wymiany jest tylna i prawa poduszka silnika. I tu właśnie zaczęły się schody... Nigdzie poza ASO nie da się dostać poduszek silnika do Swifta. Niby w IC są dostępne lewa i tylna firmy YAMATO, ale po nr VIN nie pasują. W ASO jak to w ASO wołają sobie całkiem sporo, bo 346 zł - prawa i 366 zł - tylna, gdzie w IC tylna kosztuje 130 zł tyle, że nie ma gwarancji, że będzie pasowała...
KASZANA NA MAKSA!!! :( -
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 a używki?
Za duży kot w worku. No i nie chcę kupić podobnej jak mam (nie są porozrywane, mają po prostu luzy), wywalać kasy u mechanika i wymieniać za 2 czy 3 lata znowu... Trudno zabulę i tyle!
Może wytrzymają tyle co fabryczne, czyli 22 lata... :P -
@likaon napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 kurde!! Nie powiedziałeś że to od czasu wymiany wydechu. Obstawiam że to on jest winowajcą. Albo gdzieś pręży, albo gdzieś ciągnie.
Nie sądziłem, że ma to jakieś znaczenie. :P Czyli można coś z tym zrobić?
-
@BPX33 wszystko co siedzi przy silniku, w szczególności rura co ma ponad 1,5 m długości i działa w skrajnym przypadku jak łom. Jest parę opcji. Waga tego wydechu, sposób zamocowania (mocowania wieszaków, same wieszaki w jakim są stanie), widocznie podczas redukcji cała jednostka idzie do przodu/ukos/góry i biegu nie wbijesz. Ten silnik to można samemu wyjąć razem ze skrzynią, lekki jest.
-
Chyba uratowany...
Znalazłem na alledrogo poduchy, dzwoniłem i niby wg VIN powinny pasować. Dodatkowo zamówiłem klej do szyb samochodowych i jeśli faktycznie poduchy będą pasować to będę je zalewał i montował. :) Będzie sztywniutko! :D
Poduchy firmy JAPKO. Pierwsze słyszę, ale innych nie było. :P
A klej od BOLL'a. ;) -
@BPX33 ja mam kupione poduszki amortyzatrów tej firmy, wyglądają dobrze chociaż jeszcze nie montowałem. Ostatnio zamawiałem docisk sprzęgła tej firmy a przysłali mi Ashike a w środku był docisk firmy Seco dawne na pierwszy montaż w Ssangyong 😅
-
Poduchy dziś przyjechały. Po przymiarkach "na oko" wyglądają tak samo. Na klej dalej czekam, ale jutro powinien dojechać, więc w weekend będę się bawił w "rzeźbienie w gównie"... XD Miejmy nadzieję, że rozwiąże to obecny problem.
Wracając do tematu kamerki z innego wątku ostatecznie zdecydowałem się na Mio MiVue C312 + karta pamięci 64 GB.
-
@Jaco kupiona w Media Markt za 199 zł. Na razie mało jeżdżę, więc i okazji do nagrań raczej nie będzie.
Za to dla wszystkich zainteresowanych mogę pokazać jak nagrywa moja stara kamerka. Przypomnę tylko, że odebrałem ją na za punkty Payback BP 9 lat temu i koszty podobnych były wtedy w granicach 50-60 zł. ;) Tu jest dzień, a tu noc. Na tamte czasy w zupełności wystarczała. :P@leo po konsultacjach z @likaon doszliśmy do wniosku, że winowajcą problemów z redukcją biegów 3>2 jest mój nowy wydech tzn. że gdzieś pcha lub pręży. W związku z tym, że nie będę demontował wydechu muszę w jakiś sposób usztywnić silnik. Wiadomo, że moje obecne poduchy są już mocno wyeksploatowane, ale sama nowa poduszka może nie rozwiązać problemu i stąd pomysł dodatkowego jej usztywnienia. Zalać planuję tylko tylną, gdyż to ona odpowiada za ruchy silnika przód-tył. Zalewając obie (prawą i tylną) mógłbym doprowadzić do zbytniego utwardzenia i drgań przenoszonych na całe auto, a tego nie chcę. A przez jej zalanie rozumiem wypełnienie wszystkich wolnych przestrzeni w gumowej części poduszki (tych zagłębień/przetłoczeń). Na pewno jak dostanę z powrotem od mechanika moje stare poduszki zaleję je klejem i będą czekały na lepsze czasy, bo za te X lat już na bank nigdzie nie dostanę nowych. ;)
-
@BPX33 Rozumiem. Tylko zastanawiam się, czemu akurat klej do szyb. Dobrze trzyma się gumy?
I jeszcze pytanko z innej beczki: akumulator Yuasa kupowałeś zapewne w Jaktorowie. Czy zdawałeś tam w sklepie stary akumulator lub płaciłeś 30 zł kaucji? Pytam, bo 5,5-letni Exide w moim PMie wyzionął ducha i chciałbym tam wysyłkowo kupić Yuasę 35 Ah, a na ich stronie nic nie piszą na temat zwrotu starego ani kaucji. Ceny 35-tek są atrakcyjne, nie wierzę, żeby zawarta w nich była kaucja...