[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
@bpx33 napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Nie ma to jak pozytywnie zacząć wtorek...
#pełenwk*rw =(
Ale, że jak to się stało? Kamień? Jakoś tak dziwnie wygląda to, że poszło dookoła a nie od samego środka.
-
@gooral dziś przed 8 jak jechałem do pracy na A2 przed węzłem Pruszków wystrzelił (chyba?; muszę obejrzeć nagranie na kamerce) kamień spod wywrotki przede mną. Jechałem za nią pewnie z jakieś 100 metrów, a efekt i tak widoczny... :(
-
@gooral dziś przed 8 jak jechałem do pracy na A2 przed węzłem Pruszków wystrzelił (chyba?; muszę obejrzeć nagranie na kamerce) kamień spod wywrotki przede mną. Jechałem za nią pewnie z jakieś 100 metrów, a efekt i tak widoczny... :(
Jeśli masz nagranie z kamerki i byłoby widać moment jak leci kamyk/szyba idzie to może udałoby się szybę wymienić z OC wywrotki?
-
@gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Jeśli masz nagranie z kamerki i byłoby widać moment jak leci kamyk/szyba idzie to może udałoby się szybę wymienić z OC wywrotki?
Też pierwotnie wpadłem na taki pomysł, ale w jednym punkcie wymiany szyb (dzwoniłem, żeby się dowiedzieć czy są szyby i po ile) stwierdzili, że wina leży bardziej po stronie zarządcy drogi, gdyż to on odpowiada za "czystość" nawierzchni i to z nimi powinienem się kontaktować w tej sprawie.
Zadzwoniłem do warszawskiego oddziału GGDKiA i Pani w sekretariacie powiedziała, żebym opisał w mail'u całą sytuację i ją rozpatrzą.Wracając do wstępnego pomysłu to ustalenie właściciela wywrotki lub firmy do której należy jest w moim przypadku praktycznie niemożliwe, bo jedyne co mam to nr rejestracyjny. Tu już bym musiał posiłkować się policją. Co innego, gdyby wywrotka była firmowo oklejona to wtedy wiedziałbym do jakiej firmy się zgłosić...
-
Wracając do wstępnego pomysłu to ustalenie właściciela wywrotki lub firmy do której należy jest w moim przypadku praktycznie niemożliwe, bo jedyne co mam to nr rejestracyjny. Tu już bym musiał posiłkować się policją. Co innego, gdyby wywrotka była firmowo oklejona to wtedy wiedziałbym do jakiej firmy się zgłosić...
No policja to jedyne rozwiązanie chyba. Pewnie trochę to potrwa jeśli byś się na to zdecydował. Nie wiem jaki jest koszt szyby do Ciebie, ale jest jednak różnica mieć pare stówek a nie mieć ;)
-
Nie wiem jaki jest koszt szyby do Ciebie, ale jest jednak różnica mieć pare stówek a nie mieć ;)
Z tego co już podzwoniłem to 500-590 PLN z montażem. W jednym miejscu jeszcze gadali o uszczelce (na bank jest do wymiany), a to dodatkowe 130 PLN, także wolałbym, aby poszło to z czyjegoś OC (wywroty lub GDDKiA)...
P.S. Najbardziej szkoda mi tej szyby z tego powodu, że w moim odczuciu była w ciul pancerna (wytrzymała już nie jeden strzał kamienia), a nowa na bank już taka nie będzie. :/
Edit: Kolejny punkt wymiany szyb: szyba z montażem - 670 PLN, uszczelka - 150 PLN.
-
P.S. Najbardziej szkoda mi tej szyby z tego powodu, że w moim odczuciu była w ciul pancerna (wytrzymała już nie jeden strzał kamienia), a nowa na bank już taka nie będzie. :/
No to może spróbuj tą szybe skleić? Z tego co kojarzę kleją takie pajączki jeśli średnia jest mniejsza niż średnica monety 5zł. Tylko to w sumie pajączek nie jest, więc sam nie wiem. Najlepiej podjechać do jakiegoś warsztatu co się zajmuje szybami i powiedzą Ci czy da się to uratować czy nie.
-
Z tego co kojarzę kleją takie pajączki jeśli średnia jest mniejsza niż średnica monety 5zł. Tylko to w sumie pajączek nie jest, więc sam nie wiem.
Raczej bez szans, bo tu średnica ma z 5, ale centymetrów.
-
Moment zderzenia z asteroidą. Nie żartuję! Oglądając film klatka po klatce wygląda jakby kamień spadł z nieba...
-
Jeśli średnica jest ok. 5 cm, to chyba za duża na klejenie. Poza tym jeśli chce się kleić, to trzeba zrobić to jak najszybciej - uszkodzenie nie może się zabrudzić. Nawet preferowane jest natychmiastowe zabezpieczenie uszkodzenia taśmą bezbarwną, żeby brud nie osiadał, i szybkie klejenie.
Ja miałem podobnie, choć nie skończyło się takim dużym pęknięciem. Parę lat temu wjeżdżając na S-kę zauważyłem kątem oka, że daleko, daleko na poboczu koszono trawę na poboczu. To naprawdę było daleko. W pewnym momencie trzask i pęknięcie - kamyk musiał wystrzelić spod kosiarki z bardzo dużą siłą. Tego samego dnia, będąc w Lublinie, pojechałem do zakładu i skleili za 100 zł. -
Ciągnąc dalej temat szyby.
Dostałem dziś odpowiedź mail'ową z GDDKiA, że posiadają ubezpieczenie OC w takiej i takiej firmie, podali nr polisy i możliwości zgłoszenia szkody (telefonicznie, korespondencyjnie, e-mail'em lub przez formularz na stronie ubezpieczyciela). Czyli wychodzi, że z ich strony nie widzą problemu z pokryciem szkody z ubezpieczenia OC.
Ciekawe jak będą na sytuację patrzeć w samym TUW? -
@bpx33 Wczoraj umyłem swojego i patrzę, a przy podszybiu na czarnym pasku szyba się zaczęła rozwarstwiać. A to już chyba 5 szyba w ciągu 20 lat :P
-
@dżizas napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@bpx33 Wczoraj umyłem swojego i patrzę, a przy podszybiu na czarnym pasku szyba się zaczęła rozwarstwiać. A to już chyba 5 szyba w ciągu 20 lat :P
Zaraz zaraz.. a o jakim aucie Ty mówisz? 😅
Ja ostatnio przetestowałem magiczny klej do naprawy drobnych odprysków i pęknięć, nie sprawił wrażenia solidnej naprawy ale póki co nic się złego nie dzieje z szybą.
-
@dżizas napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Moja już się rozwarstwiła dobrych kilka lat temu i nic się nie dzieje. ;)
-
Prace nad zdjęciami z wyjazdu 2021 w toku... Może dziś będą? :P
-
Test z cierpliwości zdaliście! XD
No to zaczynamy oficjalne podsumowanie:
Z 16 dni urlopu przez 8 byłem na górskich szlakach. ;) Jednego dnia udało się nawet umówić na najambitniejszą tego roku wycieczkę z naszym słowackim kolegą @Urban (jeszcze raz wielkie dzięki! :D). W przyszłym roku jak się lepiej zgramy połazimy duuużo więcej. :) Po przyjeździe w umówione miejsce nie kryłem zdziwienia czym to przybył (odpowiedź znajdziecie wśród zdjęć)... :O Jak dobrze pójdzie to może nawet zbierze się na opis tego rarytasika na forum. :P
Z ciekawostek związanych z Suzkiem to po wymianie wahaczy i jak się potem okazało ustawieniu zbieżności "na oko" (nie mogli ustawić jej na maszynie, bo uszkodził się im jakiś jeden kabel; sprowadzali go chyba z Chin, bo przyszedł dopiero w piątek - w warsztacie byłem w poniedziałek - przed samym wyjazdem i musiałem wracać ze Słowacji w ekspresowym tempie, żeby dojechać na właściwe ustawienie zbieżności :P) jeżdżąc po górskich serpentynach w deszczu ujawniła się gigantycznych wręcz rozmiarów podsterowność (zwłaszcza przy podjazdach)! Po kilku zakrętach stwierdziłem, że staję, bo chyba jedno z kół wyrwało się z mocowania wahacza i zamiast skręcać jedzie cały czas prosto... Na całe szczęście nic nie było uszkodzone, więc w dalszą drogę ruszyłem w już znacznie spokojniejszym tempie. :P
Przy ustawianiu zbieżności wyszło, że tył jest w normie (czyli nic się nie rozjechało po wymianie), a przód miał lekką rozbieżność. Ale uczucia z mega podsterowności niezapomniane! Zupełnie jakbym jechał autem FWD z mocą co najmniej 300 KM, a ja ledwo gaz muskałem. XDBez zbędnego przedłużania zapraszam teraz wszystkich chętnych do zapoznania się z tegoroczną fotorelacją: Tatry, Niskie Tatry i okolice 2021
P.S. Na jednym ze zdjęć znajduje się dość nietypowa rzecz. Czy ktoś z Was potrafi wskazać o co mi chodzi? :)
-
P.S. Na jednym ze zdjęć znajduje się dość nietypowa rzecz. Czy ktoś z Was potrafi wskazać o co mi chodzi? :)
Dziewięćsił. Bardzo ładny.
-
@drzonca napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Nie, ale że ładny to fakt.
Gramy dalej ;) -
@drzonca napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Nie, ale że ładny to fakt.
Gramy dalej ;)A, no to Suzuki Swift. Też bardzo ładny. ;)
-
@bpx33 na jednym ze zdjęć jesteś sam we własnej osobie, gdzie wcześniej takich fot nie było.