[moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33
-
@Jaco kupiona w Media Markt za 199 zł. Na razie mało jeżdżę, więc i okazji do nagrań raczej nie będzie.
Za to dla wszystkich zainteresowanych mogę pokazać jak nagrywa moja stara kamerka. Przypomnę tylko, że odebrałem ją na za punkty Payback BP 9 lat temu i koszty podobnych były wtedy w granicach 50-60 zł. ;) Tu jest dzień, a tu noc. Na tamte czasy w zupełności wystarczała. :P@leo po konsultacjach z @likaon doszliśmy do wniosku, że winowajcą problemów z redukcją biegów 3>2 jest mój nowy wydech tzn. że gdzieś pcha lub pręży. W związku z tym, że nie będę demontował wydechu muszę w jakiś sposób usztywnić silnik. Wiadomo, że moje obecne poduchy są już mocno wyeksploatowane, ale sama nowa poduszka może nie rozwiązać problemu i stąd pomysł dodatkowego jej usztywnienia. Zalać planuję tylko tylną, gdyż to ona odpowiada za ruchy silnika przód-tył. Zalewając obie (prawą i tylną) mógłbym doprowadzić do zbytniego utwardzenia i drgań przenoszonych na całe auto, a tego nie chcę. A przez jej zalanie rozumiem wypełnienie wszystkich wolnych przestrzeni w gumowej części poduszki (tych zagłębień/przetłoczeń). Na pewno jak dostanę z powrotem od mechanika moje stare poduszki zaleję je klejem i będą czekały na lepsze czasy, bo za te X lat już na bank nigdzie nie dostanę nowych. ;)
-
@BPX33 Rozumiem. Tylko zastanawiam się, czemu akurat klej do szyb. Dobrze trzyma się gumy?
I jeszcze pytanko z innej beczki: akumulator Yuasa kupowałeś zapewne w Jaktorowie. Czy zdawałeś tam w sklepie stary akumulator lub płaciłeś 30 zł kaucji? Pytam, bo 5,5-letni Exide w moim PMie wyzionął ducha i chciałbym tam wysyłkowo kupić Yuasę 35 Ah, a na ich stronie nic nie piszą na temat zwrotu starego ani kaucji. Ceny 35-tek są atrakcyjne, nie wierzę, żeby zawarta w nich była kaucja...
-
@leo napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
Tylko zastanawiam się, czemu akurat klej do szyb. Dobrze trzyma się gumy?
Nie dowiem się dopóki nie spróbuję. Koszt 310 ml kleju do szyb to niecałe 20 zł, więc czemu nie spróbować jeśli miałoby pomóc? ;)
I jeszcze pytanko z innej beczki: akumulator Yuasa kupowałeś zapewne w Jaktorowie. Czy zdawałeś tam w sklepie stary akumulator lub płaciłeś 30 zł kaucji? Pytam, bo 5,5-letni Exide w moim PMie wyzionął ducha i chciałbym tam wysyłkowo kupić Yuasę 35 Ah, a na ich stronie nic nie piszą na temat zwrotu starego ani kaucji. Ceny 35-tek są atrakcyjne, nie wierzę, żeby zawarta w nich była kaucja...
Nie, u siebie w Grodzisku, ale to jest filia punktu w Jaktorowie, który jest głównym sklepem. I tak oddawałem stary tak jak zwykle się to robi. :)
-
No i odebrałem auto z warsztatu. Efekt? Hmmm... Jakby to napisać? Na razie niewiele się zmieniło... :/
Jedyne co faktycznie jest mocno zauważalne to drgania przy odpalaniu/gaszeniu auta. Kiedyś były, teraz ni ma. :)No, ale problem raczej dalej nierozwiązany. Skrzyni chyba na razie nie będę zmieniał, bo to jednak spory wydatek, a czy coś to da nie wiadomo?
Nie pozostaje nic innego jak jeździć, obserwować i może samo się naprawi. :PA no i ten tego! Następna zmiana oleju będzie już po wyzerowaniu licznika. :D
-
@pacior napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
A samą poduszkę lewarka zmiany sprawdzałeś?
Nie. Nawet nie wiedziałem, że takowe coś istnieje... :P
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 a czy to nie jest przypadkiem to co pisał @likaon, że ten nowy wydech gdzieś pręży lub pcha? Wtedy wymiana poduszek ani skrzyni niewiele da.
No jak były wywalone poduchy to wydech mógł pchać/prężyć, ale teraz to niby jak? Wydech jest ultra sztywno, silnik już też.
-
@Gooral napisał w [moje auto] Swift GL 1.0 Mk IV '98r. by BPX33:
@BPX33 bardziej mam na myśli, że jest na którymś odcinku za długi lub za krótki lub idzie pod złym kątem i to powoduje dziwne zachowanie lewarka.
No nie wiem? Jest plecionka i powinna niwelować wszelkie prężenia/ciągnięcia.