[Tico] - Daewoo Tico SX 1999r
-
@pacior mam zdecydowanie inną technikę jazdy, przy 80-100 5 bieg wpada jak mam się rozpędzać, a tak to nawet przy 60 już 5 wsadzam i się toczę, przyzwyczajenie z primery i swifta :)
-
@likaon
zazwyczaj 5 wbijam przy 80, trójka w podłodze tylko wtedy gdy już brakuje mi cierpliwości w toczeniu się za jakąś zawalidrogą.. niestety wyprzedzanie w Tico to jazda ekstremalna więc wszystkim zalecam pokorną jazdę na ogonie :D -
-
-
@pacior powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
@BPX33 tylko Ty masz jeżdżącego Swifta 🤔
Phi! Też mi wymówka... :P Dopchasz se! XD
-
-
@pacior powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
@BPX33 haha, jechać jeździ, hamulce znów pracują przyzwoicie, szkoda że nie mam kompletnie czasu by doprowadzić go do ładu 😑
Napiszę tyle. Jeśli ja prędzej znajdę to cholerne źródło buczenia w swoim Swifcie niż Ty skończysz swojego to znaczy, że się ostro opierda**sz... :P
-
Proszę mnie tu nie spamować i przenieść się do innego wątku :P
-
@pacior dzis tico zostało przerejestrowane bez najmniejszego problemu, za tydzien lub dwa twardy dowód i jeździmy :)
-
Tico dziś zakończyło podróż do miejscowości Pilchy i z powrotem.Tankowałem po 240 km i wyświetlacz pokazał 13 litrów lpg. Jestem bardzo zadowolony i z radością nabijam kolejne kilometry :). W mieście spalanie 6,5 litra lpg, w trasie 5.4 lpg.
-
@likaon powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
Tico dziś zakończyło podróż do miejscowości Pilchy i z powrotem.Tankowałem po 240 km i wyświetlacz pokazał 13 litrów lpg.
Wolę Pb! :P
Majówkowy wypad do Berlina i pełny bak starczył na 940 km. ;) Gdyby nie jazda autostradowa przez ok. 50% czasu spokojnie zrobiłbym 1100 km. :) -
Tylko że ja nie napisałem na ile mi starcza bak, tego nie mam nawet zamiaru sprawdzać, natomiast każde tankowanie to uśmiech ponieważ cena robi swoje i więcej zostanie na kupno części zużywających się podczas eksploatacji, a ta obecnie jest dość częsta i intensywna.
-
@likaon powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
Tylko że ja nie napisałem na ile mi starcza bak, tego nie mam nawet zamiaru sprawdzać, natomiast każde tankowanie to uśmiech ponieważ cena robi swoje i więcej zostanie na kupno części zużywających się podczas eksploatacji, a ta obecnie jest dość częsta i intensywna.
Służę podpowiedzią :-) , bo widzę, że spalanie czerwonego podobne jest do mojego.
Jeśli toroidalny ("w kole") zbiornik LPG jest 32-litrowy (najczęściej takie bywają), wejdzie prawie 25 l gazu za ok. 50 zł. Do baku da się wlać max. 32 litry benzyny za ok. 150 zł. Po jednym tankowaniu, na obu zbiornikach, zasięg przy dość intensywnej eksploatacji i jeździe mieszanej wyniesie jakieś 1100 km za 200 zł.
Decydując się nie na zasięg, lecz jazdę "bez kapelusza" i tylko na tańszym zasilaniu przy trzykrotnym tankowaniu - wspomniane 1100 km zrobi się za 135 zł.
BPX - ile zapłacisz za pełen bak, żeby to 1100 km przejechać? -
LPG wchodzi 26 litrów z małym ułamkiem.
Ja liczę że BPX musiałby wydać około 250zł :) -
Jakby nie liczyć, 50 zł zaoszczędzone dla mnie robi różnicę bo chcę wymienić niedługo tarcze i łożyska, które jednak dość mocno biją, no i tłoczek jeszcze został a że zimno i mokro to jeszcze nie kupiłem i mi się nie chce :)
Samo wybicie raczej nie będzie problemem, bo mam dostęp do młotka bezwładnościowego, ale wprasowanie tego do dla mnie zagadka, mam nadzieję że tylko pręt gwintowany odpowiedniej średnicy, dobre nakrętki i duże podkładki spełnią swoje zadanie. -
@likaon
a przy większej liczbie kilometrów oszczędności będą jeszcze większe :) Taniej niż niejednym skuterem czy za miesięczny bilet.Parę lat temu skutecznie sam zmieniałem łożyska z przodu, kwestia dobrania odpowiednich tulejek do wbicia łożysk.
Nie chwalisz się więc pewnie pompa elektryczna jeszcze niezałożona, a zająłeś się już blachami?? -
@pacior Leży i czeka, trójniki 2 muszę tylko dokupić, blach nie tknąłem ale już przygotowałem sobie corinę, pędzle, klucze, felcarkę, nożyce do blachy, masy uszczelniające firmy sika, tectyl, muszę dokupić samą blachę i trochę lakieru co by z pędzla wszystko potem pomalować to co nie widoczne, na razie tyle co miałem czas i chęci. Czekam na słoneczka trochę bo wszystko pod domem na powietrzu będę robił, aut mam sporo wokół także nie za bardzo mogę szprajem malować.
-
Gruba robota się szykuje :) Ja też pomału się przygotowuję do naprawy mojego dziurawego tikacza. Kupiłem spawarkę, teraz kolej na blachę (planuję pojechać na złom, bo nowa blacha jest w arkuszach 100x200) :)
-
Na pełny bak wydaję ok. 240 zł. ;)
Mi LPG nie odpowiada z jednego bardzo ważnego powodu, a mianowicie albo nie mam koła zapasowego w aucie (dla mnie rzecz nie do pomyślenia!) albo mam zabraną 1/3 bagażnika... Jak wymyślą kiedyś auto, które będzie jeździło tylko na LPG i będzie miało bak w miejscu standardowego baku to zostanę największym zwolennikiem LPG na świecie! :D
-
@miechomiecho powiedział w [moje Tico] - Daewoo Tico SX 1999r:
Gruba robota się szykuje :)
Z tego co pamiętam to masz sporo do zrobienia: naprawa podłogi (nie wiem czy odważysz się na jej wymianę), poprawienie progów po fachowcu, naprawę / uszczelnienie podszybia.
Ja mam naprawę podszybia już za sobą bo sytuacja mnie do tego zmusiła. Na początku kwietnia w czasie jazdy otworzyła się maska i naderwało się mocowanie zawiasów do karoserii. Ponieważ nie mogło się obyć bez spawania i farba się przepaliła i miałem wszystko wyjęte z podszybia to przy okazji zrobiłem remont generalny podszybia. Może coś więcej o tym napiszę w odzielnym wątku.
Przede mną naprawa progów. Zastanawiam się czy wymieniać całe progi czy naprawiać tylko uszkodzone fragmenty. Progi od góry są całe, u dołu z przodu w dobrym stanie, z tyłu (w okolicy tylnych wahaczy) niestety dziurawe. Obawiam się że jezeli zlecę wymianę całych progów to może skończyć się tak jak u ciebie: tu i ówdzie nie będą dopasowane. Dlatego chyba zakupię całe progi i wytnę z nich fragmenty na naprawę dziurawych tylnych końców progów. Spawanie planuję zlecić blacharzowi. Resztę prac (szlifowanie spoin, szpachlowanie, malowanie i konserwację) mam zamiar zrobić sam. Przećwiczyłem już te prace przy naprawie i konserwacji podszybia.
Ja też pomału się przygotowuję do naprawy mojego dziurawego tikacza. Kupiłem spawarkę,
Jakim sprzętem będziesz spawał?
teraz kolej na blachę (planuję pojechać na złom, bo nowa blacha jest w arkuszach 100x200) :)
Jakiej grubości blachę beziesz stosował: 0,6 czy 1 mm?. Rozumiem, że będziesz kupował blachę czarną bo ta ocynkowana trudno się spawa.