Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017)
-
@miechomiecho Może to bardziej wina linki..
-
@pacior powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
@miechomiecho Może to bardziej wina linki..
Coś w tym jest, bo dziś wystarczyło wyregulować położenie zamka śrubami - na razie pomogło. Maska otwiera się poprawnie.
-
Tydzień temu zakończyliśmy z kolegą spawaczem prace przy tikaczu Keszakula. Samochód wrócił do żywych. W profil pod nadkolem umieszczony został płaskownik, który ma za zadanie wzmocnić całość. Podobnie pod progiem. Odprowadzenie wody w progu zrobiłem poprzez rozgięcie blachy jednej połaci. Profile zabezpieczone tectylem. Na sprawy poszedł podkład epoksydowy 2x i masa uszczelniająca. Od spodu dodatkowo konserwacja 3M. Mocowania przewodów hamulcowych, których nie dało się odkręcić zostały wycięte. Potem wyciąłem i wybiłem fabryczne śruby, w ich miejsce dałem blachowkręty. Z relacji usera wynika, że auto pewniej się prowadzi, jest sztywniejsze. Zdjęcia z prac:
-
Jakiej blachy używaliście?
-
Tej samej, co u mnie przy naprawie podszybia. Surowa blacha z drzwi czy tam boku daewoo lublin.
-
Czyli jakieś 1 mm grubości?
-
Tak, blacha ma ok 1mm grubości.
-
Urwała mi się wczoraj linka od ręcznego, znalazłem na allegro linkę "Korea" za 35zł. Zamówić ją czy szukać coś lepszego? Ciężko jest wymienić? Akurat w Tico jeszcze tego nie robiłem.
Edit: temat wyczerpany na forum, także nie mam pytań. -
@leo powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Zmieniłem baterie w aparacie, wsadziłem go do kanału podszybia i cyknąłem fotki. Obejrzałem i widzę, że jednak rdza się zaczyna tam rozwijać, co nie było widoczne z zewnątrz przez otwory. Tragedii nie ma, bo to tylko powierzchniowo i w niewielu miejscach, ale spróbuję podczyścić trochę i może jakoś zamazać Elastometalem, a potem Tectylem. Najgorzej, że kiepski dostęp i bez widoczności - kontrola tylko poprzez zrobienie zdjęcia z wnętrza podszybia :-) . Próbowałem też kamerki cofania włożonej tam - ale bez efektów, bo obraz monochromatyczny, wcale nie widać, czy to ruda, czy zabrudzenie...
Dziwne, że najbardziej poddają się dodatkowe blaszki przyspawane wewnątrz podszybia.Jak dostać się najprościej Panowie do tych kanałów podszybia?
Niebawem jadę na konserwację profili i chciałbym by w tamte miejsca również zaaplikowano mi środek konserwujący. -
@tom83ek Najprościej będzie jak zdejmiesz przynajmniej jedną plastikową kratkę podszybia, jest na spinkach, lewą chyba da się wymontować bez zdejmowania ramienia wycieraczki.
Ewentualnie można wyjąć silnik ale pozbawisz się wycieraczek na czas dojazdu do zakładu wykonującego usługę.Wracając do linki hamulca - teraz chyba nie ma wyboru, u mnie siedzi najtańsza.
-
@tom83ek powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Jak dostać się najprościej Panowie do tych kanałów podszybia?
Niebawem jadę na konserwację profili i chciałbym by w tamte miejsca również zaaplikowano mi środek konserwujący.Sądzę, że najlepiej byłoby zrobić tak, jak ja zrobiłem - wyjąć obie kratki, wymontować mechanizm wycieraczek i silnik. Wtedy będzie maksymalny dostęp do całego kanału podszybia, bo po wymontowaniu jednej wycieraczki nie ma mowy o dotarciu wszędzie.
Dodatkowo - mając mechanizm wycieraczek w garści będziesz mógł go oczyścić i przesmarować przeguby.
Najgorsze jest wykręcenie czterech nakrętek po zdjęciu kratek. Ale w razie konieczności można przewiercić stare śruby, dostęp jest dobry. Demontaż silnika wycieraczek nie sprawia kłopotów.
Nie zapomnij o zatkaniu kominka poprzez włożenie jakiejś szmaty do niego, żeby nie naleciało środka konserwującego do kanału pobierającego powietrze do kabiny (może wtedy długo śmierdzieć z kratek nawiewu).Ja tymczasem powolutku kończę konserwowanie tego miejsca. Na razie oczyściłem z rdzy, co się dało, jutro mam zamiar malować farbą antykorozyjną wszystkie zaatakowane miejsca oraz łączenia blach, potem jeszcze raz farba i na koniec Tectyl. Nawet kupiłem odpowiedni pistolet z elastyczną rurką.
-
@leo Spróbuj użyć jakiegoś podkładu epoksydowego i ewentualnie lakieru - może być spray. Niestety tectyl rozpuszcza farby olejne.
-
@miechomiecho Ale ja nie używam tam żadnej farby olejnej - chcę zastosować elastyczną farbę antykorozyjną do renowacji Elastometal firmy Noxan. Jak pisze producent, farba ta "bazuje na kopolimerze styrenowo-akrylowym i fosforanie cynku", więc z wyrobami olejnymi niewiele ma wspólnego. Tectyl jej nie grozi.
-
@leo powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
Elastometal firmy Nokian.
A nie przypadkiem firmy Noxan? :)
-
Oczywiście. Późno było, człek zmęczony, sam się nie kontroluje, w co mu paluchy stukną... :-))
Już poprawiam. -
W czwartek byłem na konserwacji profili Rust Check. Zostawiłem auto by trochę środek ściekł a dzisiaj przetarłem szyby, uszczelki itp. choć i tak jeszcze robi plamy na parkingach. Środka z karoserii nie spłukuję - spłucze go woda i sól niebawem.
-
@pacior powiedział w Co dziś dłubałem w tico? (2016 i 2017):
@tom83ek Chyba dość ładnie trzyma się Twoje Tico :)
Hmm chyba jeszcze nie najgorzej. Uważam, że duży wpływ na jego stan ma ta konserwacja Rust Check, dlatego jeszcze raz (chyba już 6 albo 7) dałem autko zakonserwować, tym bardziej że od ponad roku stoi już pod chmurką. Jest jedno ognisko korozji na łączeniu blach w komorze silnika w pobliżu mocowania mc pershona oraz pod autem w okolicach tłumika. Muszę to tymczasowo zabezpieczyć na zimę.
-
Konserwacja na pewno sporo daje. Jednak z biegiem lat coraz częściej trzeba zaglądać tu i ówdzie... widzę to po swoim ticu.