[Matiz] - Niewielkie ubytki płynu chłodniczego.
-
Może być tak jak u mnie. Powoli znikał płyn i też nie było widać wycieków. Jedynie co podejrzewałem trójnik łączący przewody bo był lekko mokrawy ale tylko leciutko. A że był on daleko i troszkę kiepski dostęp dokręciłem opaski nawet dołożyłem drugą. Od tamtej pory spokój nie ma wycieku płynu. Po prostu jak się rozgrzeje płyn robi się lekki wyciek. Potem silnik stygnie i przecieku nie ma.
-
A mógłbyś napisać, gdzie konkretnie się ten trójnik znajduje?
-
A mógłbyś napisać,
gdzie konkretnie się ten trójnik znajduje?podejrzewam że chodzi tu o lpg
-
Ja LPG nie mam, więc odpada
-
Raczej chodzi mi o to by posprawdzać wszelkie łączenia przewodów gumowych. Z lpg jest ich więcej więc i szansa na wyciek większa.
-
W takim razie, jak się trochę pogoda poprawi, to spróbuję wszelkie połącznia pooglądać i po dokręcać.
-
A sam zbiorniczek wyrównawczy sprawdzałeś?
-
Tak, nie wygląda, żeby był gdzieś pęknięty.
-
Tak, nie wygląda,
żeby był gdzieś pęknięty.Ojcu w Lanosie ubywało i okazało się, że od spodu zbiorniczka było malutkie pęknięcie i jak układ dostawał ciśnienia to gubiło płyn
-
Śladów płynu pod zbiorniczkiem niby nie ma . Ale też przyjrzę się mu dokładniej
-
To ja jeszcze dopiszę, że tez miałem (mam) powolny wyciek, ale niewielki. Są delikatne ślady wyciekania spod korka zbiorniczka. Uszczelka, która tam jest, niezbyt dobrze spełnia swoje zadanie. Kiedyś dorabiałem inną, na jakiś czas pomogło. Ale w końcu dałem sobie spokój, jeśli wystarczy dolać jakieś 0,2 l na ok. 5-10 kkm.
-
Witam nie będę zakladał nowego wątku ale mam problem z chłodnicą mianowicie ubywa mi płyn a raczej wyparowuje i grzeje sie szybko , włącza sie chłodnica zauważyłem osad na korku chłodnicy kawkowy zapach
-
A wentylator się załącza? Żadnych wycieków na pewno nie ma?
-
Trudno uwierzyć, żeby wyparowywał. Myślę, że może być to jakiś wyciek. A wyciekać może też przez korek chłodnicy, nie tylko parować.
Będzie to spowodowane nadmiernym rozgrzewaniem się płynu. Tutaj podejrzewałbym: 1. termostat, 2. zakamienioną chłodnicę, która niedostatecznie schładza płyn, 3. skutek ciągłej jazdy miejskiej, stanie w korkach, na światłach itp. (co w połączeniu z obecnymi temperaturami może dać efekt przegrzewania się płynu).
Oczywiście nie masz założonych żadnych osłon / przesłon zimowych? -
Głowica do roboty
-
Wentelator się włącza, tez obstawiam termostat i zakamieniała chłodnice ale to tylko nadzieja bo jak by tak głowica to po zawodach heh rano popatrzę co i jak sprawdzę jeszcze olej bo też powinien być wymieniony juz zrobiłem nie cale 113-14 tys. Zdarza się że jeżdżę do sklepu to zaledwie 1km ale ogólnie to robie dzień w dzień ok 50km więc nie mało
-
Witam nie będę
zakladał nowego wątku ale mam problem z chłodnicą mianowicie ubywa mi płyn a raczej
wyparowuje i grzeje sie szybko , włącza sie chłodnica zauważyłem osad na korku
chłodnicy kawkowy zapachOd jakiegoś czasu mam podobnie w tico + zapach płynu w kabinie przy rozgrzanym silniku. Myślałem początkowo, że mam gdzieś nieszczelność, ale wszystko wskazuje na chłodnicę (górne uszczelnienia).
Ma ktoś pojęcie, czy można gdzieś kupić oryginalną nówkę?
Rozważam demontaż chłodnicy i poddanie jej regeneracji - płukanie i uszczelnienie (znajomy ma zakład).
-
Tez czuje zapach w kabinie, zajrze jutro to dam znać
-
Najpierw obmacaj dywaniki, czy nie są mokre. Czasem może się zdarzyć, że nieszczelność jest w połączeniach z nagrzewnicą.
-
Od jakiegoś czasu
mam podobnie w tico + zapach płynu w kabinie przy rozgrzanym silniku. Myślałem
początkowo, że mam gdzieś nieszczelność, ale wszystko wskazuje na chłodnicę (górne
uszczelnienia).A skontroluj parę razy po jeździe dolne połączenie chłodnicy z wężem. Mnie tam ciekło dość długo, jeszcze jak autko było nowe. Łatwo zauważyć wyciek tamtędy, gdy wyczyści się zagłębienie w belce pod chłodnicą - na czystej belce szybko zauważy się płyn ściekający ku tyłowi auta.
Ma ktoś pojęcie, czy można gdzieś kupić oryginalną nówkę?
Nie kupisz. Tylko koreańskie zamienniki za stówkę. Mam taki od paru lat, daje radę - choć musiałem ścisnąć górną część, bo przeciekała (opisywałem na forum).
Rozważam demontaż
chłodnicy i poddanie jej regeneracji - płukanie i uszczelnienie (znajomy ma zakład).A w jaki sposób "uszczelnianie" ma się odbyć?