Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
Nieźle Diody specjalnie dobrane pod 12V? Mam pasek diodowy z podświetlenia matrycy i może bym coś podobnego ulepił Nie grzeje się za mocno taki zestaw?
-
Nieźle
Diody specjalnie dobrane pod 12V? Mam pasek diodowy z podświetlenia matrycy i może
bym coś podobnego ulepił Nie grzeje się za mocno taki zestaw?Kiedyś kupowałem pasek świetlny led sprzedawany na metry zasilany 12V (diody 5050 - dają najwięcej światła) i zrobiłem użytek z niewykorzystanych diod.
Jeśli ten pasek z matrycy, który masz działa na 12V to nie widzę problemu..tylko najpierw zrób sobie próbę podłączając takie coś pod baterię 12V;)
Zanim wsadziłem te diody to porównałem z obecną żarówką 12V 5W w ciemnym pokoju jak będzie świecić podłączając pod aku żelowy. Ponieważ diody świeciły wyraźnie mocniej i jeszcze pobierały 100mA (żarówka ok 500mA) to nie zastanawiałem się.
Żarówka zdecydowanie mocniej się grzeje niż diody. Nie świeciłem często a i tak nad żarówką plastik lekko zmienił kolor od przegrzania...
-
a dla leniwych - można kupić specjalną ledową żaróweczkę w miejsce zwykłej,
może nie świeci tak mocno jak zestaw z pasków ale jest lepiej -
a dla leniwych -
można kupić specjalną ledową żaróweczkę w miejsce zwykłej,
może nie świeci tak
mocno jak zestaw z pasków ale jest lepiejTeż myślałem o takim rozwiązaniu ale jakoś ciężko mi było znaleźć standardową żarówkę, bo większość żarówek "rurek" była większa od tej oryginalnej a co dopiero chyba ledowa...:) Standardowe 12V 5W rurkowe są za długie:/
-
Też myślałem o
takim rozwiązaniu ale jakoś ciężko mi było znaleźć standardową żarówkę, bo większość
żarówek "rurek" była większa od tej oryginalnej a co dopiero chyba ledowa...:)
Standardowe 12V 5W rurkowe są za długie:/moja jest dłuższa o około 2-3mm i przy użyciu większej siły weszła na miejsce
-
moja jest dłuższa o
około 2-3mm i przy użyciu większej siły weszła na miejsceChyba że tak;)
Miałem małe obawy bo te blaszki są tam tak delikatnie przymocowane, że łatwo urwać mocowanie rozchylając je. -
Czeka mnie wymiana nadkola z lewej strony z przodu.
Jakieś to było chyba nie oryginalne i koło przy skręcie ( mam 13") tarło aż pękło. Szkoda aby tam zbierała się woda i nieczystości z opony.
Zamówiłem w sklepie i jutro ma już być. 20zł za nadkole pełne.
-
Obecnie mam niebieską żarówkę led. Świeci słabiej niż fabryczna żarówka.
-
Gdzie zamawiałeś? Moje lewe też pękło i nie mogę nigdzie dokupić.
-
Gdzie zamawiałeś?
Moje lewe też pękło i nie mogę nigdzie dokupić.Normalnie poszedłem do sklepu i zamówiłem.
-
-
Normalnie poszedłem
do sklepu i zamówiłem.Ja u Kuźmiuka w Lublinie od 2 miesięcy zamawiam. Sprzedał mi 3 nadkola, obiecał, że jedno sprowadzi i jak dotąd mam stare
-
Kilka dni temu zaczęły zanikać światła mijania. Kilka włączeń, za każdym razem coraz gorzej, aż w końcu zero "krótkich".
Temat mi znany - zdjąłem więc kierownicę, rozebrałem przełącznik. Myślałem, że znów styki nadpalone i warto jednak będzie zamontować przekaźnik - jednak nie, przed laty zakonserwowałem kompleksowo przełącznik (czyszczenie i smarowanie styków, smarowanie ruchomych plastików) nie smażą się. Styki się po prostu przecierają (na dwóch widać wyraźne stopnie) i brakuje połączenia.
Wyjąłem blaszkę łączącą na suwaku, podpiłowałem blokadki, żeby blaszka bardziej wystawała i "łapała" styki, nasmarowałem, złożyłem. Wszystko działa znowu.
Ech... Tico jest jak ta Wańka-wstańka.PS. Przy okazji postanowiłem sprawdzić napięcia na żarówkach, żeby przekonać się bardziej do kwestii dołożenia przekaźnika . No i wyjąłem żarówkę. A przy wyjmowaniu (delikatnym) pękł żarnik od "krótkich"... Ciekawa sprawa: żarówki jeżdżą od 10 lat i nic im nie było, a szlag jedną trafił podczas wyjmowania.
-
Ja u Kuźmiuka w
Lublinie od 2 miesięcy zamawiam. Sprzedał mi 3 nadkola, obiecał, że jedno sprowadzi
i jak dotąd mam stareMoże zadatku nie dajesz
A tak na poważnie to trochę ten twój sklep leci sobie w kulki.
Ja będąc w Żelechowie zaszedłem do sklepu motoryzacyjnego (kupuję w nim od czasu do czasu) i zapytałem o nadkole. Sprzedawca powiedział że na następny dzień będzie miał. Cena 20zł. Więc dałem 10 zł zadatku , dostałem kartę o tej info z pieczątką i na drugi dzień sąsiad który jeździ do pracy w Garwolinie odebrał mi dopłacając drugą dychę ( dałem mu razem z kartką).
Może ci zamówić
-
Ja przełącznika nie używam. Jak w poprzednim Tico mam zamontowany automat do świateł który sam włącza i wyłącza mi światła.
-
Ja przełącznika nie
używam. Jak w poprzednim Tico mam zamontowany automat do świateł który sam włącza i
wyłącza mi światła.Ja zaś używam dziennych na przemian z fabrycznymi.
A czy przy automacie prąd nie leci także przez przełącznik zespolony? W dodatku i tak korzystasz z przełącznika "krótkie/długie" - tutaj też się styki wypalają.
Nie miałeś nigdy problemu takiego, jak mój?PS. Mam wrażenie, że po czyszczeniu i dociskaniu styków światła są jaśniejsze. Właśnie wróciłem po nocnej jeździe, różnica jest spora (nawet przy starych żarówkach).
-
Śmiech na sali z tym zadatkiem. Żeby tylko przypadkiem sprzedawca nie wtopił 20zł
-
PS. Mam wrażenie,
że po czyszczeniu i dociskaniu styków światła są jaśniejsze. Właśnie wróciłem po
nocnej jeździe, różnica jest spora (nawet przy starych żarówkach).Czyli wniosek jest taki, że warto wymienić przełącznik Zwłaszcza, gdy głośno i ciężko pracuje.
-
Śmiech na sali z
tym zadatkiem. Żeby tylko przypadkiem sprzedawca nie wtopił 20złJa tak podchodzę do sprawy. Dam parę złotych i resztę po otrzymaniu przedmiotu.
-
Nie wiem czy mogę ale w załączniku dodałem opis tego automatu.
Oczywiście że prąd idzie przez zespolony bo inaczej nie mógłbym zmieniać świateł krótkie/długie. Chodź od razu zaznaczam mało jeżdżę po zmroku i nocy więc mało tych drogowych używam.