Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
Co prawda nie Tico i nie dziś, ale...
W ubiegłym tygodniu w czwartek pojechałem Hyundaiem na okresowe badanie techniczne - Santek zaliczył przegląd super - siła hamowania w przednich kołach ponad 4 kN/koło, tył ponad 3 kN/koło, różnice rzędu 0,1-0,2 kN między stronami, amortyzatory przód ponad 90%, tył ponad 80% (wiem, że to nie jest miarodajne, ale i tak - mam koła napompowane na około 2,5 bara - niżej auto "pełznie" w szybkich zakrętach - przy 2,5 bara prowadzi się jak po sznurku - sądziłem, że przez to procent będzie mniej). Reszta też bez zastrzeżeń - brak luzów w zawieszeniu i układzie kierowniczym, brak wycieków, korozji (poza nalotem na układzie wydechowym) itp. itd. W sumie taki wynik BT mnie nie zdziwił, bo auto jest regularnie serwisowane, sam wpycham się do warsztatowego kanału (mechanicy przestali protestować) za każdym razem, gdy jest robiony przegląd olejowy itp., niecały rok temu było robione zawieszenie (tuleje, bo już zaczynała guma puchnąć, sworznie, poduszki amortyzatorów, odboje z osłonami z tyłu itp. itd.), hamulce też nie są stare - przednie tarcze i klocki mają może 30 tysięcy km, tylne klocki około 20 tysięcy km (ale tarczobębny są oryginalne). Zaskoczony zostałem za to dzień później - w zeszły piątek.
W tym dniu - dzień po przeglądzie Hyundaia - pojechałem na BT Matizem - w sumie w dniu BT Hyundaia uprzedzałem diagnostę, że przyjadę Matizem bardziej żeby sprawdzić co jest do zrobienia, niż na prawdziwe BT, ale wynik całkowicie mnie zaskoczył. Okazało się, że hamulce (tego najbardziej się obawiałem) są niezłe - po ok. 2 kN z przodu, ponad 1,5 kN z tyłu (gorzej, niż zwykle - zawsze przekraczały 2,5 kN z przodu, tył był około 2 kN), amortyzatory przód 90%, tył 75-80%. Podobnie zawieszenie - brak luzów, niestety ruda zaczęła chrupać spartolony przez ASO próg i doły drzwi polakierowanych przez to ASO w tym samym momencie (nie dziwię się - razem z lakierem odpada piasek itp. śmieci zalane lakierem w czasie tej "naprawy blacharsko-lakierniczej" (będę się tym zajmował wiosną - tzn. blacharz, nie ja ). Generalnie auto przeszło BT bez problemu (nawet byli zaskoczeni, że świecą żarówki oświetlenia tablicy rejestracyjnej - o co w Matizach naprawdę trudno). Skąd moje zdziwienie tym faktem (tj. zaliczeniem BT)? Otóż Matiz stał nieruszany od mniej więcej marca 2014 (nawet dokładnie nie pamiętam) - po awarii przewodu hamulcowego postał sobie aż do końca zeszłego roku (wtedy wymienione były tylne przewody hamulcowe) - jako że było wtedy zimno, do tego na drogach było trochę błota pośniegowego a Matiz stał na letnich gumach i nie miał ważnego BT - przejechałem nim może 2-3 km i znowu stał aż do zeszłego tygodnia. Za poradą diagnosty przejechałem nim tylko wokół miasta bocznymi drogami - warunki sprzyjały, bo akurat była odwilż, były głębokie kałuże, które trochę pomogły "umyć" tarcze i zaciski (ażurowe alufelgi też tu pomogły) - auto zrobiło może 10-15 km i trafiło na ścieżkę diagnostyczną.
W sumie było to już drugie zdziwienie - pierwsze zanotowałem po tym, jak w grudniu zamontowałem wymontowany z samochodu w okolicach czerwca - lipca akumulator i Matiz zapalił "na dotyk"
-
Volcan - gratulacje. Nie ma się co dziwić, to dobre autka, troszkę dbałości i odwdzięczą się odpowiednio.
-
Czyli wniosek jest
taki, że warto wymienić przełącznik Zwłaszcza, gdy głośno i ciężko pracuje.Niekoniecznie; wystarczy umiejętne oczyszczenie i nasmarowanie styków.
-
Niekoniecznie;
wystarczy umiejętne oczyszczenie i nasmarowanie styków.Kiedyś to wykonałem, jednak pewne plastikowe elementy ulegają zużyciu. Mam na myśli plastik, na którym pracuje metalowa kulka przełącznika - powstaje zagłębienie, skutkuje to cięższą i głośniejszą pracą przełącznika. U siebie częściowo ten problem rozwiązałem, spiłowując krawędź, którą pokonuje kulka podczas przełączania wajchy.
-
Masz rację. U mnie problemu nie ma, ale ja zawsze po czyszczeniu styków (trzeci raz to robiłem od nowości) waliłem smar na wszelkie ruchome plastiki. Wydłubana przez kulę ścieżka jest, ale nie przeszkadza w niczym.
-
Dziś wyregulowałem luzy zaworowe oraz wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów. Większość zaworów była podparta. Po regulacji konieczne było obniżenie obrotów na lpg z 1300 do 1000 Znów pracuje jak zegarek i lepiej jedzie
-
Dorobiłem podświetlenie we włącznikach od tylnej wycieraczki i spryskiwacza oraz światła przeciwmgłowego.
Zakupiłem w sklepie diody led 3mm zielone na 12V i zamontowałem jak na poniższych zdjęciach.
Efekt końcowy nie do końca spełnił moje oczekiwania. Barwa podświetlenia włączników jest inna niż przy włączniku ogrzewania tylnej szyby. Rozważam zakup miniaturowych żaróweczek 14V zabarwianych na zielono, może one będą wyglądać jak fabryczne -
Zakupiłem w sklepie
diody led 3mm zielone na 12V i zamontowałem jak na poniższych zdjęciach.A ja sprawdziłem, że diody 5 mm bardzo ładnie wchodzą w te gniazda i opierają się kołnierzem o płytkę, więc łatwo je umocować (przykleić).
Zamiast kombinować z żarówkami, ja wywaliłbym to jedyne fabryczne podświetlenie i też włożyłbym tam diodę - wszystko będzie jednakowo świecić.
A co zrobiłeś, żeby ikonki w ogóle przepuszczały światło??? U mnie na tych niepodświetlonych kontrolkach jest tylko rysunek widoczny od frontu, ale od środka jest czarna farba, która nie przepuszcza światła... -
Jako,że zastałem Tico z kaseciakiem ,który średnio działał ,a poza tym trzeba było odpowiednio oznaczyć ,to dziś wziąłem się za audio,tj.wymiana kaseciaka na odtwarzacz CD/MP3, do tego na półkę poszły głośniczki (była jedna duża dziura centralnie po głośniku ,który nie grał), i odnośnie oznaczenia, w sensie Subarowego ,to poszły świniacze na klapę i na lusterka
-
A ja sprawdziłem,
że diody 5 mm bardzo ładnie wchodzą w te gniazda i opierają się kołnierzem o płytkę,
więc łatwo je umocować (przykleić).A faktycznie, teraz spojrzałem i masz racje Bardzo dobry pomysł.
Zamiast kombinować
z żarówkami, ja wywaliłbym to jedyne fabryczne podświetlenie i też włożyłbym tam
diodę - wszystko będzie jednakowo świecić.Próbowałem tak zrobić, ale płytka jest zabarwiona na zielono, przez co przy diodzie 3mm w ogóle nie widać, żeby coś świeciło...
A co zrobiłeś, żeby
ikonki w ogóle przepuszczały światło??? U mnie na tych niepodświetlonych kontrolkach
jest tylko rysunek widoczny od frontu, ale od środka jest czarna farba, która nie
przepuszcza światła...U mnie ikonka od wycieraczki i spryskiwacza przepuszcza światło, jedynie przy płytce od włącznika przeciwmgielnego zmyłem klej, a następnie miniaturowym, ostrym śrubokręcikiem wyskrobałem ręcznie ikonę
Btw. Może ktoś ma w formacie PDF jakiś tutorial montażu podświetlenia we włącznikach elektrycznych szyb? Zdjęcia na stronie klubtico niestety wygasły...
-
Głośniki ,które wpadły ostatnio ,tj.trójdrożne średnio działające niewiadomo co zamieniły się miejscami z lepszymi głośnikami Bose (40RMS/80 max , z tym ,że zawsze patrze co ma głośnik w RMS,bo nawet mała popierdółka może niby na naklejce mieć 1000W,ale to inaczej liczone np PMPO :P)dorwanymi za pasztetową cenę i teraz jakos tam to gra.Do ideału brakuje ,ale jest duża poprawa w stosunku do tego co było założonego 2 dni temu
Za 2 dni uciekam i nie mam czasu na łatanie dziury ,ale jak za 3 tyg wrócę to żonce zrobie porządek z tą półeczką,aby to wyglądało
-
U mnie jest tak jak w tym poście. http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showthreaded&Number=1110114
-
a ja polecam wykonanie nowej solidniejszej półki
wymieniłem pasek klinowy, poprzednik wytrzymał ok 30kkm i był chyba trochę za mocno naciągnięty,
dziś poczułem smród palonej gumy, pasek zaczął piszczeć, zaglądając pod maskę stwierdziłem brak zębów -
a ja polecam wykonanie nowej solidniejszej półki
Kolega kiedyś dorabiał półkę ze sklejki i listewek. Solidna była, nie powiem.
KLIK -
Kolega kiedyś
dorabiał półkę ze sklejki i listewek. Solidna była, nie powiem.
KLIKchyba chodziło o ten link
http://zlosniki.pl/ubbthreads.php?ubb=showflat&Number=326707&page=4niezły patent!
-
Tak, o ten - ale przecież mój działa i kieruje w to samo miejsce. Przynajmniej u mnie.
Patent może niezły, ale... Zabiera strasznie dużo miejsca w kufrze, czyni go nieustawnym i zasłania widok do tyłu. Zaletą jest, że to w miarę bezpieczne rozwiązanie. Na pewno bezpieczniejsze niż moje... bo ja wyciąłem kawałeczek blachy w oparciu i wożę koło na płasko. Za to staram się pamiętać o wyjęciu, gdy ktoś siada na tylnej kanapie przed tym kołem. -
Tak, o ten - ale
przecież mój działa i kieruje w to samo miejsce. Przynajmniej u mnie.ale nie kieruje na podstronę ze zdjęciem..
ja koło wożę w pokrowcu za plecami samo rozwiązanie z tego postu traktuję bardziej jako ciekawostkę, jak wspominałeś sporo miejsca tracimy
i raczej upchnięcie głośników na tylną półkę staje się niemożliwe -
Podmiana kolumny kierowniczej z drugiego Tico,wymiana łożysk prawy tył.
-
Ja mam tak:
Problem koła i głośników rozwiązany z korzyścią obopólną
-
Problem koła i
głośników rozwiązany z korzyścią obopólnąAle już zakupów z biedronki nie włożysz do bagażnika.