Co dziś dłubałem w tico? (2015)
-
Bardzo fajnie to wygląda
Zdaj relację z jazdy
-
Założyłem nowe
koła, póki co tylko od strony kierowcy, jutro będę robił drugą stronę.Wygląda nie źle ale w zimę nie pojeździsz tym panie
-
Wygląda nie źle ale
w zimę nie pojeździsz tym panieOgólnie do jazdy na co dzień mam inne auto, Tico trzymam raczej hobbystycznie, więc zimą nie będę nim jeździł, by go rdza nie zeżarła
-
Tico trzymam raczej hobbystycznie, więc zimą nie będę nim
jeździł, by go rdza nie zeżarłaZatem następne zdjęcie koło kominka
-
.. a ja sobie dziś poodkurzałam, wymieniłam wycieraczkę szyby z prawej strony..
-
Bardzo ładnie się Tico teraz prezentuje
-
Dzięki
Co do wrażeń z jazdy, nie ma tragedii, myślałem, że będzie gorzej. W fabrycznych 12-tkach miałem nadmuchane 2,7 bara z przodu i 2,5 bara z tyłu, więc odczucia są prawie takie same, na 14-tkach może jest minimalnie sztywniej. Poza tym auto się również dużo lepiej trzyma drogi, szczególnie na mokrym, jednak szerszy kapeć zdecydowanie poprawił przyczepność.
-
Tico na fabrycznym zawieszeniu kładzie się zbytnio w zakrętach. Kiedyś myślałem o wymianie sprężyn na progresywne (ale bez obniżania) W przypadku większych felg miało by to sens - ryzyko obcierania by zmalało (zwłaszcza, gdy mamy nadkola plastikowe).
-
W fabrycznych 12-tkach miałem
nadmuchane 2,7 bara z przodu i 2,5 bara z tyłu, więc odczucia są prawie takie same,Po co tak dużo dmuchałeś? Teraz na ilu jeździsz?
-
Wymieniłem filtr i olej w silniku. Po 16 tysiącach - trochę go przetrzymałem.
Zmieniłem filtr powietrza. Spuściłem "mazut" z parownika. Czas na wymianę świec i regulację LPG, bo długo zapala z gazu po postoju. A może parownik się już kończy?
Wymieniłem też gumy stabilizatora przy lewym wahaczu, bo założone w lutym gumy firmy "Tedgum" popękały, a nawet kawałki odleciały w siną dal... O dziwo przy prawym wahaczu wyglądają OK.
Obejrzałem podłogę od spodu. Niestety, trzeba się będzie wziąć za usuwanie rdzy tu i ówdzie, czas robi swoje... -
Tico na fabrycznym
zawieszeniu kładzie się zbytnio w zakrętach. Kiedyś myślałem o wymianie sprężyn na
progresywne (ale bez obniżania) W przypadku większych felg miało by to sens -
ryzyko obcierania by zmalało (zwłaszcza, gdy mamy nadkola plastikowe).Szerokość jak i średnicę koła zachowałem fabryczną, więc nie przyciera wcale - no może delikatnie z przodu, przy maksymalnie skręconych kołach, ale mam dołożone pełne nadkola. Ciekawi mnie jedynie, czy nie będzie przycierało z tyłu o błotnik, gdy załaduję samochód jakimiś ciężarami... zmieniłem w końcu ET z 45 na 40, niby niedużo, ale jednak coś.
-
Po co tak dużo
dmuchałeś? Teraz na ilu jeździsz?Chciałem zmniejszyć maksymalnie opory toczenia Ile teraz mam to szczerze mówiąc nawet nie wiem, nie sprawdzałem. Jak odebrałem koła z serwisu tak je przykręciłem i jeżdżę
-
Wracając do tematu, umyłem i nawoskowałem lakier, poczerniłem opony i wszystkie plastiki. "Nowe" radio dostało "nowy" panel, a następnie wleciało do auta. Poza tym półtorej tygodnia temu Tico dostało w końcu garaż
-
Wymieniłem dziś reduktor lpg z tomasetto at07 na lovato rg-92 elektronik
Poczciwy tomasetto ma niestabilne wolne obroty, a to jest niedopuszczalne przy gaźniku. Gazownik miał problem z jego poprawną regulacją. Miał 5 lat i zrobiłem na nim ok 114 000km, przy czym jesienią ubiegłego roku wymieniałem w nim membrany.
Jutro regulacja u znajomego gazownika
-
Będziesz próbował wywalić ten register z przed blosa?
-
Będziesz próbował
wywalić ten register z przed blosa?Spróbuję, też mi on przeszkadza Zobaczymy, czy da się wyregulować bez niego.
-
Regulacja lpg Poszło szybko i gładko. Lovato to stabilny sprzęt. Register musiał zostać, tico nie potrzebuje aż tyle gazu do jazdy, bez registra go zalewa.
-
No i pięknie.
Ten Lovato rg-92 elektronik... Dużo zapłaciłeś? I dlaczego on jest "elektronik"? -
No i pięknie.
Ten Lovato rg-92
elektronik... Dużo zapłaciłeś? I dlaczego on jest "elektronik"?Niecałe 200 z wysyłką kosztował. Nie mam pojęcia, dlaczego elektronikiem go nazwali
-
1. Płukanka silnika Liqui Moly Engine Flush
2. Olej Motul 6100 10W40
3. Filtr oleju Filtron
4. Filtr Paliwa Filtron
5. Pasek alternatora Gates
6. Czyszczenie PVC
7. Filtr powietrza Filtron
….
8. Zerwanie śruby mocującej obudowe filtra do gaźnika. Ładne jaja!Sebastian