Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Bez paniki z tymi oponkami. Według przelicznika 1 rok magazynowania to 3 tyg używania.
Kupując 16-letnie gumki nieużywane mamy 48tygodni jeżdżone od nowości. Nikt nie zmienia gumek po 1/2 roku tylko po 4-rech latach. Czyli musiałyby leżakować 100lat żeby nie można było ich użyć. Niemniej na taki komplecik trzeba złomować 4 Tica -
Akurat ja mam troszkę inne zdanie i dobre continentale wyższej klasy nawet 10 letnie lepiej jeździły niż nowe dębice.
Nie porównujmy opon wyższej klasy z mocno przeciętnymi.
Sprawdzone na samochodzie gdzie już starawe conti sport-contakt trzymały jak głupie a dębice zrywały przyczepność ciągle.
Ja natomiast Continentale niespełna 5-letnie (od nowości założone w Astrze) wymieniłem na Navigatory 185/60 R14 i przyczepność była o niebo lepsza. Nie pamiętam już dokładnie, co to był za model, ale Opel wyjechał na nich z fabryki.
Niestety, Navigatory były super, jednak z każdym rokiem ich parametry były odczuwalnie gorsze, że tak naprawdę po pięciu latach nadawały się do wymiany mimo sporego bieżnika.Do Tico założyłem używane, ale z grubym bieżnikiem Micheliny MXT. Niestety, podobnie jak z Continentalami, guma była po prostu twarda i z każdym rokiem auto prowadziło się zdecydowanie gorzej. Wymiana na nowe Uniroyal Rain oraz Rain Expert drastycznie poprawiło pewność prowadzenia samochodu.
Pociągnę dalej, obecnie w Corsie mam opony Pireli z 2009 roku i już czuję, że będę je wymieniał mimo sporego bieżnika.
Może nie mam porównania ze starymi oponami klasy premium, ale z tych, których miałem okazję przetestować mogę jedynie stwierdzić, że nawet ładnie wyglądające opony (nazwijmy je klasy standard) z roku na rok dość zauważalnie tracą swoje właściwości.
Dlatego też od dłuższego już czasu, po licznych przekonaniach się na własnej skórze kupuję nowe opony. Oczywiście pozytywnie zapatruję się na używane opony w dobrym stanie, ale do max. 4-5 lat (cały czas mowa o oponach klasy standard).
-
Bez paniki z tymi oponkami. Według przelicznika 1 rok magazynowania to 3 tyg używania.
Możesz podać źródło tych informacji?
-
sezon lakierniczy rozpoczęty
pomalowałem ramie tylnej wycieraczki bo mnie raziło..
zapowiada się pracowity sezon -
Znalazłem gdzieś przez google na stronach firmy oponiarskiej. http://www.felgi-opony.com/Aktualnosci/Starzenie_sie_opon,3,439,15.html - podobna informacja. Takie kółka są Ok'i nie odbiegają od tych z Navigatorami Dębicy kiedy były nowe.
Dzisiaj zamontowałem "nowy" intercoler do turbo:
oraz spojlery:Pozdrawiam
-
A te relingi masz od fiata uno? Przykręcane do dachu?
-
-
Bardzo fajna rzecz I mądrze zamontowana
-
Ty to masz łeb.
W lecie na kółkach.
Zima zaskoczy,letnie oponki,nic nie przeszkadza,obracamy i są sanie. -
chyba widziałem Twojego tikacza jakiś czas temu w Jabłonnie pod OBI/Kauflandem. Relingi
Decyzja podjęta, będę niebawem wymieniał progi
-
Zmiana kapci na letnie
-
I ja również. Czas najwyższy pojeździć na nowych alufelgach Chwilkę wcześniej wymiana tarcz i klocków oraz grzechoczącej luźnej maglownicy. I błoga cisza.....
-
Gdzie miałeś dokładnie te luzy w maglownicy?Rozbierałeś ją?Kupiłeś nową jeśli tak to gdzie?
Najprawdopodobniej i mnie to czeka... -
Luzy byly na tulejce łożyskującej i na zębatce - wyrobiona już. Maglownica została wyjęta z samochodu w całości razem z drążkami i końcówkami i sam wkład podmieniony na nowy kupiony na alledrogo. Roboty sporo... Mordowaliśmy się do późnej nocy z kol. miechomiecho. Z resztą jeśli chodzi o maglownicę to wyżej wspomniany jest specjalistą (przerobił temat sam u siebie) i do nigo z pytaniami zwrócić się warto ja to powiedzmy, że już wiem jak się za to zabrać.
P.S
Slavo, dla jasności sytuacji - kupiłem całą nową maglownicę jako wkład bez drążków z tego samego źródła co miechomiecho - w sklepie AUTO-WIS z Allegro. Facet ma pod Warszawą dziuplę z częściami do Tico i ogólnie Daewoo. I to takimi częściami i w takich ilościach, że chyba je nakradł na fabryce, jak padło Daewoo -
Wyważenie i wymiana kół na letnie
-
Wyważenie i wymiana
kół na letnieA od niedzieli ma śnieg padać
-
A od niedzieli ma
śnieg padaćWczoraj po wymianie słyszałem, że od soboty Na szczęście koła zmienia się szybko samemu
-
A od niedzieli ma
śnieg padaćJa czekam do przeglądu (22 marca), jak będzie pieczątka to hulaj dusza
-
Wymiana wężyka paliwa przed pompą. Od kilku dni nie dało się już jechać na benzynie - popękany wężyk.
Demontaż osłony zimowej chłodnicy.
-
Wymiana wężyka
paliwa przed pompą. Od kilku dni nie dało się już jechać na benzynie - popękany
wężyk.Pomogło?