Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Zaprezentujesz,jak wygląda?
-
Podmianka aparatu zapłonowego na taki z przebiegiem 120kkm
Zamontowałem też kolejny komplet foteli przednich, moje były brudne
Mam jeszcze chęć na silnik ale chwilowo brak warunków do przekładki.. -
Nowy tłumik środkowy
-
Podsumowanie ostatniego tygodnia dłubania:
- montaż alarmu i naprawa centralnego zamka
- wymiana uszkodzonej sprężarki klimatyzacji i ponowne nabicie
- montaż radia ALPINE CDE-130 i separowanych dwudrożnych głośników JBL w drzwi. Panele od Renault 19
- zrobienie porządku w elektryce samochodu (ogarnięcie sajgonu z kablami)
- wymiana żarówki H4 z przodu (dzięki osuszaczowi klimatyzacji czynnośc niemal awykonalna bez zdejmowania reflektora)
- umycie autka i wyczyszczenie wnętrza
-
Chciałbym mieć tyle czasu co ty na zabawe przy autku
Robiłeś wymiane centralnego zamka a wiec wiesz jaką ja mam awarie przy zamykaniu i otwieraniu wyje mi w tylnych drzwiach od strony kierowcy miałbyś jakieś podejrzenia co trza zrobić -
Taka ilośc czasu to przywilej bycia belfrem
Powiedz mi, jaki masz centralny zamek? Fabryka, czy dokładany? Awaria wskazuje na problem siłownika - albo impuls centralki jest za długi, albo siłownik się poddaje. Zauważyłeś u siebie np taką prawidłowośc, ze po otwarciu/zamknięciu trwa trochę, zanim siłowniki "puszczą"?
P.S
Zapomniałem o montażu długo oczekiwanej anteny automatycznej
-
Chciałbym mieć tyle
czasu co ty na zabawe przy autku
Robiłeś wymiane
centralnego zamka a wiec wiesz jaką ja mam awarie przy zamykaniu i otwieraniu
wyje mi w tylnych drzwiach od strony kierowcy miałbyś jakieś podejrzenia co trza
zrobićMoim zdaniem też siłownik pada - kup na alle za 7 zł sztuka, albo na razie podmień z drugich drzwi na próbę, czy to ta usterka
-
Wymiana rozrządu:
- pompa GMB
- pasek gates
- napinacz PHC valeo
- sprężyna GMB
Przy okazji trzeba było wymienić 2 uszczelniacze od strony rozrządu.
-
Tak puszcza dźwięk to i centralny sie otwiera czyli troszke to trwa
-
Udało ci się to kupić w jedenj hurtowni/sklepie ? Bo widzę ,że zestaw dobrze przygotowany
-
Wymieniłem właśnie aparat zapłonowy w starym łożysko mówi powoli papa.. w końcu spokój z falowaniem obrotów
-
Wymieniał ktoś tarcze z przodu. Jak długo się z tym schodzi. Wracając z urlopu powyżej 120/h i hamowaniu czułem na kierownicy mocniejsze drgania. Koła wyważone . Na mniejszych prędkościach do 80-90 tak nie czuć.
-
Ja przeszedłem ten rytuał
Myślę ze na spokojnie godzinka, no może max 2 może zejść.. ( przerwa na papieroska, ewentualne pogaduchy przez telefon ) mnie zeszło prawie 4 godziny a to dlatego, że wszystko miałem diabelnie zapieczone! i nie ruszane od paru lat, oraz robiłem kompletnie hamulce z przodu ( zaciski, itp, wszystko aż pordzewiałe i suche.. ). Przy następnym ściąganiu piasty ( wymieniałem łożyska ) poszło o wiele szybciej -
Zejdzie to bez rozpinania zwrotnicy? Wybijania piasty?
Odkręcę kompletny zacisk i tarczę tak.
-
Zejdzie to bez
rozpinania zwrotnicy? Wybijania piasty?
Odkręcę kompletny
zacisk i tarczę tak.Piastę i tak musisz ściągnąć. Wymieniałem dwa razy tarcze hamulcowe w Tico i za każdym razem używałem do tego celu ściągacza. Wcześniej poluzowałem sobie śruby (piasta-tarcza) a potem ściągacz i ładnie schodziła piasta z tarczą. Potem czyszczenie piasty w miejscu styku z tarczami, skręcenie i wsadzenie w zwrotnicę. Łożyska za każdym razem zostawały mi na swoim miejscu w zwrotnicy.
Zwrotnicy nie ma potrzeby odpinać.
-
Jaki ściągacz masz ? Chyba dość spory byłby potrzebny?
Jakie tarcze w miarę tanio kupić.
-
Jaki ściągacz masz
? Chyba dość spory byłby potrzebny?Do ściągania bębnów w Tico jak i do tarcz zawsze używam ściągacza jak na zdjęciu.
Jakie tarcze w
miarę tanio kupić.Kupiłem do Tico polskie tarcze Mikoda, zrobiłem już 40tyś na nich i są ok. Kupiłem mikody do Renault Clio dziewczynie razem z klockami - spisują się prawidłowo. Poleciłem znajomemu w Vectrze niedawno i puki co też zadowolony.
Jak nie masz skłonności rajdowych to myślę, że będą OK.Za dwie tarcze Mikody z wysyłką u producenta zapłacisz coś koło 100zł. Myślę, że jest to cena przyzwoita.
-
Znalazłem twój wpis o wymianie tarcz: http://zlosniki.pl/stary_zlosniki/showflat...rt=all&vc=1
Do ściągania bębnów w Tico jak i do tarcz zawsze używam ściągacza jak na zdjęciu.
Takie podobne tyle że płaskie coś to i ja mam bo przecież robiłem tył.
Jak nie masz skłonności rajdowych to myślę, że będą OK.
Za stary jestem aby cisnąć ile się da ...
-
Znalazłem twój wpis
o wymianie tarcz:
http://zlosniki.pl/stary_zlosniki/showflat...rt=all&vc=1
Takie podobne tyle
że płaskie coś to i ja mam bo przecież robiłem tył.
Za stary jestem aby
cisnąć ile się da ...Tarcze Brembo wytrzymaly mi niewiele, ponieważ miałem zacisk hamulcowy zastany i klocki nie hamowały pełną płaszczyzną. Teraz od kiedy mam Mikody okresowo czyszczę całe zaciski.
Śruby trzymające piastę z tarczami warto już poluzować gdy jeszcze wszystko siedzi w zwrotnicy, za pomocą dobrego klucza sześciokątnego. Pierwszym razem odkręcałem te śruby gdy miałem już tarcze z piastą wyciągnięte i to nie był najlepszy pomysł;) -
Rozbiórka, czyszczenie , wymiana uszczelek gaźnika Sam gaźnik nie był brudny ( jedynie z zewnątrz ), uszczelki jednak lepsze te oryginalne ( takie jakby gumowe ) a nie te nowe ( papierowe.. ), ale zrobione
Fotek napstrykałem ile tylko mogłem, także jak dojdę ze wszystkim do ładu to sklecę mini manual.
Pozostało teraz ustawić zapłon u mechanika ( wymieniałem ostatnio aparat zapłonowy ) i sprawdzić dokładnie gaźnik na analizatorze.
Efekt tego małego remontu: w końcu nie trzęsie mi tak autem jak stoję np. na światłach i silnik równiej i cicho pracuje ( już tak nie falują obroty jak dotychczas )AHA! Podziękowania za pomoc koledze Szarikowi i koledze Baton87 Dzięki Panowie!