Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Szajs jakich mało,
a mowa o przewodach sentech, które wymieniałem pod koniec marca br. Więcej
dziadostwa nie kupięPotwierdzam w 100% jakość tego towaru, jak dla mnie te przewody to nadają się tylko dla handlarzy, którzy chcą kupić coś taniego na teraz żeby auto chodziło tylko dobrze do sprzedania
-
Szajs jakich mało
Akurat sentech zakupiłem sam ale wtedy jak wchodził na rynek jakoś w 2007r. Chdziły idealnie do 2013r gdzie upalił sieprzewód przy cewce. Jednak wiadomo po jakimś czasie zawsze producent zaniża jakość. Brat kupił sentechy i wytrzymały tylko rok gdzie chuńszczyzna Hart działa dłużej.
-
Zmieniłem dzisiaj koła na zimowe, zakonserwowałem uszczelki i wymieniłem profilaktycznie świece.
Iskry wytrzymały trochę ponad 40.000km. Nie było z nimi żadnych problemów. Pewnie by jeszcze pojeździły ale profilaktycznie wymieniłem na nowe. -
Pierwszy śnieg
zamarznięte zamki
ułamana klamka
przymarznięte tylne hamulce
trasa 400kmmuszę ogarnąć jakiś dobry odmrażacz do zamków, tanim śmieciom z marketu już dziękuję
-
Proponuję wsypać trochę grafitu do wkładek zamków. Zamek lepiej chodzi i nie zamarza tak bardzo. Nawet jak trochę przymarznie, to łatwo go odmrozić.
-
Tylko grafit trzeba wdmuchiwać do zamka wcześniej, przed sezonem zimowym, jak jest ciepło i sucho. Jak do zamka ociekającego odmrażaczem doda się grafit to może skleić na amen.
-
Racja . Najlepiej jest wyciągnąć wkładkę, wyczyścić i wdmuchać grafit. I mamy spokój na dość długo, wystarczy później tylko co jakiś czas dosypywać grafitu.
-
w tej chwili cały czas jest w nim wilgoć - brak garażu.
Także ten patent w tej chwili jest nie do wykonania.
Kiedyś kupiłem dobry odmrażacz w sklepie moto, taka żółta buteleczka.
Muszę do poniedziałku jakoś wytrzymać -
No tak, brak garażu przy takiej pogodzie to udręka... Pamiętam jak parę lat temu padał w zimie deszcz i marzną, to auto suszarką odmrażałem, bo taką warstwą lodu się pokryło .
Nie myślałeś o jakimś pokrowcu na auto? -
Pierwszy śnieg
ułamana klamkaTeż wczoraj byłem bliski by pierwszy raz tego dokonać. Drzwi przymarzły do uszczelek, a parę dni wcześniej smarowałem uszczelki specjalnym płynem
Muszę uszczelki jeszcze raz przejechać wazeliną techniczną. Nie ma to jak stare sprawdzone sposoby a nie jakieś wynalazki:/ -
Ja polecam smarować gliceryną
-
Gliceryna jest OK - nie brudzi tak, jak wazelina i jest obojętna dla gumy. Ewentualnie może być smar silikonowy (odrobina na kawałek szmatki i smarować).
-
Racja .
Najlepiej jest wyciągnąć wkładkę, wyczyścić i wdmuchać grafit. I mamy spokój na dość
długo, wystarczy później tylko co jakiś czas dosypywać grafitu.Z tym dosypywaniem zalecałbym daleko idącą ostrożność, choć sam polecałem ten zabieg przed każdą zimą.
Przez 15 lat wdmuchiwałem jesienią grafit do zamków. A potem okazało się, że nadmiar zgromadzonego grafitu zablokował skutecznie wszystkie wkładki... Można klucz włożyć, ale nie da się przekręcić - obojętnie, czy to zima, czy lato (czyli nie chodzi o zamarzniętą breję składającą się z grafitu i wody).
W końcu musiałem rozebrać drzwi, wyciągnąć wkładkę i dokładnie ją oczyścić. Resztę zostawiłem zablokowane, kiedyś przy okazji też wyjmę i wyczyszczę. Na co dzień korzystam z centralnego zamka, więc kluczyka nie używam - ten jeden zamek odblokowałem na wszelki wypadek, gdy centralny zawiedzie.
Więcej grafitem smarował nie będę (bo łatwo przesadzić z ilością), poprzestanę na użyciu lepszej klasy smaru silikonowego do zamków. Ale zastosuję go dopiero do wyczyszczonych wkładek. -
Racja .
Najlepiej jest wyciągnąć wkładkę, wyczyścić i wdmuchać grafit. I mamy spokój na dość
długo, wystarczy później tylko co jakiś czas dosypywać grafitu.A ja do zamków polecam substancję oleistą (w moim przypadku jest to RustCheck do profili zamkniętych).
Do strzykawki nabieramy odrobinę i wprowadzamy w zamek.Zamek nie zamarznie -
Wiadomo, grafitu nie ubywa, więc przez 15 lat na pewno się go trochę uzbierało. Dlatego co kilka lat przydałoby się wkładki wyczyścić. Ja nie sypałem co roku, tylko w większych odstępach czasu. Zamek chodził ładnie, więc nie było sensu sypać, zwłaszcza, że auto głównie w garażu nocowało. Ale i podczas postojów "pod chmurką" nie było żadnych problemów.
Ze smarami silikonowymi do zamków nie miałem doświadczeń, więc na ich temat się nie wypowiem
-
A ja do zamków
polecam substancję oleistą (w moim przypadku jest to RustCheck do profili
zamkniętych).
Do strzykawki
nabieramy odrobinę i wprowadzamy w zamek.Zamek nie zamarznieO, ciekawe, o tym nie słyszałem
-
O, ciekawe, o tym
nie słyszałemU mnie się sprawdza. A jak nie zrobię tego wcześniej przed zimą to mam niespodziankę w postaci zamarzniętych zamków
-
Moje Tico od poprzedniej niedzieli stoi na zewnątrz. Efekt taki że wczoraj musiałem go całego skrobać aby wyjechać. Z otworzeniem drzwi również był problem ale pomału udało się bez urywania czegokolwiek. Centralny bez zastrzeżeń działa.
Jutro powrót ze świąt.
-
U mnie się
sprawdza. A jak nie zrobię tego wcześniej przed zimą to mam niespodziankę w postaci
zamarzniętych zamkówZapamiętam ten sposób .
-
Zima zabiła mi akumulator wiec kupilem nowy co mnie zdziwiło zapłaciłem za niego tylko 119 zł a pan ktory go sprzedał przyjachał pod dom sam go wymienil przeczyscił klemy itp. To sie nazywa dbanie o klienta . Przy okazji podregulowałem linke sprzegła juz nie lapie tak wysoko w zamian tikus zrobil mi prezent i pali mi az 7,7l