Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Wiesz, elementy zawieszenia, podłużnice, podłoga, karoseria są zdrowe. Jednak w 15 letnim aucie nie dziwne, że wychodzą takie niespodzianki. A w razie czego sprzedam go po zimie
Te moje "naprawy" nie są robione na stałe. Jak autko będzie się dobrze spisywało, to odwiedzi po zimie blacharza, zobaczę jak z kosztami i czy lepiej go naprawiać, czy sprzedać.
Szczerze mówiąc, to po tej cenie i roczniku nie spodziewam się długowieczności.
-
Wymiana wycieraczek szyby przedniej. Po raz drugi zaufałem motgumowi i ponownie się zawiodłem - plastiki mocujące pióra do ramienia są za szerokie... po raz drugi musiałem pozostawić stare mocowania... Ramiona mam nowe - kupione w zeszłym roku Daewoo GM, w rozginanie na siłę nie chciałem się bawić...
-
plastiki
mocujące pióra do ramienia są za szerokie...plastiki powinny być znormalizowane. W końcu ramiona w Tico są chyba najbardziej uniwersalne...
-
Montaż osłony zimowej chłodnicy.
-
Montaż osłony
zimowej chłodnicy.Jest poprawa w szybkości nagrzewania i jak sprawdza się osłona przy obecnych temperaturach?
-
Jest poprawa w
szybkości nagrzewania i jak sprawdza się osłona przy obecnych temperaturach?Jeśli jest poprawa w nagrzewaniu się, to nieznaczna. Przy obecnych temperaturach nie zaszkodzi ją zamontować, temperatury są w normie, wentylator nie włącza się nadmiernie.
-
Witam.
Dzisiaj Tikaczu dostał nowe hampelki na tył.
Wydawało by się prosta robota, ale nieeee .
Po założeniu szczęk okazało się, że nie chce wejść z powrotem na miejsce bęben.
Przyczyna ? W nowym zestawie sprężyn okazało się, że samoregulator jest o 5 mm dłuższy niż stary co sprawiało, ze szczęki były zbyt mocno rozwarte. Po zamontowaniu starego samoregulatora wszystko jest ok.
Pozdrawiam ! -
zestawie sprężyn okazało się, że samoregulator jest o 5 mm dłuższy niż stary co
sprawiało, ze szczęki były zbyt mocno rozwarte. Po zamontowaniu starego
samoregulatora wszystko jest ok.
Pozdrawiam !z nowego zestawu sprężynek dedykowanych do tico większość w moim wypadku okazała się takim bublem trzeba na nie uważać i szukać tylko oryginału
-
Zmiana kół na zimowe. Założyłem nówki Frigo.
-
Dzis udało mi się pomalować ramiona wycieraczek na czarno oraz zabrałem sie za wymiane żarówek podświetlających panel nawiewu. niestety zgubiłem wymontowane zaroweczki i nie mam jak kupic nowych bo nie znam ich symbolu ani nie mam nic do porównania . Jezeli ktos sie orientuje jaki jest ich symbol lub ma zdjecie zaróweczki prosze o pomoc:)
-
Nie jestem pewnym, ale chyba tam były żaróweczki W3W, albo T5 (na 90% te drugie).
W każdym razie, żarówka w popielniczce i ta od podświetlenia nawiewu jest taka sama, więc możesz pojechać do sklepu, kupić T5, jak będzie w popielniczce działać, to zakładasz takie, a jak nie, to sobie dopasujesz inne. Dostęp to oświetlenia popielniczki jest najłatwiejszy, więc będzie na tamtym miejscu najlepiej testować -
kup popielniczki i wymontuj żarówki
http://www.polparts.com.pl/popielniczka-ticprzedbzarobud-popi-p-7959.htmlps. kupiłem hurtem 5 popielniczek z myślą rozdania na jakimś zlocie
-
A b.żar. nie oznacza przypadkiem bez żarówki?
-
A b.żar. nie
oznacza przypadkiem bez żarówki?hmm ciężko mi teraz powiedzieć, może coś się zmieniło..
ja pół roku temu dostałem komplet z żarówkami.
Trzeba by do nich napisać przed zakupemps. polecam brać za pobraniem - u mnie się pomylili i zamiast czekać na wpłatę to wysłali za pobraniem.
Druga sprawa że opisy nie zawsze są prawidłowe, sprawdzajcie po nr części.Przykład - filtr powietrza okazał się obudową filtra powietrza do wersji bez katalizatora (nowet dobrze w moim przypadku bo mam teraz szczelniejszy dolot do LPG )
-
Standardowa żarówka T5 1,2W 12V
Jest jedna do popielniczki i jedna od konsoli nawiewu. -
z nowego zestawu
sprężynek dedykowanych do tico większość w moim wypadku okazała się takim bublem
trzeba na nie uważać i szukać tylko oryginałuDokładnie, również kilka razy się na tym przejechałem, trafiłem nawet na zestaw z rozpierakami o tym samym gwincie a opisane jako L i R
-
A b.żar. nie oznacza przypadkiem bez żarówki?
A może... "będzie żarówka"?
-
Dzis udalo mi sie wymienic zarowki podswietlania zegarow na ledowe zimny bialy. Pomalowalem tez podszybie czarnym sprayem i zrobilem prowizoryczny filtr kabinowy z siatki do zbrojenia kleju (przynajmniej nie dostane z liscia od tikusia podczas jazdy z nawiewem na full . W planach mam wymiane baku paliwa mam nadzieje ze mi sie uda
-
wymiana żarówki postojówki PP, naprawa instalacji kablowej lampy przeciwmgielnej - szykuję się do przeglądu
-
Próba założenia osłony zimowej na chłodnicę firmy Heko zakończyła się ułamaniem mocowania. Dwa sezony już przejeździła, lekko się odkształciła od wysokiej temperatury latem - źle wybrane, "zapomniane" miejsce leżakowania... Teraz szykuje się zakup kolejnej...