Co dziś dłubałem w tico? (2014)
-
Akurt u mnie
piastę dało się aleściągaczem takim wielkim. Gorzej było wybić z frezów przegub bo
sie zastało przez rdzę i normalnie waliłem młotem by przegub wyszedł. I to z dwóch
stron bo nie było ruszane od kilku lat.Nie wiem ile u mnie było nie ruszane ale tu bez problemów. Zwłaszcza że w tamtym roku zmieniałem osłonę z tej strony ale nie miałem problemów z wyjęciem przegubu.
Przy montażu trzeba
pamiętać by dokręcić dobrze nakrętkę i zabezpieczyć. Bo jeśli zrobi się luz to tak
jak u mnie wyrobi się piasta tam gdzie siedzą łożyska i będzie luz.O to możesz być spokojny. Mam 70cm rurki przedłużającej mi klucz
-
wczoraj na pierwszy ogień poszedł alternator.. w końcu autko o wiele ciszej "chodzi" ( łożyska domagały się już wymiany) no i ładowanie się poprawiło
.. a dziś smarowanko mechanizmu szyby w tylnych lewych drzwiach.. -
Ja dziś wytargałem silnik, jutro przygotowanie i spawanie dziury z prawej strony, potem czyszczenie i konserwacja komory silnika i wymiana przewodów hamulcowych + przekładni kierowniczej
-
Ja dziś wytargałem
silnik, jutro przygotowanie i spawanie dziury z prawej strony, potem czyszczenie i
konserwacja komory silnika i wymiana przewodów hamulcowych + przekładni
kierowniczejDaj jakieś fotki z prac
-
A ja dziś wymieniłem olej w skrzyni biegów i przy okazji przeczyściłem i zakonserwowałem osłonę skrzyni
-
Suszenie wnętrza po zalaniu deszczówką z... otwartego szyberdachu. Wiedziałem, że kiedyś to nastąpi.
-
W związku z tym, że ostatnio szukałem nowych drzwi, stwierdziłem że napiszę do Inter Cars (zapytać się o dostępność i cenę). Takiej odpowiedzi się nie spodziewałem:
"Ostatnie ceny producent Korea:Drzwi przód L/P 744,21zł szt.
Drzwi tylne L/P 401,25zł szt."Pozostaje chyba tylko czekać na jakieś czyszczenie magazynu...
-
Czyli sugerujesz aby zakupić zestaw naprawczy?
Jeżeli w cylinderku (w zacisku...) nie ma wżerów, to wymiana tłoczka z uszczelnieniami daje taki efekt, jakbyś miał fabrycznie nowy zacisk
-
Wymieniłem dzisiaj 3 szyby: lewy przód, prawy przód i tył. Miałem białe, przez co samochód szybciej się nagrzewał. Atermiczne leżały kilka miesięcy i czekały na chwilę wolnego. Wymiana zajęła max 30 min
Przy okazji poprawiłem odpadającą blachę drzwi lewych przednich (zgnitych) za pomocą 2 blaszek przykręconych na pchełki (blachowkręty):
-
"Ostatnie ceny
producent Korea:
Drzwi przód L/P
744,21zł szt.
Drzwi tylne L/P
401,25zł szt."No bez jaj...
KLIK -
No bez jaj...
KLIKCeny w prawdzie dobre, ale jest tylko prawa strona
-
Odkurzyłem w środku, umyłem szyby, wnętrze, poczerniłem zderzaki i lusterka
-
Miecho czy w tych drzwiach masz reperaturki?
-
Miecho czy w tych
drzwiach masz reperaturki?Nie mam. Nigdy nie miałem z tym do czynienia.
-
Naprawa wyjeżdżającej poza uszczelki szyby. Jest nie oryginalna, i troszkę inaczej spasowana. Uszczelki wyschły, szyba nie miała poślizgu i przy zamykaniu wykrzywiała się i wychodziła u góry poza uszczelki. Wystarczyło przesmarować uszczelki olejem silikonowym i chodzi leciutko i nigdzie nie wychodzi . Przesmarowałem wszystkie uszczelki, bo w innych drzwiach już strasznie ciężko się odsuwało/zasuwało szybę .
-
.. też wyczyściłem i nasmarowałem uszczelki szybek No tera to zasuwają Przód zasuwa się średnio w 5 sekund ( przy zgaszonym silniku ok.7miu )
-
U mnie trzeba ręcznie . Ale już naprawdę bardzo ciężko chodziły. Teraz w końcu można bez problemu odsuwać i zasuwać .
-
(Prawie) wymieniłem linkę ręcznego. Zrobiony środek, wszystkie mocowania i lewe koło. Jutro prawe koło i koniec.
Rzeczywiście, trochę nakombinować trzeba. Śrubki mocujące puściły po kilku uderzeniach młoteczka, odkręcałem dobrymi kluczami, sześciokątnym płaskim i nasadowym. Stara linka oczywiście zapieczona w tulejce przy tarczy kotwicznej - chwilka grzania palnikiem i poszło. Nawet w środku było co robić... urwałem i musiałem lutować kabelek do krańcówki kontrolki ręcznego.
Z kronikarskiego obowiązku : fabryczna linka wytrzymała ponad 16 lat, ponad 180 kkm. Urwała się w lewym kole, kilka cm przed zakończeniem - tutaj (w tę sprężynę) dostawała się wilgoć i linka podrdzewiała, osłabiła się i powoli pękła.
Fabryczna linka była bardzo dobrym produktem. Przyjrzałem się jej - tak naprawdę to są dwie linki koncentrycznie ułożone (jedna w drugiej). Nigdy nie sprawiała problemu, nie zamarzła ani razu w zimie... Tyle, że kilka lat temu skończyła się możliwość regulacji - wyciągnęła się po prostu. -
Oto kolejny dowód na to, że fabryczne części są najlepszym wyborem.
Mnie za jakiś czas czeka to samo, przy okazji robienia tyłu auta (amortyzatory, sprężyny, szczęki hamulcowe i ogólna regulacja). Może znów szarpnę się na pół nowego samochodu?.... Linkę warto wymienic póki jeszcze idzie kupic oryginał. My Ticowcy musimy się coraz bardziej spieszyc, bo te części niestety znikają...
-
Oto kolejny dowód
na to, że fabryczne części są najlepszym wyborem.
Mnie za jakiś czas
czeka to samo, przy okazji robienia tyłu auta (amortyzatory, sprężyny, szczęki
hamulcowe i ogólna regulacja). Może znów szarpnę się na pół nowego samochodu?....
Linkę warto wymienic póki jeszcze idzie kupic oryginał. My Ticowcy musimy się coraz
bardziej spieszyc, bo te części niestety znikają...Ja niedawno kupiłem oryginalną linkę hamulca ręcznego