Zima zła
-
Witam serdecznie zgromadzonych!
W wielu tematach można wyczytać liczne wskazówki dotyczące zabezpieczenia, pielęgnacji i sposobu walki z zimą. Myślę, że dobrym pomysłem będzie zebranie tych wszystkich informacji do jednego tematu. Będzie to bardzo dobry poradnik dla niedoświadczonych użytkowników oraz ciekawa dyskusja między "starymi wyjadaczami".
Zapraszam więc do odpowiedzi na pytanie: jakie stosujecie zabiegi ochraniające auto wewnątrz i z zewnątrz przed zimą? -
Zapraszam więc do
odpowiedzi na pytanie: jakie stosujecie zabiegi ochraniające auto wewnątrz i z
zewnątrz przed zimą?Proszę:
1. Wymiana płynu do spryskiwaczy na zimowy
2. Dolanie specyfiku do paliwa, wiążącego wodę (może być denaturat)
3. Silikon w sprayu do uszczelek
4. Konserwacja zamków, o ile się ich używa - wkładki
5. Wymiana piór wycieraczek -
2. Dolanie
specyfiku do paliwa, wiążącego wodę (może być denaturat)w jaki sposob to dolewasz? jednorazowo czy co kazde tankowanie?
5. Wymiana piór
wycieraczekNa jakies specjalne czy po prostu nowe?
-
2. Dolanie
specyfiku do paliwa, wiążącego wodę (może być denaturat)Nie wiem czy obecnie, gdy na każdej stacji sprzedają wyłącznie paliwo z bioetanolem, takie dolewanie denaturatu ma jeszcze jakiś sens.
-
Sprawdzenie akumulatora i ładowania.
Dobrze jest zmierzyć napięcie akumulatora i stan elektrolitu.
W razie konieczności podładować w ciepłym miejscu i uzupełnić elektrolit o ile jest to możliwe. -
w jaki sposob to
dolewasz? jednorazowo czy co kazde tankowanie?Wystarczy na pełny zbiornik paliwa butelka denaturatu 0,5l
Na jakies specjalne
czy po prostu nowe?Po prostu nowe. I tak zmieniam co pół roku
-
Nie wiem czy
obecnie, gdy na każdej stacji sprzedają wyłącznie paliwo z bioetanolem, takie
dolewanie denaturatu ma jeszcze jakiś sens.Ja swego czasu dolewałem, kiedy stare paliwo tankowane latem zostało uzupełnione nowym. Używam benzyny w większości zimą. Nie wierzę w uczciwość stacji
-
Nie wiem czy
obecnie, gdy na każdej stacji sprzedają wyłącznie paliwo z bioetanolem, takie
dolewanie denaturatu ma jeszcze jakiś sens.Dlaczego tak sądzisz? Napisz, proszę, coś więcej o Twoich wątpliwościach co do sensowności dolewania denaturatu.
-
1. Wymiana płynu do spryskiwaczy na zimowy
2. Dolanie specyfiku do paliwa, wiążącego wodę (może być denaturat)
3. Silikon w sprayu do uszczelek
4. Konserwacja zamków, o ile się ich używa - wkładki
5. Wymiana piór wycieraczekDo powyższej listy warto dopisać:
6. Dokładne umycie i zapastowanie karoserii.
7. Zabezpieczenie specjalną pastą lub żelem (nie sprayem, bo to nietrwałe) zderzaków, atrapy, chlapaczy, lusterek, listew bocznych i dachowych (wszystko, co na zewnątrz z czarnego plastiku).
8. Kontrola podwozia, uzupełnienie ubytków powłoki antykorozyjnej (ponowne nałożenie Bitexu, Bitgumu itp. na odsłonięte, zarysowane miejsca - oczywiście zakładam, że zarysowania nie są do gołej blachy i nie ma rdzy). Sprawdzenie poziomu i ew. dolanie płynów eksploatacyjnych.
9. Przeczyszczenie słupków akumulatora i klem (chodzi o dobry styk elektryczny), a po skręceniu wszystkiego powleczenie ich wazeliną techniczną (aby zabezpieczyć przed wilgocią z zewnątrz). Doładowanie akumulatora.
10. Wymiana opon na zimowe.
11. Warto włożyć do środka gumowe dywaniki-korytka, o ile używa się w lecie płaskich (bez wysokich brzegów) lub materiałowych. Opcjonalnie rozłożenie na dywanikach gazet, które będą wchłaniały wodę (mokre wyrzucamy) - trochę hardcore, ale działa.
12. Jeśli będą bardzo niskie temperatury, zakładam na wlot powietrza do chłodnicy (ten dolny, na zderzaku) specjalną osłonę.
13. Niektórzy wymieniają termostat w układzie chłodzenia na Vernet 88 stopni.
14. Zabezpieczenie się przed zaparowaniem przedniej szyby (jakiś specjalny płyn na szybę, albo "Ludwik", albo jakiś tani szampon, albo POLECAM sposób Drzoncy - silikonowy żwirek dla kotów wepchnięty w pończochę i położony na półce pod szybą ).
15. Wrzucenie do auta skrobaczki do szyb, rozmrażacza w sprayu do szyb, gąbki lub czystej szmatki do wilgotnych szyb, szczotki do śniegu, ew. składanej saperki. Warto tez mieć linkę do holowania i kable rozruchowe (jeśli akumulator już szwankuje). -
Dodałbym jeszcze, że Ci, którzy posiadają sprawną osłonę kolektora wraz z aluminiowym wężykiem - przestawić cięgno w pozycje winter - powoduje to szybsze nagrzewanie się samochodu - działa
-
Paliwo obecnie sprzedawane na stacjach ma kilkuprocentową zawartość bioetanolu - to sporo więcej niż butelka denaturatu na bak. Po co dolewać jeszcze więcej?
-
Qurcze u mnie szczerze jakoś nie zaobserwowałem znaczącej zmiany, za to po założeniu kartonu na chłodnice zmiana jest i to zadowalająca.
-
Bo tektura na 1/3 chłodnicy to najlepszy sposób na dogrzanie silnika w mroźne dni. A tego przełącznika na winter nie używałem bo podaje on ciepłe powierze zawsze czyli na dogrzanym silniku też. A wiadomo powietrze ciepłe ma mniej tlenu i silnik ma gorsze warunki działania.
-
Oczywiście zasłonięcie chłodnicy ma sens w czasie jazdy? Na postoju czy z kartonem czy bez zagrzeje się w tym samym czasie
-
Paliwo obecnie
sprzedawane na stacjach ma kilkuprocentową zawartość bioetanolu - to sporo więcej
niż butelka denaturatu na bak. Po co dolewać jeszcze więcej?Hmm, nigdy nie myślałem o tym w ten sposób.
W zasadzie masz rację; chyba nie ma różnicy w wiązaniu wody przez bio-alkohol czy denaturat... -
Chłodnica akurat w tico jest z boku silnika, bardziej się opłaca zatkać wloty wpuszczające powietrze bezpośrednio na silnik, kolektor wydechowy, chyba że ma się niesprawny termostat.
-
7. Zabezpieczenie
specjalną pastą lub żelem (nie sprayem, bo to nietrwałe) zderzaków, atrapy,
chlapaczy, lusterek, listew bocznych i dachowych (wszystko, co na zewnątrz z
czarnego plastiku)byłem w sklepie i nie mieli takiego środku. Mozesz podać przykładową nazwe?
8. Kontrola
podwozia, uzupełnienie ubytków powłoki antykorozyjnej (ponowne nałożenie Bitexu,
Bitgumu itp. na odsłonięte, zarysowane miejsca - oczywiście zakładam, że zarysowania
nie są do gołej blachy i nie ma rdzy).A jesli jest rdza to mozna ja sprobowac jakos usunac i nalozyc ten srodek?
-
A jesli jest rdza
to mozna ja sprobowac jakos usunac i nalozyc ten srodek?Jeśli masz ku temu możliwości to zrób to jak najszybciej... Jeśli nie, daj sobie spokój z zabawą na mrozie...
Mi udało się zakończyć konserwację "na styk" z pierwszymi opadami śniegu
-
A jesli jest rdza
to mozna ja sprobowac jakos usunac i nalozyc ten srodek?Należy usunąć rdzę, zapodkładować i na to bitgum
-
polecam po dokładnym oczyszczeniu nałożyć cynk na zimno
http://www.zingametall.and.pl/2_3_pozostale.htm#1
ale nie ten w spraju, dopiero potem podkład itp itd.