Co dziś dłubałem w Tico
-
Kolego Jaco-, To nie są paski LED za 3,99 z tesco tylko zakupiony w sklepie motoryzacyjnym zestaw z homologacją DRL!! Co do przeglądu i miśków to nie będzie problemu bo lampki są zamontowane zgodnie z przepisami: rozstaw między lampami ok. 70cm a od ziemi ok.40, światła gasną po zapaleniu świateł pozycyjnych/postojowych a zapalają się po przekręceniu kluczyka. Ktoś na forum umieszczał manuala, gdzie lampy były przymocowane do dolnej krawędzi zderzaka..
-
ktoś miał takie okrągłe zamontowane w swoim tico... Niestety w tico można zamontować lampki tak jak u mnie nad lub pod kierunkowskazem lub pod reflektorem ale tam jest więcej zabawy z wycinaniem. Bo nie chodzi o to żeby świeciło w niebo...
-
nie są paski LED za 3,99 z tesco tylko zakupiony w sklepie motoryzacyjnym zestaw z
homologacją DRL!! Co do przeglądu i miśków to nie będzie problemu bo lampki są
zamontowane zgodnie z przepisami: rozstaw między lampami ok. 70cm a od ziemi ok.40,Na zdjęciu wygląda jak pasek. Dobrze że mają homologację więc już nie będzie problemów z przeglądami i miśkami.
Ja jakoś nie mam do takich wynalazków przekonania.
-
ja dostałem je w prezencie... a to jest bardzo praktyczne rozwiązanie. Akumulator odpoczywa bo biorą tylko 5W. A jako, że samochód użytkuje prawie codziennie(dojazdy na uczelnie) to lampki spełniają swoją rolę w 100%
-
Pewnie niejeden z was będzie się śmiać z tego pomysłu w Tico bo samochód mały, ale co tam. Co myślicie o takiej modyfikacji?
http://moto.wp.pl/kat,45754,title,Radzimy-jak-samodzielnie-zamontowac-czujniki-cofania,wid,14230657,wiadomosc.html
Osobiście uważam, że samo pikadełko uruchamiane w momencie wrzucenia wstecznego by wystarczyło (mniej cackania się a instalację można by podłączyć szeregowo do światła cofania). -
Pewnie niejeden z
was będzie się śmiać z tego pomysłu w Tico bo samochód mały, ale co tam. Co myślicie
o takiej modyfikacji?
http://moto.wp.pl/kat,45754,title,Radzimy-jak-samodzielnie-zamontowac-czujniki-cofania,wid,14230657,wiadomosc.html
Osobiście uważam,
że samo pikadełko uruchamiane w momencie wrzucenia wstecznego by wystarczyło (mniej
cackania się a instalację można by podłączyć szeregowo do światła cofania).Max 1 godzina roboty. Nie kupuj najtańszych tylko takie za około 120zł.
np:
http://allegro.pl/czujniki-parkowania-markowy-6-zakresow-pikania-i2082405496.htmlDziałają świetnie Ja się połasiłem żeby oszczędzić 20zł i skończyło ise na tym, że w ogóle nic nie pomagają.
A ogólnie to to jest fajny patent m.in. dla początkujących. Według mnie wszystkie "L" powinny to mieć w standardzie (najlepiej dodatkowo wyłączane ręcznie) żeby kursant nabrał wprawy w dynamicznym cofaniu (tzn. szybciej niż metr na minutę) i ocenie odległości do przeszkody (zamiast się zastanawiać czy to metr czy dziesięć, jak piszczy to koniecznie stop). A potem sprawdzian nabytych umiejętności z wyłączonym czujnikiemJa polecam czujniki do każdego autka, nawet małego. Koszt mniejszy niż nowego zderzaka i zbliżony do używanego. I na pewno bardziej użyteczny od grających żarówek wstecznego za 20zł.
BTW. raz widziałem nissana micrę z kamerą cofania
-
Dziś próbowałem wkomponować ten obrotek który zakupiłem. Niestety zostanie w tym miejscu co jest na zdjęciu. Nie ma go gdzie tam upchnąć nawet po wyjęciu z obudowy.
Trudno.
-
tak, oczywiście robocizna
części dostarczyłem w swoim zakresie -
Dziś regulowałem cięgno od centralnego zamka w tylnych prawych drzwiach. Nie wiem jakim cudem ale poluzowało się i oczywiście centralny nie zamykał tych drzwi.
Naładowałem też akumulator. Ciekaw jestem ile jeszcze wytrzyma. Mam nadzieję że zimę do końca i na lato nie będzie już problemów z rozruchem.
Oczywiście szukam okazyjnie nowego.
-
Dziś regulowałem
cięgno od centralnego zamka w tylnych prawych drzwiach. Nie wiem jakim cudem ale
poluzowało się i oczywiście centralny nie zamykał tych drzwi.Zapewne poluzowało się cięgno w łączniku z tego szajs-metalu...
Naładowałem też
akumulator. Ciekaw jestem ile jeszcze wytrzyma. Mam nadzieję że zimę do końca i na
lato nie będzie już problemów z rozruchem.
Oczywiście szukam
okazyjnie nowego.KLIK (nie wiem, czy to okazja, ostatnio kupowałem 6 lat temu, 123 zł kosztował).
-
Co prawda nie
dzisiaj ale dopiero teraz cyknąłem fotki. Zamontowane światła do jazdy
dziennej.Niestety nie mam fotek z montażu ale mogę zainteresowanym opisać krok po
kroku co i jakŚwiatła do jazdy dziennej w niedługim czasie mają być OBOWIĄZKOWE!
Ja też będę takie światła montował w swoim Lanosie. -
Światła do jazdy
dziennej w niedługim czasie mają być OBOWIĄZKOWE!
Ja też będę takie
światła montował w swoim Lanosie.We Francji, Szwajcarii i RFN używanie świateł w dzień jest tylko zalecane - bez sankcji za ich nie używanie za dnia - tylko oczywiście w naszym kraju, który na wszystko się zgadza, zawsze nasz rząd wychodzi przed szereg i wszystko podpisuje bez czytania
-
Zapewne poluzowało
się cięgno w łączniku z tego szajs-metalu...
KLIK
(nie wiem, czy to okazja, ostatnio kupowałem 6 lat temu, 123 zł kosztował).150 zł plus jakieś koszty wysyłki. W moich okolicach znalazłem za 145zł. Ale jeszcze nie kupiłem.
-
150 zł plus jakieś
koszty wysyłki. W moich okolicach znalazłem za 145zł. Ale jeszcze nie kupiłem.Ja w zeszłym roku kupowałem ojcu akumulator 36 Ah do Punto w Norauto za 119 zł i jest ok. W mrozy kręci jak zły - nie warto więc przepłacać
-
U mnie siedzi jeszcze aku Centry. Niestety nie wiem ile ma latek. wszystkie prawie naklejki są obdrapane.
W poprzednim Tico po 2 latach też miałem problem z aku. Wówczas kupiłem nowy i też Centra.
To chyba nie są złe aku.
-
U mnie siedzi
jeszcze aku Centry. Niestety nie wiem ile ma latek. wszystkie prawie naklejki są
obdrapane.
W poprzednim Tico
po 2 latach też miałem problem z aku. Wówczas kupiłem nowy i też Centra.
To chyba nie są złe
aku.Teraz nic nie jest pewne - Centra może mieć tylko markę, reszta może być z Chin...
Bosche wg niektórych też się pogorszyły...Ilu posiadaczy tyle opinii - wszystko zależy od farta, a także stanu instalacji elektrycznej w aucie - jak coś z nią nie halo, to każdy aku padnie po kilku/kilkunastu miesiącach
-
Ja kiedyś,
niepotrzebnie jak się później okazało (była źle wyregulowana), zmieniłem linkę od
sprzęgła, bo ciężko pracowała. Po zatarciu się nowo wymienionej (może kilka miesięcy
miała), wróciłem do starej, jeszcze fabrycznej. W tych nowych (na pewno nie
oryginalnych) często pęka gumowa osłona i przez to linka się zaciera (syf z
zewnątrz).Mialem dokładnie to samo! W auto sam w lodzi kupilem za 15zl Nową linkę sprzęgla , ktora zaczela ciezko chodzic , w koncu pekla (pancerz) po 3 miesiacach!!
Nasmarowalem starą - 12lat, 160tys km , ciezko pracuje, ale dziala!
Jakosc zamiennikow jest skandaliczna
Ludzie, trzymajcie paragony i zwracajcie buble.Macie rok gwarancji
-
We Francji,
Szwajcarii i RFN używanie świateł w dzień jest tylko zalecane - bez sankcji za ich
nie używanie za dnia - tylko oczywiście w naszym kraju, który na wszystko się
zgadza, zawsze nasz rząd wychodzi przed szereg i wszystko podpisuje bez czytaniaAdam.. z tą różnicą, że w cywilizowanych krajach Europy zachodniej, kierowca włącza światła podczas śnieżycy czy warunków ograniczających widoczność...a u nas? śnieżyca jak sku..... a jedzie jeden z drugim na dziennych.... Moim zdaniem jak jest powiedziane, że tak ma być to tak ma być, a jak jest zalecane to każdy robi wywód mądrości ludu bożego Do polaka trzeba jak do cepa, taka brutalna prawda
-
zgadzam się z Tobą w 100%. Sam dzisiaj mrugałem kilku "mądrym" kierowcą, którzy mimo padającego śniegu jechali na dziennych na dodatek źle zamontowanych...Wkurza mnie takie gadanie nie których: co to za różnica czy świeci led czy mijania... Ręce opadają...
-
chwalę się>chwalę się