opony zimowe w Tico - tak czy nie?
-
Nie warto. Tico ma
wąskie kapcie i po śniegu ciągnie tak jak inne na zimówkach.W zimie kapcie(zimowe) powinny być szersze co ułatwia przebijanie się przez śnieg.
Przy wąskich oponach większe ryzyko zakopania się.Poza tym jak "przejedziesz" się kiedyś w zimie Ticiem to będziesz widział o co chodzi.
Tyłek lekki,więc nie wiele trzeba by zarzuciło.
Jeździłem na oponach letnich w zimie jak i na zimówkach.Nie ma porównania.
Zimówki gorą -
W zimie
kapcie(zimowe) powinny być szersze co ułatwia przebijanie się przez śnieg.
Przy wąskich
oponach większe ryzyko zakopania się.Ja w swoich spartanskich warunkach moge to potwierdzic. Kupilem rok temu nowe zimowki, nieco szersze niz fabryczne (145) i jest nieco lepiej, jednak nowy bieznik dobrze "bierze" i wystarczy chwila nieuwagi i jestesmy zakopani Sa u mnie w domu troche ciezsze auta i z szerszymi oponami i bez problemu sobie radza, nieraz tikaczem probowalem wyjechac i nie dalo rady, a ciezsza micra z szersza dobra zimowka bez problemu wyszla. Mam dosc dluga droge pod gorke do siebie.
Poza tym jak
"przejedziesz" się kiedyś w zimie Ticiem to będziesz widział o co chodzi.
Tyłek lekki,więc
nie wiele trzeba by zarzuciło.Zastanawiam sie nad wymiana wszystkich amorkow w tikaczu, ale nie wiem czy moj budzet to wytrzyma
Jeździłem na
oponach letnich w zimie jak i na zimówkach.Nie ma porównania.
Zimówki gorąPotwierdzam w calej rozciaglosci
-
Nie warto. Tico ma
wąskie kapcie i po śniegu ciągnie tak jak inne na zimówkach.Od kiedy to wąska opona poprawia jazdę w zimie?
Węższa opona = mniejsza powierzchnia stuku z podłożem = mniejsze tarcie między kołem a podłożem.A z tego co wiem to czym większe tarcie między oponą a podłożą tym większa przyczepność...
Kolego bez urazy, ale obalasz prawa fizyki... może Nobla chcesz?
-
-
W zimie
kapcie(zimowe) powinny być szersze co ułatwia przebijanie się przez śnieg.A większość kierowców i speców twierdzi zupełnie odwrotnie
Jeśli auto ma letnie kapcie np. 185/60/14, to zimówki zakłada się 165/60/14.
Więc jak to jest?
-
Więc jak to jest?
Na zimę węższe. Na kursie to miałem. Pamiętam, bo mnie opieprzył jak odwrotnie wpisałem
-
Zdecydowanie warto. Zawsze zakładałem zimówki w Tico (odkąd jeżdżę Tico - osiem lat). W zimówkach Tico jeździ bez porównania lepiej jak w letnich. Ostatniej zimy chwilami śnieg był do połowy uda - inne auta grzęzły a moje lekkie Tico przejeżdżało. Parkowałem przodem w zaspach i nie miałem problemu z wyjechaniem. Raz pług za samochodem usypał mi zaspę wyżej zderzaka, akurat nie miałem łopaty a bardzo się spieszyłem - Tico jak pług wypchało śnieg (tylko chlapacz urwałem).
-
Wyciąłem i
przeniosłem jako nowy wątek, bo się dyskusja zaczęła.Tak myślałem, że się rozpocznie
Ja też jestem ZA
zimówkami. Polecam NOWE zimówki Dębica Frigo - dobre (szczególnie, gdy właśnie nowe)
i tanie.Jeżdżę właśnie na zimówkach Frigo
Przód Frigo, a tył Bargum w choinkę, nie wiem czemu ale z takiego zestawu jestem zadowolony
Wydaje mi się, że choinka z Barguma lepiej się sprawuje na tyle, niż kostka z Frigo.
Ale to tylko moje odczucia, zdania na pewno są podzielone -
Więc jak to jest?
Też się zastanawiam
Kogo by nie zapytać, to każdy twierdzi, że na zimę węższe.
Ale jak zapytam dlaczego? to nikt nie potrafi udzielić konkretnej odpowiedzi -
Nie warto. Tico ma
wąskie kapcie i po śniegu ciągnie tak jak inne na zimówkach.Przewaga odpowiedzi, jest za zimówkami.
Wygląda na to, że nie masz racji -
Pisałem wcześniej, że chodzi o większy nacisk jednostkowy na oponę węższą.A dzięki kształtowi opony zimowej czyli wielu nacięciom i kształtowi bieżnika opona trzyma lepiej wgryzając się w śnieg.
-
Pisałem wcześniej,
że chodzi o większy nacisk jednostkowy na oponę węższą.A dzięki kształtowi opony
zimowej czyli wielu nacięciom i kształtowi bieżnika opona trzyma lepiej wgryzając
się w śnieg.No to, już coś wiemy
-
-
Od kiedy to wąska
opona poprawia jazdę w zimie?
Węższa opona =
mniejsza powierzchnia stuku z podłożem = mniejsze tarcie między kołem a podłożem.
A z tego co wiem to
czym większe tarcie między oponą a podłożą tym większa przyczepność...
Kolego bez urazy,
ale obalasz prawa fizyki... może Nobla chcesz?No z tym obalaniem praw fizyki to uważaj
Siła tarcia = współczynik tarcia x siła naciskiu
Współczynkik tarcia zależy od rodzaju powierzchni, a siła nacisku od przyspieszenia ziemskiego i masy.
Dla danej i stałej masy siła nacisku będzie stała niezależnie od opon, w wielkoś pola kontaktu opony z podłożem zależy nie od szerokości opony tylko od ciśnienia ( z dokładnością do sztywności ścianek konstrukcji np. run flat itp).
Szerokie opony poprostu mają mniejszy nacisk na jednostkę powierzchni i mniej się zapadną w miękim podłożu. Mogą być lepsze w kopnym śniegu ale nie muszą. Wąskie z koleji mogą się lepiej sprawdzić w przypadku brej błotno-śniegowej łatwiej nimi złapać kontakt z asfaltem i później łapią akwaplaning.
Pozdrawiam
Damian -
-
Różnica jest odczuwalna między zimówkami a letnimi. Latałem bokiem w zimę na obu i wtedy czuć to najbardziej. Na zimówkach szybciej łapie przyczepność i trudniej jest się oderwać od nawierzchni. Nie mówię już o podsterowności przy której letnie mówią Ci papa i możesz się modlić, żeby w coś nie przywalić.
Letnich stanowczo nie polecam na zimę. Raz prawie skasowałem ticolota przez to ;p
-
A większość
kierowców i speców twierdzi zupełnie odwrotnie
Jeśli auto ma
letnie kapcie np. 185/60/14, to zimówki zakłada się 165/60/14.
Więc jak to jest?Masz rację pokiełbasiło mi się
Przepraszam że wprowadziłem innych w błąd -
Masz rację
pokiełbasiło mi się
Przepraszam że
wprowadziłem innych w błądZdarza się najlepszym
Ja tylko dodam od siebie w temacie: nie ma lepszych opon do Tico jak Dębica Frigo
A różnica między letnimi a zimowymi jest więcej niż zauważalnaWystarczy mieć 2szt. na przodzie i praktycznie brak jest problemów z ruszeniem na śniegu/błocie pośniegowym.
A jak są 4szt. zimówek to już w ogóle cud, miód i malyna -
a apropo zimówiek - co sądzicie o tych Oponki
Oczywiście nie do tico ;p
czy ktoś ma może w innym autku? jak się sprawują? Bo chciałem kupić do Megi w tym roku. -
czy ktoś ma może w
innym autku?mam założony chyba poprzedni(albo jeszcze wcześniejszy) model w astrze mogę je polecać w ciemno